Reklaam sulgub sekundi pärast

MILLISED ON VEAD, MIDA KIPUVAD tegema tänapäeva supernaised?

Kaasaegne naine saab hakkama pea kõigega: käib tööl, teeb firmaomanikuna otsuseid, remondib kodu, oskab elektri- ja torutöid, vahetab autol rehve, kasvatab lapsi. Ta on tugev, otsustav, tark ja saab hakkama pea kõigega. Mida tänapäeva supernaised kipuvad aga valesti tegema? Vastuseid aitab leida terapeut Katariina Liisa Martens.

Martensi sõnul võib meile kurjalt kätte maksta, kui oleme naisena liiga mehelikkuse energias, liiga otsustavad, isepäised ja ise ära tegijad. Iseseisvuses ja tugevuses pole ju midagi halba. Aga sageli on seesuguse naise elus üks valdkond, millega ta rahul ei ole: lähisuhe, lähedus ja seksuaalsus. Selleks, et luua ja säilitada emotsionaalsetes ja seksuaalsetes suhetes sädet ja kirglikkust, peab teadma saladust. See on printsiip, mida võib nimetada seksuaalseks polaarsuseks.

Kes on käes hoidnud magnetit, see teab, kuidas vastasnimelised laengud tõmbuvad ja samanimelised tõukuvad. Ka mehelikkus ja naiselikkus on vastandlikud olemise viisid. Võime neid vaadelda skaalana, kus ühes skaala otsas on tugevalt väljendunud naiselikkus ja teises otsas tugevalt väljendunud mehelikkus. Need kaks loovadki seksuaalse polaarsuse ja vastupandamatu külgetõmbe kahe inimese vahel. Mida vähem on polaarsust, seda vähem kirge ja vastastikust tõmmet. Nii et võime öelda küll, et nii mõnigi väga tegusas, otsustavas ja aktiivses olekus elav naine võib täiesti kaotada kontakti oma naiselikkuse ja seksuaalsusega ning seeläbi teha oma suhtele karuteene. Polaarsus kaob suhtest. Paljud paarid on kirjeldanud, et elavad koos kui head sõbrad ja tegelikult väga igatsevad särtsu ja kirge magamistuppa.

Kui naine on läinud oma naiselikkusest kaugele ehk lähemale oma mehelikumale poolele, kuidas saada uuesti kontakti oma naiselikkusega?

Naiselikkuse baasiks on tundlikkus ja usaldus. Usaldav naine oskab olla tänulik, ta võtab vastu oma armsama sellisena, nagu see on, austab ja hindab tema otsuseid, toetust ja abi. Naiselikkus on seotud naise füüsilise kehaga. Naiselik naine tunneb end oma kehas hästi, ta armastab oma keha, olenemata vanusest ja gabariitidest. Ja kui naine armastab iseennast, jagub seda armastust ka kõigile ja kõigele tema ümber. Kui naise kontakt kehaga on olematu ja armastamise asemel ta hoopis piitsutab ennast kriitiliste mõtetega, siis eelkõige kannatab tema keha, mis omaenese tarkusest ühe kaitsestrateegiana võib hakata hoopis rasvapolstrit kasvatama.

On see mehele kingitus, kui naine jääb naiselikuks ja õrnaks?

Mehelikule mehele võib olla see tõeline kingitus, kui naine hindab tema jõudu, tarkust, saavutusi, meelekindlust, armastust. Ka 21. sajandil elab mehes edasi see ürgmehest mammutikütt, kes kirglikult jahib suurt looma. Tänapäevamammutiks võib olla töö, äriprojekt, sport või margikogumine – midagi, mis on kütile tõeliselt oluline ja millele ta kogu hingega pühendub.

