Reklaam sulgub sekundi pärast

Milliseid kontaktläätsi valida?

„Kontaktläätsed on kaasaegne moodus nägemise korrigeerimiseks. Kui esimsed kontaktläätsed, mis Saksa arst Adolf Eugen Fick 1887. aastal valmistas, olid väga kohmakad  ning neid sai kanda ainult paar tundi, siis tänapäeval on kontaktläätsed oluliselt mugavamad ja kvaliteetsemad! Mõningaid kontaktläätsi lubab tootja järjest silmas hoida lausa kuni 30 ööpäeva. Loomulikult on siiski soovitatav läätsed võimalusel alati silmast ööseks eemaldada ning nädalas teha üks läätsevaba päev.

 „Kontaktläätsed on kaasaegne moodus nägemise korrigeerimiseks. Kui esimsed kontaktläätsed, mis Saksa arst Adolf Eugen Fick 1887. aastal valmistas, olid väga kohmakad ning neid sai kanda ainult paar tundi, siis tänapäeval on kontaktläätsed oluliselt mugavamad ja kvaliteetsemad! Mõningaid kontaktläätsi lubab tootja järjest silmas hoida lausa kuni 30 ööpäeva. Loomulikult on siiski soovitatav läätsed võimalusel alati silmast ööseks eemaldada ning nädalas teha üks läätsevaba päev.
 
Kontaktläätsi on väga erineva kandmisperioodiga. Kõige silmasõbralikumad ja mugavamad on üldiselt 1-päevased kontaktläätsed, mille puhul saab igal hommikul täiesti uued ja puhtad läätsed silma panna. Pole vaja ei hooldusvahendit ega ka konteinerit. Kõige populaarsemad läätsed on 1-kuulise kandmisperioodiga. Tänapäeva tehnoloogia lubab valmistada väga mugavaid ja vastupidavaid läätsi, nii et ka 30ndal kasutamispäeval oleks läätsed nagu peaaegu uued. Siiski tasub rangelt kinni pidada tootja soovitatavast kandmisperioodist, sest vastasel juhul kannatab silma sarvkest ning tekivad uudismoodustunud veresooned ja võib juhtuda, et edasipidi silm enam läätsi ei kannatagi ning läheb kohe punaseks. Arvestada tuleb ka seda, et kontaktläätsede kasutusaeg hakkab kehtima siis, kui avatakse läätsepakend. Tänu arenenud tehnoloogiale on võimalik paljusid 1-kuulisi läätsi kasutada ka ööpäevaringselt, näiteks Acuvue Oasyse läätsi võib kanda järjest 1 nädal. Kui läätsi hoitakse nädal aega järjest silmas, siis pärast nädalast kandmist kaotab see kehtviuse ning tuleks kasutusele võtta uus paar! Lisaks 1-kuulistele ja 1-päevastele läätsedele on olemas ka 3-kuulised ja 1-aastase kasutusajaga läätsed ning samuti toorilised läätsed, mis on mõeldud inimestele, kes kannavad silindriliste klaasidega prille. Olemas on ka multifokaalsed kontaktläätsed, mida saavad kanda inimesed, kellel on vanadus kaugnägelikkus (võib tekkida pärast 40ndat eluaastat). Need läätsed on sama põhimõttega nagu progressiivsed prilliklaasid, mis võimaldavad hästi näha nii lähedale kui ka kaugele.
 
Järjest rohkem koguvad populaarsust värvilised kontaktläätsed, mida on tõesti väga suures valikus saada. Värvilisi kontaktläätsi saavad kasutada ka inimesed, kellel silmad on täiesti terved (tugevus 0.00). Siiski on soovitatav enne läätsede tellimist optometristi või silmaarsti külastada, et saada teada enda silmade näitajad ning samuti teadmised, kuidas läätsi hooldada ning neid silma panna ja silmast eemaldada. Eriti populaarsed on kvaliteetsed ja väga mugavad ColourVUE läätsed, mille värvivalik on väga lai ning igaüks leiab endale meelepärased. ColourVUE läätsede juures on väga positiivne ka nende hea hind ning ühte paari saab kasutada lausa 3 kuud.
 
 
Kui ei ole tegemist just 1-päevaste kontaktläätsedega, siis on väga oluline läätsede õige hooldamine ning õige hooldusvedeliku kasutamine. Peale igat kontaktläätse kasutuskorda on oluline neid puhastada ja desinfitseerida, et eemaldada läätse pinnale kogunenud mustus ja valgud. Samuti on soovitatav kasutada silmatilku, kui silmad kipuvad kergesti kuivama ja väsima. Ühed väga head silmatilgad on näiteks Optive omad, mida saab kasutada ka siis, kui kontaktläätsed on silmas.
 
Isegi kui kontaktläätsede kandmisel ei esine probleeme, tuleb kord aastas külastada oma silmaarsti või optometristi, kes siis kontrollib Sinu silmi ja vajadusel muudab läätsede parameetreid, kandmisreźiimi või hooldusvahendit. Kõik ikka selleks, et Sa näeks hästi ja silmad oleksid terved. Silmad on meil kallis vara ning nende eest peab hoolt kandma!
 
Rohkem informatsiooni kontaktläätsede kohta saad lugeda Läätsed.com