Reklaam sulgub sekundi pärast

MIKS ORGASM mõnikord ei saabu? Kommenteerib tunnustatud seksuoloog!

O nagu orgasm on salapärane sõna, mille tähendust peaks teadma ja tunda saanud olema kõik. Naised ei saa orgasmi nii lihtsalt kui mehed, vähemalt enamjaolt mitte ning iseenesest ei olegi see alati kõige olulisem, ent sellegipoolest oleks hea teada, millest see oleneb? Mis see orgasm õigupoolest on ja miks me mõnikord seda ei koge, seletab tunnustatud seksuoloog Mare Pruks.


 

O nagu orgasm on salapärane sõna, mille tähendust peaks teadma ja tunda saanud olema kõik. Naised ei saa orgasmi nii lihtsalt kui mehed, vähemalt enamjaolt mitte ning iseenesest ei olegi see alati kõige olulisem, ent sellegipoolest oleks hea teada, millest see oleneb? Mis see orgasm õigupoolest on ja miks me mõnikord seda ei koge, seletab tunnustatud seksuoloog Mare Pruks.

Orgasm on seksuaalse naudingu tipphetk, haarates keha, meeli ja tundeid. Naudingu kõrghetk on üks osa inimese seksuaalse reaktsiooni tsüklist, mis vallandub, kui seksuaalne erutus ületab orgasmi künnise.

Mis toimub meie kehas naudingu tipphetkel?

Füsioloogiliselt toimuvad samal ajal inimese paljudes organsüsteemides muutused. „Vaagnapõhja ja suguorganite ning teiste kehaosade lihasspasmid, vererõhu tõus, hingamissageduse ja südamelöögisageduse suurenemine, naha punetus ja higistamine, tahtmatud häälitsused, kirjeldab Pruks. „Peale orgasmi tekkivas rahunemisfaasis kogetakse sageli tugevat lõdvestust, rahunemist ja vabanemistunnet nii kehas kui meeltes.

Paarisuhte liitja

Orgasmiga kaasnevad kõrgendatud tunded. „Ajus ja sisenõristussüsteemis vabanevate virgatsainete ja hormoonide toimel suureneb usaldus ja empaatia partnerite vahel ning on leitud, et see toetab truudust paarisuhtes. Orgasmi ajal vallanduvat hormooni nimega oksütotsiin, mis tekitab hea enesetunde, on nimetatud koguni siduvaks hormooniks. Hormoon prolaktiini tõus kannab hoolt orgasmijärgse rahuldustunde ja lõdvestuse eest. Vabanevatel endorfiinidel, organismis tekkivatel opioidsetel neuropeptiididel on tugev valu vähendav ja eufooriat tekitav mõju, seega on seks ja orgasm omamoodi loomulik narkootikum, mis tekitab tugeva heaolutunde, vähendab masendust, närvilisust ja vihameelsust. Lisaks eelnimetatule tagab orgasm hea une ja tõstab immuunsust.

Siiski ei taga orgasmi kogemine kindalt õnnetunnet ja rahulolu. Uuringutest on selgunud, et õnnelikumad on need paarid, kes väljendavad oma kiindumust igapäevaselt kallistuste, suudluste, käest hoidmisega või mingil muul viisil, mitte ainult seksides. Rahulolu määrab intiimse koosolemise nauditavus ja tunded, mida seksi käigus kogetakse. Inimesed, kes on elu ja suhetega enam rahul, seksivad rohkem ning nad on ka seksiga enam rahul.

Mis tunne see siis on?

„Mu luud ja liikmed on nagu sült, aga ma olen lõdvestunud, sügavalt lõdvestunud. Ma naeratan talle. Ma ei suuda naeratamist järele jätta. Nüüd ma siis tean, mis asi see selline on. Kaks orgasmi... üksteise järel, nagu pesumasina pöörlemistsükkel, oo! Mul polnud aimugi, milleks mu keha võimeline on, et selles võib olla niisugune pinge ja siis tohutu lõtvumine, rahuldus. See nauding on kirjeldamatu.

- Ana Steele, raamatust „Viiskümmend halli varjundit

Orgasme tajutakse ja kogetakse alati mõneti erinevalt. „Nad erinevad intensiivsuselt, emotsionaalse laetuse ja kehaliste tunnete poolest. Kindlasti aga ka rahulolutaseme poolest ning tähenduselt. Vahel võib see tunne olla ka vaevu tajutav, ütleb Pruks.

