Reklaam sulgub sekundi pärast

MIKS NEED NAISED armastavad ehteid kanda?

Juba iidsetest aegadest saadik on nii naised kui ka mehed armastanud end ehetega kaunistada. Paljud meist kannavad ehteid igapäevaselt ning sageli ei võeta kõrvarõngaid ning sõrmuseid ka mitte ööseks enda küljest. Kas ehetes peitub mingi sügavam jõud ja tähendus või täidavad nad enamasti vaid stiilielemendi rolli? Küsitlesime tuntud Eesti naisi ja uurisime, mis ajendab neid ehteid kandma. 

Klaudia Tiitsmaa (Näileja) 

„Ma armastan ehteid! Ehete juures meeldivad mulle kõige enam detailid.“

Ehetega on vist nõnda, et kantakse hooajati või ja siis miskit unueb karpi. Teinekord satud seda karpi avama ja avastad, et ohsajutt mis mul kõik siin on! Hiljuti avastasungi, et mul on ehetekarpides väga palju ehteid. mida pole ammu kandnud. Ja oi-oi kui erilised kõik! Kõige rohkem meeldib mulle aga kanda isa (Margus Sorge Tiitsmaa) tehtud raskest metallist ehet ja ema ( Resa Tiitsmaa) tehtud keraamilisi pärleid. Kui nüüd meenutama hakkan, siis üks esimestest ehetest, mis mulle kingiti, oli väike hõbedane noorkuu ripats. Üheltpoolt oli kuul naeratav nägu ja teiselt poolt vaadatuna kurb, suunurgad all. Näed sa siis, nagu teatrimaskid, eks? Mina kannan ehteid, kuna detailid on mulle olulised nii enese kaunistamisel kui ka elus ja teatrilaval. Detailid annavad elu juurde ja rikastavad pilti. Kunagi omas ehete kandmine minu jaoks rohkem tähendust, kui täna. Nooremana kandsin palju ema ehteid, kuna tahtsin tema moodi olla, omada ema tunnetust enda sisse ja enda ümber. Mäletan, et üht isa kingitud sõrmust kandsin kõigil eksamitel ja alati püüdsin ka mõnd ema poolt kingitud kaelakeed kanda. Tänaseks on mul ehteid palju. Osad on efektikad ja osad on hingel hea kanda. 

Laura Põldvere (Laulja) 

„Ehe on minu jaoks just nimelt hea energia kandja, mis ei pea kohe silma jääma, aga mis annab edasi selle sõnuseletamatu "millegi.""

Gümnaasiumi ajal olin suur ehtekandja ning iga päev, kui sõitsin bussiga koolist koju, siis tegin kiire peatuse Eedeni kaubanduskeskuses, kus oli teisel korrusel üks väga eriline pood. Minu jaoks oli väga oluline, et kõikidel koolipäevadel peab kõrvas olemas midagi erinevat - see andis värske ja energilise tunde. Mingil hetkel aga see heas mõttes hullus taandus ning praegusel hetkel on mul ainult mõni kõrvarõnga paar. Tihtipeale juhtub, et kaotan esinedes, tantsides mõne ära või unustan esinemispaika. Viimase aasta jooksul olen õppinud jälle ehtena kella kandma. Enamus kellad ei tööta ehk ma pole neid käima pannud ja teistel on vale kellaaeg. Vahetevahel on naljakas vaadata, et huvitav, mis hetkel see seisma jäi või kus siis olin. Minu jaoks on kõige olulisemad ehted elevantidega sõrmus, mille emps kinkis mulle, kui läksin Ameerikasse õppima pärast gümnaasiumi lõppu, issi kingitud kell ja käevõru, millel on kirjas tsitaat: "travel the world..." ja vanaema kingitud kõrvarõngad, mida ta nooruspõlves kandis.

Kätlin „Balam“ Hallik (Modell) 

„Ehetega saab lisada palju salapära, tähelepanu ja rõhutada naises kõike seda, mis temas juba olemas on."

