Reklaam sulgub sekundi pärast

Milline on kõige tervislikum snäkk? Rosin!

Värske Kanada toitumisteadlaste uuringu kohaselt selgus, et rosinate söömine aitab ennetada liigseid kaloreid ja tekitab kiiremini täiskõhutunnet, kui mis tahes teised näksid, vahendab scienceblog.com.

Värske Kanada toitumisteadlaste uuringu kohaselt selgus, et rosinate söömine aitab ennetada liigseid kaloreid ja tekitab kiiremini täiskõhutunnet kui mis tahes teised näksid, vahendab scienceblog.com.

Rosinaid on ammu tuntud magusa, toitva ja energiat andva suutäiena. Muistsetel aegadel kasutati neid spordivõistlustel dopingu aseainena. Ja energiarikkus on rosinate trumbiks nüüdki. 100 g rosinanoos rikastab organismi umbes 300 kilokal energiasüstiga. Rosinate energiarikkuse saladus peitub suhkrute, täpsemalt küll viinamarjasuhkru ehk glükoosi suures sisalduses. 

Ligi kolm kuud kestnud uuringus osales 26 normaalkaalus last vanuses 8-11 eluaastat. Selle aja vältel lasti lastel süüa kas rosinaid, viinamarju, kartulikrõpse või šokolaadiküpsiseid seni, kuni nad tundsid, et kõht on täis. Lisaks sõid katsealused testi ajal sama hommikusööki, oodet ja lõunaeinet. Nende isu suurust hinnati 15 minutit enne ja pärast pärastlõunase snäki söömist.

Tulemustest selgus, et võrreldes teiste snäkkidega oli pärast rosinate söömist tarbitud toidu kogus väiksem ja  täiskõhutunne suurem. Lisaks kogusid lapsed rosinaid süües vähem kaloreid kui teiste snäkkide puhul.

Toronto ülikooli professori ja uuringu eestvedaja  G. Harvey Andersoni sõnul oleksid rosinad kalorivaeseks suupisteks just ülekaalulisusele kalduvatele lastele.

 

Triin Tisler