Olles palju pingutanud ja vaeva näinud, jahisaagi kätte saanud, on ju tore minna saagiga sooja koopasse oma imelise ürgnaise juurde... Ja kui saagi tooja seal rõõmu ja tänuga vastu võetakse, on kõik imehästi. Alati nii toredasti ei lähe, halvemal juhul on elust frustreerunud koopa perenaine sõjakas, rahulolematu või masendunud ja võib kütti juba kaugelt nähes valjuhäälselt teada anda, kui vale loomaga on tegemist, kui valel ajal see tuuakse ja üleüldse: tegelikult võiks kütt hoopis mõne mõistlikuma tegevusega tegeleda. Õnnelik pole keegi. Õrnema hingelaadiga kütt laseb kõrvad lonti ja püüab olla nii kena kui oskab, mõni teine ent lahkub nelja tuule või sõbralikuma koopa poole.

Miks me siis naistena näägutame?

Rahulolematuse põhjuseid võib olla väga mitmeid. Valvsaks võiks teha olukord, kui partneri suhtes kaob imetlus, austus ja tänulikkus – kui hakkame tema olemasolu võtma kui midagi iseendastmõistetavat. Kui juurde ilmub ka rahulolematus, aja jooksul lisanduvad ka partneri ignoreerimine ja süüdistamine ning tema muutmise soov üha suureneb, käivitub üks eriline protsess. Muinasjuttudest on pärit teadmine, et armastus võib teha koletisest kauni armastaja ja võlusuudlus teeb konnast printsi. Igapäevaelus suudavad paljud naised oma toredad mehed (tagasi) konnadeks näägutada ja see ju annab põhjust veel suuremaks rahulolematuseks.

Niisiis algab kõik iseendast. Selleks, et leida armastusväärset suhet või hoida armastust teise inimesega, tuleb hoida armastust iseenda vastu?

Võib öelda, et naistele on antud imeline võime armastus ikka ja jälle enda seest üles leida. Niikaua, kuni otsime seda laiast maailmast, ei pruugi me teda leida. Rahulolematu naise saavutusi kirjeldab toredasti ka muinasjutt kuldkalakesest ja kolmest soovist. Hoolimata loo kangelanna kaasa pühendumisest ja kuldkalakese suuremeelsusest ei leevendunud rahulolematus ja täitmatus naise sees. Masendavat lõpplahendust saad lugeda loost endast.

Terapeudina te näete, kogete ja juhendate, olles olemas nii meestele kui naistele. Mis on tänases ühiskonnas naiste ja meeste kõige suurem suhteprobleem?

Naised pöörduvad ikka sagedamini teraapiasse, mehed püüavad ise hakkama saada või tulevad alles siis, kui naine on juba kohvreid pakkimas või ära läinud. Põhilisemad probleemid on mõlemal suhetega seotud. Naised kannatavad, kui suhted on sassis – kui kadunud on usaldus elu ja partneri vastu. Mehed ei tunne end elus hästi siis, kui eesmärk ära kaob. Ja selline sihitu mees ei tunne end hästi ei kodus, tööl ega suhtes. Traditsioonilistes kultuurides on seda käsitletud kriisiolukorrana. Mees on läinud siis retkele, koopasse, metsa või vaikusesse ja olnud seal nii kaua, kuni on endale (uuesti) eesmärgi leidnud. Siis saab ta taas oma eesmärgile pühenduda, käia väekalt oma mehelikku aktiivsuse ja tegutsemise teed.

Kuidas sellises olukorras saavad naine ja mees teineteist toetada? Kui naine ei ole enam õnnelik või mees ei näe oma sihti ega ole sellel teel?

Hea on ju partnerilt küsida: kas saaksin sind kuidagi toetada?  Mida sa praegu vajad? Tass teed või kallistus võivad olla väga kosutavad. Sagedamini on selgunud, et parim soovitus naisele on jätta oma morn mees rahule. Eriti siis, kui tema paha tuju pole sinuga seotud. Lase tal olla, ära nääguta, ära kaaguta ja ära urgitse tema kallal! Las ta olla oma koopas või urus – kui ta on enda sees asjad selgeks mõelnud, tuleb ta ühel hetkel sealt välja ja on jälle armastamisvõimeline. Soovitus meestele: ära hakka naisele õpetama probleemide lahendamist! Lihtsalt ole temaga, kallista teda, hoia teda, isegi kui ta paistab väga-väga õnnetu ja lausa nutab. Naisel on vaja oma tunded läbi tunnetada, siis läheb tema olemine ja maailm jälle helgeks.

