Reklaam sulgub sekundi pärast

MILLISED ON HEAD läätsed?

Kõige lihtsam vastus on, et head läätsed on need, mis on silmas mugavad, millega näed hästi ja mis ettenähtud kandmisperioodi lõpuks silmi ei ärrita. Selleks, et piltlikult öeldes läätsega kaanetatud silmad end värskelt ja mugavalt tunneksid, peab su silma sarvkestani jõudma piisav kogus hapnikku.

Kui meie kehas kannab hapnikku ringi veri, siis sarvkestas veresooni ei ole ja vere kaudu see sinna ei jõua. Seetõttu peavad silmad hakkama saama pisaratest ja õhust saadava hapnikuga ning erinevate läätsematerjalide puhul on tulemus erinev. Kuna meil kõigil on erineva tundlikkuse ja hapnikuvajadusega silmad, siis see seletabki, miks mõnede kasutajate jaoks head läätsed on teiste jaoks tõeliselt halvad.

Läätsede materjal – milline on hea, parem ja kõige parem?

Enamik Eestis müüdavatest läätsedest on kas hüdrogeel- või silikoonhüdrogeelläätsed – vastavalt siis nende valmistamisel kasutatud materjali nimetusele. Kõige enam mõjutab läätse silmasõbralikkust tema hapniku läbilaskevõime. Hüdrogeelläätses kannab hapnikku silmani vesi ja kui sa vaatad selliste läätsede veesisaldust, siis märkad, et see on pea alati suurem kui silikoonhüdrogeelläätsedel. Need on ju siis väga head läätsed, mõtled sa. Kuid mida suurem on läätse veesisaldus, seda raskem on läätse silma panna (lääts on pehme) ja seda altim on see vigastusele (nt küünega tõmmates). Jah, see lääts on pehme ja silmas vaevu tuntav. Kuid negatiivse küljena võib märkida, et selline lääts kasutab oma „vormis hoidmiseks“ pisaravedelikku. Selle kiire kadu silma pinnalt võib mõnel kandjal põhjustada ärritust, kuiva silma tunnet või tõsisemaid sarvkestaprobleeme. Lisaks on uuringud näidanud, et pideva kandmise puhul võivad need läätsed põhjustada rohkem probleeme kui silikoonhüdrogeelid. Pea igal läätsebrändil on aga välja töötatud oma hüdrogeelmaterjali tüüp, nii et kui ühe tootja läätsed sulle ei sobi, võid siiski proovida ka teiste tootjate omi. Hüdrogeelläätsed on näiteks SofLens Daily, Dailies Aqua Comfort, Focus Dailies, Acuvue Moist. 

Kummad on paremad – kas hüdrogeel- või silikoonhüdrogeelläätsed?

Hoolimata madalamast veesisaldusest lasevad silikoonhüdrogeelläätsed hapnikku läbi paremini kui hüdrogeelläätsed. Pisikese liialdusega võib öelda, et läbi silikoonhüdrogeeli jõuab silmani peaaegu sama palju hapnikku kui ilma läätseta silmani. Neis läätsedes on hapnikku edasikandvaks aineks mitte vesi, vaid silikoon. Lisaks on kasutatud ka niisutavat töötlust, mis ei lase silma pinnal kuivada. Kui sellele on lisatud veel eriline pinnatöötlus, mis väldib valkude ladestumist, püsib lääts kauem puhas ja ärritab silma vähem.

Kas siis tõeliselt head läätsed on silikoonhüdrogeelläätsed?

Vara veel nii väita! Üks uuring on näidanud, et silikoonhüdrogeel võib siiski ligi tõmmata teatud tüüpi lipiide (valke) ja mõnele inimesele, kel on õhuke pisarakile ja pisarates niigi ohtralt lipiide, ei pruugi see materjal sobida. Arvatakse ka, et sellest materjalist läätsed võivad mõnikord põhjustada mehaanilisi kahjustusi, mille põhjuseks on silikooni hõõrdumine silma pinnal. Võrreldes silikoonläätsedega on nad ka üldjuhul jäigemad ja mõne kandja jaoks ebamugavamad.

Silikoonhüdrogeelläätsed ei sobi paraku ka neile inimestele, kellel on allergia silikooni vastu. Võrreldes vanemat tüüpi hüdrogeelläätsedega maksavad nad ka mõnevõrra rohkem.

Silikoonhüdrogeelläätsed on näiteks Acuvue Oasys, Acuvue Advance, Air Optix Aqua, Biofinity, PureVision, PureVision 2, Acuvue TrueEye.

Mõni aasta tagasi jõudsid turule uut tüüpi materjalid, milles on ühendatud hüdrogeel- ja silikoonhüdrogeelmaterjali parimad omadused. Läätse eesmine ja tagumine pind on valmistatud hüdrogeelist, kuid keskosa silikoonhüdrogeelist. Materjali on kasutatud selliste läätsede puhul nagu BioTrue ONEday või Dailies Total 1. Neil ühepäevastel läätsedel on väga hea hapniku läbilaskevõime ja kasutajad kiidavad nende silmasõbralikkust.

Kuni 30. juunini 2018 on Läätsed24.ee e-poes kõik ühepäevased läätsed ka 10% soodsamad.

Kui optometrist kirjutab sulle välja läätsed, siis võtab ta arvesse sinu silmade eripära, nii et usalda tema soovitusi. Kui mingil põhjusel need läätsed sulle ei sobi, siis võiksid minna optometristi juurde tagasi ja ta aitab sul probleemi lahendada.

Läätsed24.ee e-poes aitab sul soovi korral läätsi valida Läätse-Liisa, meie asjatundlik optometrist. Vaata lisainfot Läätsed24.ee lehelt