Reklaam sulgub sekundi pärast

MIKS SU KÄTEL ja jalgadel kogu aeg külm on?

Kas oled üks nendest, kes käteldes peab alati oma külmade käte pärast vabandust paluma? Või kas sulle meeldib oma kallimat ehmatada, kui oma külmad varbad teki alla libistad? Isegi kui riietud vastavalt ilmastikutingimustele, on osadel inimestel siiski käed-jalad alati tunduvalt külmemad kui teistel. 

Külmadele kätele ja jalgadele pole alati ühest selgitust ning ka põhjuseid võib olla mitu erinevat. 

Ära süüdista vaid vereringet

Ilmselt oled kuulnud selgitust, et külmad käed on tingitud kehvast vereringest. Kardioloog Geoffrey Barnesi sõnul ei saa aga alati siiski vereringet süüdistada. 

"Pigem on tegu sellega, et veresooned tõmbuvad külma tõttu kokku ja sellepärast on ka käed külmad. Kuigi paljude inimeste käed võivad külmad tunduda, toimib vereringe veresoontes normaalselt," sõnas Barnes.

Siiski ei lükka ta ümber väidet, et osadel juhtudel võivad külmad jalad ja käed olla siiski kehva vereringega seotud. 

Taustal võib peituda ka haigus

Külmad käed ja jalad võivad viidata ka kilpnäärmega seotud haigusele. Samuti võib taustal peituda Raynaud' sündroom. 

Lisaks nendele võib põhjuseks olla ka aneemia. Kui külmatunne häirib normaalselt elu või hakkab äkitselt, tasuks pöörduda arsti poole. 

Kuidas külmatunnet ennetada?

Kõige lihtsam, kuidas külmi jalgu ja käsi ennetada, on otse loomulikult nende soojas hoidmine. Kui tead, et sul on kalduvus külmatunde tekkimisele, riietu soojalt ning kasuta pakse kindaid ja villaseid sokke. 

 

allikas: Huffington Post