Reklaam sulgub sekundi pärast

MILLISED MUUDATUSED TOIMUVAD naise intiimpiirkonnas 30-, 40-, 50- ja 60-vanuselt?

Vananedes naise keha muutub ja ka intiimpiirkond pole mingiks erandiks. Erinevatest muutustest peaks teadlik olema, et need sind ilmaasjata endast välja ei viiks. Muutused on aga väga individuaalsed ning neid mõjutavad nii sünnitused kui ka menopaus. Ajakiri Prevention pani kirja, mis naise intiimpiirkonnas vananedes toimub. 

3040aastaselt.

Rasestumisvastased vahendid võivad intiimpiirkonna liiga kuivaks muuta. Pillid mõjutavad ovulatsiooni ning seetõttu võib loodusliku libestusaine tootmine häiritud olla. Ka rasedus ja sünnitus mõjutavad vagiinat. Rasedushormoonid võivad intiimpiirkonda tumedamaks muuta. Enamjaolt muutub vagiina pärast sünnitust normaalseks tagasi. Teinekord võivad lihased ja närvid raseduse tõttu kannatada saada, kuid näiteks lihaseid saab trenniga tugevamaks muuta. 

4050aastaselt.

Kui naine on regulaarselt intiimpiirkonda raseerinud, võib selles vanuses ihu pigment muutuda. Kui östrogeeni tootmine kehas väheneb, võib karvakasv hõredamaks muutuda. Östrogeeni vähenemine on märk menopausi algamisest. Menopausiga on seotud ka vagiina kuivaks muutumine ning intiimpiirkond ei pruugi enam nii elastne olla. 

5060aastaselt.

Menopaus ise toob juba kaasa suuremad muudatused. Intiimpiirkond muutub kuivaks, ei veni enam ja ihu muutub õhemaks. Kõikide nende muutuste tõttu võib ka seks ebamugav olla. Õnneks saab sümptomeid aga leevendada. Ka vagiina välimus muutub. Vananedes kaotab naine rasva ja kollageeni. Nahk kaotab oma elastsuse ja vagiina nö "kortsus olek" võib kaduda. Ka vagiina pH-tase võib östrogeeni vähenemise tõttu muutuda, mis muudab selle põletikele vastuvõtlikumaks. 

Üle 60-aastaselt.

Intiimpiirkonnaga seotud probleemid muutuvad aastatega aina hullemaks, isegi kui menopaus on möödas. 5060 protsenti naistest kannatab näiteks vagiina liigse kuivuse käes. Kuiv vagiina mõjutab kõige rohkem seksi harrastamist.