Reklaam sulgub sekundi pärast

MILLINE RAAMAT ON NEID tuntud eestlannasid kõige enam mõjutanud?

Sügis on ideaalne aeg kahandada raamatuvirna oma öökapil ning lasta diivanil lebades end korraks teise maailma lennutada. Tuhandetest kirjandusteostest poevad meile südamesse mitmed, mis mõjutavad mõned kuud, kuid lemmikuks jääb sageli üks. Buduaar uuris tuntud eestlannade käest, milline on nende lemmikraamat. 

Nete Tiitsaar, poetess

„Kindlasti on neid raamatuid palju, aga esimene, mis pähe tuli, on Anatoli Nekrassovi „Mees ja Naine“. Kuna ma olen ise tunnete inimene ja käin oma südame teed, siis tahan teada, mis armastus ikkagi on... See raamat avardas mu silmi paljudes küsimustes juba aastaid tagasi. Kuidas naine ja mees täisväärtuslikult suhelda võiksid, kuidas teineteist mõista ja kuidas toime tulla eluliste tagasilöökidega armastuses. Lugemiseks tahaks leida rohkem küll aega, aga kirjutan ise igapäevaselt loomingut, seega olen justkui kogu aeg selle sees.“

Annikky Lamp, ametnik ja blogi www.lifeinacoldclimate.com eestvedaja

„Ma tegin enda jaoks asja lihtsamaks ja valisin eelmise aasta lemmiku, Madeline Milleri “Kirke,” mis küll pole veel eesti keelde tõlgitud. Kreeka mütoloogia fännid teavad Kirket kui nõida, kes tema saarele sattunud mehed sigadeks muutis ning Odüsseust koju naise juurde ei lasknud. Milleri Kirke loos on need seigad samuti olemas, aga kokku on see hoopis ühe naise enese leidmise lugu – hoolimatute jumalate hulgas veedetud lapsepõlvest armastuse, emaduse ja leinani välja. “Kirke” on erakordselt kaasahaarav ja kaunilt kirjutatud, ühtaegu eepiline ja kaasaegne. Lugesin seda ajal, mil iga päev tõi uue lahingu ning eneseusk kippus kaduma.

Ma eneseabiraamatuid ei armasta, mind aitab see, kui keegi inspireerib ning Kirke on realistlik eeskuju – mitmetahuline, komplitseeritud, huvitav naine. Tunnetest on teisigi häid raamatuid, kuid “Kirke” räägib tabavalt ka sellest, millist rõõmu võib leida enda arengust ja oskustest, kuidas töö võib anda meelerahu ja kindluse. Iseendaks olemisel on suur jõud ning seda ei saa keegi teine sinult võtta. Kutsugu nad sind pealegi nõiaks.

Kui töö ja elu vähegi lubavad, loen ma iga päev kasvõi natukene. Kokku tuleb seda aastas umbes saja raamatu jagu, sest ma tõesti eelistangi lugemist peaaegu kõigile teistele tegevustele. Puhkusele vean alati kümme raamatut kaasa ning mul on halb komme lugeda kaasakiskuvat raamatut nii kaua, kuni see läbi saab, juhtugu see siis pealegi varasel hommikutunnil.“

Eia Uus, kirjanik

„Minu käest küsitakse pidevalt, kuidas ma nii palju loen, aga mul on raamat alati kaasas ning vahel loen poejärjekorras, trammis, sõpra oodates. Palju loen ka telefonis erinevates raamatuäppides ning lõpuks avastan audioraamatuid. Selliste lühikeste sutsakate kõrval on suurim nauding suvel mitu tundi järjest lugeda; teinekord päevaga raamat läbida nii, et selle lummast kordagi väljuma ei pea.

David Levithani raamatut “Armastuse sõnaraamat” julgen soovitada kõikidele. Lühike, ent elamuslik ning sisaldab kõigile tuttavaid tundeid ja olukordi. Ostsin selle kunagi ingliskeelsena kallimale, enne kinkimist loen alati kõik raamatud läbi. Ta võttis selle kuumal juuliajal „Juu jääb“ festivalile kaasa, kus luges ise kaanest kaaneni ning tema järel veel mitu inimest. Kiidavad nii mehed kui naised. Seda nähes pidasin vajalikuks raamat eesti keelde tõlkida. Seda romaani ei pea isegi lugema järjest – alati, kui suvalise koha pealt avan, annab raamat midagi.“

Anna Pihl, ajakirjanik

„Sofi Oksaneni „Puhastus” on raamat, mille juurde olen ikka ja jälle tagasi pöördunud. Olen seda lugenud eesti keeles, aga Suurbritannias elades olude sunnil ka inglise keeles. Londonis mängiti  „Puhastust” teatrilavastusena ja mul oli võimalus seda ajakirjanikuna kajastada. Tahtsin mälu värskendamiseks enne teleloo tegemist raamatu uuesti läbi lugeda, nii ei jäänudki muud üle kui kohalikust raamatupoest inglise keeles osta. Oksanen on kirjutanud loo, mis kõnetab nii raamatu, näidendi kui ka filmina. See raamat pani mõtlema, kuidas inimesed on keerulistes oludes võimelised koletuteks tegudeks.

Telehooaja vältel on mul aega lugeda umbes üks raamat kuus. Puhkuse ajal püüan lugeda vähemalt poole rohkem. Minu jaoks on värske avastus audioraamatud – see on hea lahendus, kuidas arvutitööst väsinud silmi säästa. Üks viis uusi raamatuid leida on valida näitleja Emma Watsoni raamatuklubi soovitustest mõni.“'

Sandra Raju, treener

„Mind on mõjutanud väga mitmed raamatud ja tegelikult seda ühte valida on päris raske ülesanne. Ma teeksin oma valiku viimasel ajal loetud raamatute hulgast ja valin välja kaks: ''Born A Crime'' Trevor Noah ja ''Kiterunner'' Khaled Houssini. Need raamatud mõjutasid mind oma aususe ja otsekohesusega ning avardasid pilti sellest, mis meie maailmas toimunud ja toimumas on. Selliseid raamatuid lugedes saad aru kui väga on mul endal eluga vedanud. 

Aasta alguses lugesin väga tublilt aga nüüd, seoses uue töökoha ja välismaal töötamisega on lugemus vähemaks jäänud. Püüan end ikka nädalavahetustega järje peale saada, et aasta lõpuks ette seatud eesmärk – 24 raamatut läbi lugeda, oleks täiedetud!

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar juuli-august 2019.