Mulle on alati meeldinud ehteid kanda - ehtemaagia on väga lummav ja kaunistav. Ehted nii toetavad mu enesekindlust kui annavad jõudu ja sära. Mulle eriti meeldivad ehted, millel on põnev saamislugu. Näiteks tegi lähedane inimene mulle kauni pantri embleemiga chocker’i, mis tähistab “Balam”í. Iga kord kaelaehet kandes mõtlen talle ja tunnen tuge. Samuti meeldib mulle katsetada erinevate värvidega ning kui üldiselt jälgin põhimõtet, et vähem on rohkem, siis vahel tunnen end ka kui mustlasneiu ja kõik kõliseb. Endalgi õhtul huvitav kõik ehted keha pealt kokku korjata. Erilistest ehetest võin veel välja tuua paari vintaaž-kõrvarõngaid, mille sõbranna saatis mulle Sitsiiliast ning mis minu jaoks on täielik ilu ja luksuse ja külluse kehastus. Need on veidi India, veidi Pärsia stiilis ja ma olen lummatud. Ehteid, mida kannan valin tunnetuslikult ja nii kannan mõnd lemmikut pikemalt ning teist vahel harvem. Olen õnnega koos juba sellest, et kaunid ehted on minuni jõudnud. Kõige põnevamad on ootamatud, lustakad ja oma lugu jutustavad ehted. 

Anette-Maria Rennit (Laulja) 

„Kindlasti annavad ehted, mis endale meeldivad, juurde palju enesekindlust.“

Minu ja ehete suhet võiks kirjeldada lausega “less is more”. Ma kannan ehteid nii igapäevaselt kui ka tähtsamatel hetkedel minimaalselt, kuid ilma ka ei saa – midagi oleks nagu puudu. Peamine põhjus miks ma ehteid kannan on see, et need vähesed ehted, mis mul endal olemas on, on kõik mu lemmikehted. Tihti juhtub see, et ma valin kõigepealt välja selle ehte, mida ma täna kanda tahan ja siis selle järgi valin välja alles riietuse. Mõnikord annavad ehted suurele pildile selle viimase lihvi, vajaliku ja mõjuva detaili, mis lisab sära või näiteks värvi. Teinekord on tegemist selliste ehetega, millega meenub mõni hea mälestus või millel on enda jaoks suurem tähendus - tunnen, et täna on justkui vaja seda kanda. Kõige paremad on ehted, mis on kombo mõlemast! Minu kõige erilisem ehe on imeväike heleroosa ninasarvikukujuline kaelakee ripats. Selle kinkis mulle mu suurem õde Charlene, kui ma lasteaias käisin. Kannan seda siiamaani justkui väikse talismanina. Nii on tore mõelda, et mõtetel on suur jõud. Kui ma usun ehet kandes, et tänu sellele saadab mind täna edu, siis tavaliselt avastangi end hiljem selle enesekindla suhtumisega, mis mind eduni viib. Lõpuks on siiski kõik kinni endas, aga ennast saabki “aidata” selliste mõtete ja uskumistega. 

Nastja (selgeltnägija) 

„Amulett peab olema moodne!“

Pean end päris suureks ehete kandjaks, eriti kui teemaks on kõrvarõngad, käevõrud ja käekellad. Sõrmuseid viimasel ajal ei kanna miskipärast üldse. Minu jaoks võib ehe olla ka lihtsalt stiilne element, mis lisab lihvi. Näiteks käekellasid, mis on minu arvates väga naiselikud,  on mul mitte vähem kui viis tükki. Loomulikult on mul ka käevõrusid sellistelt brändidelt nagu Pandora või Nomination, ka nende näol on minu jaoks tegu lihtsalt ehetega. Teise tähenduse omandavad mu jaoks aga amuletid, milleks on peamiselt minu enda tehtud käevõrud. Ilma nendeta võib mind väga harva kohata. Tunnen, et nad tohutult aitavad mind erinevates situatsioonides. Kannan neid vastavalt sellele, millist omadust on mul konkreetsel eluhetkel vaja. Mu lemmikkivideks on turmaliinid, granaadid ja rubiinid. Kui tunnen, et vajan erilist tuge ja maagilist kaitset siis kannan üheaegselt mitut amuletti. Neid ehteid, mida kandes tunnen, et mind saadab suurem õnn, on palju. Igal kivil on oma valdkond. Mõned aitavad laste teemaga, näiteks amozaniidid, mõned aitavad armastuses. Armastuse kive on tõesti palju - kui soovite kirge, tasub kanda granaati, kui soovite, et mees hooliks teist, valige rodoniid. Kõige erilisemaks ehteks on minu jaoks mu ümmargused rubiinidega kõrvarõngad. Kui enam mitte miski muu ei aita, siis nemad ikka aitavad. Lisaks veel üks kividest käevõru, mille nimi on Veenuse Juuksed (või Amori nooled). See on tõeliselt võimasi ehe, loodan et mu teised amuletid ei pahanda mu peale. Armastan neid kõiki! 

 

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar november-detsember 2018.