Reklaam sulgub sekundi pärast

MINU ILUSA KEHA 5 SALADUST: bikiinifitnessist Jana Teder

Jana Teder on imekaunis naine, kes on bikiinifitnessi karmis maailmas lausa hämmastava kiirusega tippu jõudnud - selle aasta oktoobris krooniti Jana Eesti meistriks juba teist aastat järjest. Sellele eelnevalt polnud Jana aga fitnessiga üldse kokku puutunud, seega võib öelda, et tulemused hakkasid tulema vägagi kiirelt ja seda loomulikult raske ning järjepideva töö tulemusena.

Maailmameistrivõistlustel saavutas Jana 2018. aastal seitsmenda koha - olla bikiinifitnessi alal kümne parima naise hulgas kogu maailmas on kahtlemata saavutus omaette.

Lisaks on Jana saanud kaela hinnalise hõbemedali Euroopa Meistrivõistlustelt, Põhjamaade meistrivõistlustel sai Jana aga kaela uhke kuldmedali ning hõbe tuli ka mainekalt IFBB Diamond Cup, Ben Weider Legacy Cup võistlustelt Soomes. Medaleid on Janal veel ning tuleb kindlasti ka juurde.

Jana alustas bikiinifitnessiga 38-aastaselt ning täna 40-aastasena teeb ta oma vapustava välimusega silmad ette isegi kahekümneaastastele.

Palusime Janal välja tuua oma ilusa keha viis saladust, mille najal on ehk ka sinul rohkem motivatsiooni end paremasse vormi viia:

1. Liikumine ja jõutreening

Meil kõigil on erinevad iluideaalid, kuid aktiivne ja kehalist pingutust pakkuv eluviis võiks olla igapäeva osa. Mida vanemaks me saame, seda olulisemaks muutub teadlik lihasmassi säilitamine. Umbes alates neljakümnendatest eluaastatest hakkab inimese lihasmass tasapisi hääbuma või vähenema. Lihased aga annavad kehale kuju, proportsiooni, kiiruse ja tugevuse ehk hoiavad meid noorena ja aitavad otseselt hoida paremat elukvaliteeti. 

Naistel ei tasu jõutreeningut ja liiga suurt lihasarengut karta, sest naise keha hormonaalne tasakaal ei võimalda seda. Harrastussportlased treenivad harva nii suurte raskustega, kui seda teevad võistlevad sportlased. Lihtsalt selgitades - kuna naiste kehas on loomulik kasvuhormooni tase madalam kui meestel, siis samaväärset lihasarengut sooviv naine peab treenima suuremate raskustega kui mees. 

Liikumine on parim rohi nii vähesest aktiivsusest tingitud väsimuse, kui ka emotsionaalsete murede vastu. Avasta vaid endale sobiv väljund. 

2. Toitumine ja vesi

Toit on keha kütuseks ning seda ei tasu karta. Söö puhast ja tasakaalustatud päris toitu ning keha peaks saama kõik toimimiseks vajaliku. Kontrollitud toitumine ja piisaval hulgal vee tarbimine on hea vormi aluseks. Piisav, kuid mõõdukas toitumine aitab hoida ainevahetuse aktiivsena ning pidevalt defitsiidis olles võid küll kaotada kaalu, kuid see pole jätkusuutlik. Meie organism, juuksed, nahk jne vajavad igapäevaselt vett ning erinevaid mikro- ja makrotoitaineid. 

3. Rutiin, distsipliin, järjepidevus

Tekita endale väikeste eesmärkide seadmisega uued harjumused. Ära taha kõike kohe ja kiiresti. Väikestest uutest harjumustest saavad rutiinid ning rutiinidest on juba lihtsam kinni pidada. Distsipliin ja järjepidavus on edu alus. Jäädes oma plaanile kindlaks, jõuad väikeseid võite saavutades ka suuremate eesmärkideni. Ole vaid järjekindel ja ära loobu - vastuta oma tegemiste ja tegematajätmiste eest ja anna endale aega soovitu saavutamiseks. 

4. Puhkus ja tasakaal

Kuula oma keha. Korralik uni ja puhkus on arenguks vajalikud, kuid ole tähelepanelik - kas väsimusetunne on emotsionaalne või füüsiline. Emotsionaalse väsimuse puhul tuleb kindlasti trenni minna! Siis tunned õige pea, et keha on endorfiine täis ja teotahe on tagasi. Füüsilise väsimuse puhul võta aega puhkamiseks ja anna kehale võimalus taastumiseks. Puhkus ei pea tähendama 0-aktiivsust, vaid võib olla ka mingi meeldiv, hingekosutav tegevus. Õpi oma keha tundma ja leia see, mis laeb just sind!

5. Ole õnnelik, armasta seda, mida teed, ja ela!

Tunne oma elust ja tegemistest rõõmu, hoia endas lapselikkust, ole elurõõmus ja naudi elu! Ära ole enda vastu üleliia kriitiline, vaid õpi end armastama ja väärtustama. Hea füüsiline vorm on oluline, et elada vitaalselt ja täisväärtuslikult, kuid veel olulisem on see, kuidas sa end tunned - see energia, mis sinust välja kiirgab. Elule annab värvi just sinu sisemine õnnetunne.  

pildid: Happy Emotions Photography, Claus Willemer, erakogu