Reklaam sulgub sekundi pärast

Millal peaks kosmeetikatoote ära viskama?

Meil kõigil on sahtlipõhjas või meigitarvete kotis ilutooteid, mille aegumistähtaeg on ammu möödas ning me peaksime need ära viskama. Kuid mis meid siis takistab? Võib-olla ei taha me uute toodete ostmiseks raha kulutada või arvame, et meil võib seda toodet ühel päeval vaja minna. Loodame, et äkki tuleb see lihtsalt uuesti moodi. Kahjuks on aegunud kosmeetika kasutamine õnnemäng.

Meil kõigil on sahtlipõhjas või meigitarvete kotis ilutooteid, mille aegumistähtaeg on ammu möödas ning me peaksime need ära viskama. Kuid mis meid siis takistab? Võib-olla ei taha me uute toodete ostmiseks raha kulutada või arvame, et meil võib seda toodet ühel päeval vaja minna. Loodame, et äkki tuleb see lihtsalt uuesti moodi. Kahjuks on aegunud kosmeetika kasutamine õnnemäng.

Säilitusained pole kõikvõimsad
Säilitusained mõjuvad vaid teatud aja jooksul pärast toote avamist ning koostisosade stabiilsus elab samuti oma elu. Probleem on selles, et tihtipeale puudub tootepakendil aegumiskuupäeva tähistav märgistus ning seega peab tarbija ise teadma, millal tuleb vananenud kosmeetikatootega hüvasti jätta. Sageli ei raatsi me oma lemmiktootest loobuda, kuid peame muutuma rangemaks ja minema viskama kõik, mis on juba ammu aegunud.
Kosmeetikas sisalduvad säilitusained peaksid tapma kõik levinumad bakterid. Uuringud näitavad, et enne meigitoote avamist leidub selles vähe baktereid. Niipea kui sa selle avad, tungivad õhus leiduvad baktereid tootesse ning tavaliselt lisandub neid ka siis, kui puudutad toodet mustade kätega, aplikaatori või harjaga. Mingil hetkel kaotavad tooted bakterite tõttu oma mõju, olenemata sellest, kui hoolikas sa toote kasutamise ajal ka ei oleks.

Kosmeetikatoodete aegumiskuupäev
Sageli oleme küsimuste ees, kui kaua tooted säilivad, millal need aeguvad ja mida täpselt pakendil olevad numbrid ja tähed tähendavad.
Koodide dešifreerimine
Tavaliselt on tootel olevad koodid kombinatsioonid tähtedest ja numbritest. Need näevad välja peaaegu nagu kuupäevad. Üldjuhul on need omased konkreetsele tootele ja neid on raske ise dešifreerida. Kõige kindlam on võtta ühendust tootjaga. Tähed võivad tähistada kuud (A = jaanuar, B = veebruar jne) ja numbrid võivad tähistada aastat (1 = 2000, 2 = 2001 jne), kuid see võib varieeruda. Kui oled ostnud toote volitatud edasimüüjalt, on väga ebatõenäoline, et toode on kohe aegumas või juba aegunud, kuid targem oleks seda siiski kontrollida.
Aegumiskuupäev näitab, millisest kuupäevast alates ei ole toode enam nii efektiivne, kui peaks. Kui enne märgitud kuupäeva muutub toote värvus, lõhn või tekstuur, on tõenäoliselt parem kasutamine lõpetada.

Umbkaudsed säilivusajad
Alljärgnevalt toome välja üldised reeglid, kui kaua on erinevaid tooteid soovitatav kasutada. Need tähtajad võivad erineda ja sõltuvad ekspertide arvamustest, kuid alati on kõige õigem lähtuda sellest, mida terve mõistus meile ütleb.
Nahahooldusvahendid. Olenevalt tootest võivad nahahooldusvahendid säilida kuni kaks aastat. Kindlasti jälgida pakendil märgitud sümbolit.
Mahetooted. Looduslikud tooted sisaldavad vähe säilitusaineid ja see tähendab lühemat säilivusaega. Need tooted on väga tõenäoliselt bakteritele sobivaks elukeskkonnaks. Kasuta neid maksimaalselt kuus kuud ja ürita täielikult vältida toote kokkupuutumist kätega ja veega.
Ripsmetušš. Kuna ripsmetušš on suure niiskussisaldusega ja seda kasutatakse silmade lähedal, võiks selle asendada iga kolme kuu tagant. Kui tekib silmade ärritus, tuleb seda vahetada veelgi varem. Ripsmetušš on isiklikuks kasutamiseks mõeldud toode. Seda ei tohiks kellegi teisega jagada. Seda peaks hoidma pimedas ja jahedas kohas.
Vedel silmalainer. Säilib kolm kuni kuus kuud. Sarnaneb ripsmetušiga, kuid selle kokkupuude silmaga on vähemtõenäoline.
Vedelad peitekreemid ja aluskreemid. Säilivad kuus kuni kaksteist kuud. Need võivad õhuga kokku puutudes oksüdeeruda. See on ka põhjuseks, miks aluskreemi toon päeva lõpuks teistsuguseks muutub. Sulge kaaned korralikult!
Jumestuskreemid ja põsepunad. Säilivusaeg on jällegi kuus kuni kaksteist kuud. Tavaliselt kantakse neid nahale sõrmedega. Veendu, et sinu käed on puhtad või kasuta meigipintslit.
Lauvärvid. Kreemjas lauvärv säilib kaksteist kuud, pulberlauvärv kaks aastat.
Huulepulk. Säilib kaksteist kuud. Soojus ja niiskus avaldavad huulepulgale suurt mõju.
Puudrid. Üks-kaks aastat. Puudrid, hoituna kuivas ja puhtana, on kõige pikema säilivusajaga kosmeetikatooted. Mineraale sisaldavad meigitooted on samuti pika säilivusajaga, kuna nende kivine mineraalne koostis pole bakteritele sobiv elukeskkond. Kui need aga sisaldavad lisaaineid, näiteks antioksüdante või mõnda põletikuvastast ainet, on nende säilivusaeg lühem.
Silma- ja huulepliiatsid. Säilivad kaks aastat.

Lisaks hoolitse meigipintslite eest, sest õli ja bakterid võivad meigipintsli harjaste vahele koguneda. Ka meigiaplikaatorit peab pesema pärast iga kasutamist.


Peaksime hoolt kandma selle eest, et meist ei saaks meie endi harjumuste ohvrid. Parem on kulutada paar eurot uue meigitoote soetamiseks, kui maksta hiljem mitu tuhat eurot tagajärgede ravimiseks. Meik on mõeldud inimese kaunimaks muutmiseks, kuid aegunud toodetel võib olla hoopis vastupidine mõju, sest need kahjustavad nahka ja silmi ning võivad tekitada ka nahakahjustusi ja arme!

 

 

Heinike Juhanson