Reklaam sulgub sekundi pärast

Milline film on Ilmar Raagi jaoks tõeliselt hea?

Filmiekspert Ilmar Raag rääkis Buduaarile, millised filmid talle meeldivad ning mida ta arvab Eesti filmi tasemest.

Filmiekspert Ilmar Raag rääkis Buduaarile, millised filmid talle meeldivad ning mida ta arvab Eesti filmi tasemest.

USA-s tehakse umbes 800 filmi aastas ja kui meie näeme neist umbes 200, siis võib arvata, et siia tuuakse paremik. "Üldjuhul jõuavad Eestisse muu maailma parimad filmid," räägib Ilmar, kellele vahel meeldibki vaadata halbadeks või liiga lihtsateks peetud filme. "Erinevale meeleolule sobib erinev film!" ütleb Raag ja lisab, et armastab liiga palju erinevaid filme ühe lemmiku väljatoomiseks.
"Hea film on see, mille puhul ma ei vaata, kuidas seda on tehtud. Hea filmi puhul unustan kõik ja olen koos looga, mida räägitakse!" sõnab Ilmar, kes on viimased kaks aastat ühe filmiprojekti tõttu Prantsusmaal elanud.
Kuna ta televiisorit ei vaata, siis ei oska ta kommenteerida, milliseid saateid telekast tuleb. Siiski on Ilmar kursis natuke ka Eesti teletööstuses toimuvaga. "Ükski saade või seriaal ei ole iseenesest hea. Ta on hea ikka sedavõrd, kuivõrd ta suudab mingeid vaatajaid inspireerida," räägib mees, kes arvabki, et kui on vaatajaid kodumaistele seriaalidele, siis nende soov on kõige tähtsam. "Mida rohkem seriaale, seda rohkem on ka konkurentsi nende vahel ja see viib ka tehnilise taseme aeglaselt ülespoole."
Siiski tuleb Raagi sõnul arvestada, et näiteks Ameerikas on telesarjade eraldi episoodidel enamasti eraldi stsenaristid, sest ükski stsenarist ei suutvat lühikese ajaga 22 head stsenaariumit kirjutada. "Meil aga ei ole seda raha ja stsenariste, et taolist luksust endale lubada. Seetõttu kirjutavad Eesti stsenaristid ennast ribadeks!"
Sama lugu on seriaalide ülesvõtmisega – Ameerikas võetakse ühte tunniajalist osa üles kuu aega, aga meil tehakse seda 4-5 päevaga, sest raha rohkemaks ei jätku. "Siit tulevad ka piirid. Kuid vaatajad näivad ju omamaiseid seriaale siiski vaatavat. Järelikult neis midagi on, vaatamata tehnilistele puudustele!"

Kas Sina vaatad eestimaiseid telesaateid?

 

Getter Lukjanov