„Orgasm vallandub, kui ületatakse refleksikünnis. See, milliseid stimulatsioone kasutatakse – kas kõdisti, tupe, G-punkti, fantaasiate või kõigi meelte ja kehaliste kogemuste koosmõju – pole määrav. Ainult naised võivad kogeda mitut järjestikust orgasmi ning võivad seksuaalset naudingut kogeda vaid fantaasiates hõljudes.

Nauditava intiimelu saavutamiseks peaksid kõik inimese seksuaalsuse aspektid olema kooskõlas. Suguorganite erutusreaktsioonid ja orgasm on oma olemuselt refleksid. Nad on isetoimivad, tahtest sõltumata. Et keha soovitult reageeriks, peaks olema piisavalt stimulatsiooni. Mida rohkem teineteist katsute ja suudlete, seda rohkem verevarustus kiireneb, mis omakorda suurendab ka tundlikkust. Naine vajab keskmiselt 10–20 minutit stimuleerimist, et jõuda tippu. Inimesed reageerivad seksuaalsele stimulatsioonile väga erinevalt. Vahekorras olles jõuab orgasmini üks kolmandik naistest.

Anorgasmia – mis see on?

Anorgasmia ehk suutmatus orgasmi saavutada piinab paljusid naisi. Mõned naised ei jõua orgasmini ei abivahendite ega meestega, teised ei koge seda ainult teatud mehega, kolmandad saavad orgasmi ainult abivahendeid kasutades. Põhjuseid on palju. „Sageli ongi anorgasmia peamiseks põhjuseks ebaõiged seksitehnikad,” selgitab Pruks. Selleks et orgasmini jõuda, tulekski kõigepealt endale ja siis ka partnerile selgeks teha, mis sind erutab, millised puudutused sulle meeldivad ja millised kohad on tundlikumad. „Näiteks võivad tugevad puudutused anda kindlustunde, keskmise survega puudutused on nauditavad ja sensuaalsed ning õrnad puudutused mõjuvad kõige erootilisemalt, ütleb Pruks.

Teesklemisest pole abi!

Keskmiselt 63% naistest teeskleb orgasmi. Isegi need, kes on võimelised orgasmi saama, teesklevad seda aeg-ajalt. Sellega vabandavad naised enda sellist käitumist sooviga mitte solvata oma partnerit või mitte jätta endast frigiidset muljet, sest nad teavad, kui oluline on seks lähisuhtes. „Unusta naisteajakirjad, mis soovitavad mehe erutamiseks orgasmi teeselda. Kui premeerid käpardlikkust, siis hakkadki seda veel rohkem saama, ütleb suhtekolumnist Villu Parvet oma menuraamatus „Seks, vein ja kutsikad ning julgustab naisi mehi õpetama. „Ole aktiivne ja näita meile ise asjad ette. Ära karda end ise puudutada ja meid selle juures õpetada. Sa oskad seda niikuinii ja pealegi erutab selle nägemine meid veelgi. Selle asemel et hiljem kurta, kuidas me sind enesekeskselt „toksime, anna meile selgeid näpunäiteid ning ära karda välja näidata, mis meeldib ja mis mitte.

Erutuse tugevdamiseks peaks stimuleerima ka teisi meeli. „See, mida me näeme, millist lõhna ja maitset me tunneme, mida kuuleme, omavad samuti mõju erutusele. Kõik detailid ja üksikasjad on piisavalt tähtsad, et nendest rääkida ja partnerile täiesti ühemõtteliselt selgeks teha oma eelistused, julgustab Pruks ja lisab, et tähtsam veel, kui õige tehnikaga sooritatud puudutused õigetest kohtadest, on positiivse emotsionaalse sideme olemasolu partnerite vahel. „See, kuidas meie kehad reageerivad ja kui nauditav see on, mida me kogeme, sõltub väga tugevalt ka sellest, kas seks on armastuse ja intiimsuse väljendus. Ilma sisemise tundeta ei pruugi puudutused mingit seksuaalset erutust tekitadagi. Orgasmini jõudmise raskused tekivad sageli siis, kui seksitakse ilma „kohal olemata.

Ole kohal

Seksuaalse stimulatsiooni saamine on ka väga aktiivne protsess. Inimene oma terviklikkuses võtab, lisaks kehale, kõigest osa ka mõtete ja tunnetega. See, millise tähenduse me oma reaktsioonile anname, omab suuremat tähtsust kui ainult kehaga tajutav. Eelnevad seksuaalsed läbielamised, praeguse suhte kulg ning kõige enam inimese minatunnetus annavad tähenduse ja emotsionaalse konteksti käesolevale seksuaalsele kogemusele.