Peate enim oluliseks, et inimene tegeleks iseendaga. Miks me siis teistega tegeleme?

Tundub ju lihtsam! Eriti siis, kui kontakt enda, oma tunnete, oma vajadustega on elu jooksul kaduma läinud ja selle asemel tekib kalduvus tegeleda teistega. Sagedamini kaob kontakt endaga just naistel. Paradoksaalsel kombel on seesugusel naisel võime näha isegi oma mittetoredas partneris potentsiaali ja arenguruumi. Ja siis võib naine valida oma elutööks selle mehepoja muutmise – kas tema kasvatamise või võõrutamise, ning sellele tööle tema siis pühendub. Kirglikku sädet kustutab seesugune tegevus väga hästi. Lisaks on see üsna energiakulukas tegevus. Kõige krooniks jääb naisel oma elu elamata, mis rahulolematuse tulele veel hagu alla aitab panna. On üks tore ütlemine: suhte lõpp saab alguse sellest hetkest, kui me enam ei suuda/ei taha armastada oma partnerit sellisena, nagu ta on. Me ei saa muuta teist inimest, ainult iseennast. Pääseteeks on tähelepanu toomine iseendale.

Nii et igaühe enda elueesmärk on ennast armastada, mitte otsida seda teistest?

Jah, see on üks lihtne tõde. Mitte keegi teine ei saa sind rohkem armastada, kui sa ise seda teed. Kui armastus on elust kadunud, on hea suunata tähelepanu oma sisemaailma ja alustada maailma kõige pikemat rännakut: peast südamesse.

Kui oluline on seksuaalsus paarissuhtes ja kuidas seksuaalsust äratada, sellele väge juurde anda, seda igapäevaelu hüvanguks eetilisel, inimlikul ja vajalikul viisil kasutada?

Suhtes on see ülioluline. Seksuaalsus on säde, mis paari koos hoiab ning mõlemat osapoolt väestab ja toidab. Endaga rahulolev ja rõõmus naine särab oma ilu ja elurõõmu kogu maailmale. Muusasid on aegade algusest inspiratsiooniks vajanud nii filosoofid kui kunstnikud. Naine, ole muusa! Tunne iseennast, oma keha, oma seksuaalsust, tea, mis sulle meeldib. Ja siis anna sellest oma partnerile teada. Suheteid aitab luua, hoida ja muuta üks maagiline võluvahend: see on rääkimine.

Milliste tunnuste järgi tunneb ära õnneliku suhte? 

Ma olen ikka imetlenud neid vanapaare, kes on suhtes olnud 40, 50 või 60 aastat – kuidas nad teineteist säravate silmadega vaatavad, armastavalt puudutavad ja suudavad nalja visata ka iseenda ja oma suhte valupunktide üle! Lähedus, hoolimine ja huumor on need, mis aitavad suhet pikaajalise ja tervena hoida.

Kallimaga on ju tore koos käia erinevaid elamusi kogemas, ka kursustel ja koolitustel. Aga hea on endalt küsida, mida suhe mulle ja meile tähendab? Kas see on rõõm, nauding, kooskasvamine? Või tähendab suhe pidevat arengut, arendamist ja töötegemist suhtemustritega? Üksjagu leidub paare, kelledele suhe tähendab armastuse ja kerguse asemel tööd. Neile võiks küll soovitada minna järjekordse kursuse või koolituse asemel metsa piknikule, või teha midagi muud toredat.

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar mai-juuni 2019.