Põhjus, miks igatsetud O meid sageli ka ootama jätab, võib olla selles, et argimured tulevad meiega isegi linade vahele kaasa. Kui naisel on peas häirivaid mõtteid või pingeid, on peaaegu võimatu orgasmi saada. „Vihase või murelikuna, stressis ja depressioonis ei tundu seksuaalne stimulatsioon meeldiva ja nauditavana. Kuidas tajutakse ja tunnetatakse seksi ajal tekkivaid tundeid ja mõtteid, määrab tulemuse.

Veel üks suur tegur on naiste rahulolematus oma kehaga. Naised ei meeldi endale ja ei suuda end näha seksikalt. See takistab neid lõõgastumast ja orgasmini jõudmast. Sa oled tema vastand igal võimalikul moel, ütleb Kate Taylor, raamatu „Kodune seksijumalanna autor, viidates sellele, et mehi erutab tegelikult sinu juures kõik! „Kui igapäevaselt ringi kõnnid, keela endale kõik negatiivsed mõtted iseenda ja oma keha kohta. Pea meeles, milline sa nüüd välja näed. Täpselt nii peaksid sa endast iga päev mõtlema: soojast, siledast kehast koos kõigi selle saladuste ja ahvatlustega, õpetab Taylor.

 Naise seksuaalsed reaktsioonid sõltuvad just eriti suhetega seotud taga- ja kaasmõtetest. „Seks on sõnade taga oleva mõtte edasiandmine keha kaudu. Tajudes konteksti negatiivsena, pidurdub seksuaalse erutuse kulg, isegi kui keha stimulatsioon on piisav, ütleb Pruks. Mida sellisel puhul teha? Naiste tee seksuaalsuseni algab hingelisest lähedusest ja tundest, et ta on oma partnerile tähtis. Sisukalt koos veedetud aeg ja hingelistel teemadel rääkimine ühendab ja tekitab soodsa pinnase kehaliseks läheduseks, ütleb Pruks.

Sageli käitutakse ja seksitakse ebatõhusalt väga pikka aega ja visa järjekindlusega, olles seejuures pettunud ja rahulolematu. „Muutuste tegemine väga tundlikul alal ongi väga raske. Enda avamine, oma intiimseimate üksikasjade jagamine teisega võib tunduda ebaturvalisena, eriti kui suhe on olnud lühiajaline. Ka pikaajalises paarisuhtes ohustab muutuste tegemine seksis suhte turvalisust, teab Pruks ja lisab, raskused igapäevases suhtlemises tuleks enne seksi lahendada. Kui on juba kõike proovitud ja kasu pole, võiks abi väljastpoolt otsida.

Tegelikult on uuringud tõestanud, et tänu usalduse kasvule, enesekindlusele ja suurenenud intiimsusele pikaajalises suhtes kogevad naised vanuse suurenedes hoopis paremaid orgasme. Lausa 70% 50ndates olevatest naistest tunnistas, et koges orgasmi oma viimase vahekorra ajal. Mida vanem sa oled, seda paremini oled tuttav oma kehaga ja sellel olevate mõnupunktidega.

„Niinimetatud läbikukkumised seksis on elu osa ja seda ei saa kuidagi vältida. Eneseusku aitaks säilitada teadmine, et elukogemused tulevadki elades ja oma tundeid kogedes. Võime ja oskus taluda ebaõnnestumistest tekkivaid raskeid tundeid annabki eneseusku ja julgust ikka edasi proovida ja ennast paremini tundma õppida.

Kas teadsid, et:

Naised on võimelised saama kõige tugevamaid orgasme nädal aega enne menstruatsiooni algust? Just sel perioodil on vagiinapiirkond kõige tundlikum ning naise libiido samuti kõrgem. 

Vaginaalses vahekorras olles suureneb orgasmi tõenäosus tervelt 18%, kui naine end samal ajal ka käega rahuldab. Tõenäosus suureneb üheksa 9% võrra, kui naine kogeb suuseksi, ja üllatuslikult 15% võrra anaalseksi ajal.

Kui partneriga ollakse vahekorras esimest korda, on orgasmi esinemise tõenäosus vaid 32%. Tõenäosus tõuseb 51% peale, kui vahekorras on oldud vähemalt kuus korda!

 

Tekst: Triin Tisler

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar, kevad 2016