Reklaam sulgub sekundi pärast

Mõnusad jaaniampsud!

Jaanipäev on läbi sajandite olnud eestlaste kõige tähtsam püha. Nii nagu muiste kogunesid tule ümber igas vanuses pereliikmed, nii võiks see praegugi olla eri põlvkondi ühendav püha.

Jaanipäev on läbi sajandite olnud eestlaste kõige tähtsam püha. Nii nagu muiste kogunesid tule ümber igas vanuses pereliikmed, nii võiks see praegugi olla eri põlvkondi ühendav püha.

Suureks jaanipäeva-etenduseks hakkab eestlane proove tegema juba maikuust, harjutades entusiastlikult nii grillimist kui ka sütel küpsetamist. Jaanipeoga tähistame suvist pööripäeva, mil öö on nii lühike, et magama minna ei raatsi. Kuid mida kerget ja mõnusat sel pikal ööl laua peale panna?

Grillitud köögiviljad

paprika

noori porgandeid

suvisibulavarsi

keedetud kartuleid

toiduõli

 

Puhasta köögiviljad. Paprikad lõika viiludeks ja keedetud kartulid sektoriteks. 

Määri köögivilju kergelt õliga ja grilli restil.

 

Grillburgerid

6 kuklit

200g hakkliha

1 muna

pipar, sool

tomatikaste

punase sibula viilud

tomativiilud

 

Sega hakkliha, muna ja maitseained. Lõika kuklid pooleks ja määri kõigile 1cm paksuselt hakklihamassi. Aseta kuklid, hakklihamass allpool, grillrestile ja grilli, kuni hakkliha on küpsenud. Serveerimisel lisa tomatikastet või sibula-tomativiile. Vajuta kaks poolikut kokku ühe burgeriks.


Veiseliha-ürdirullid

600g veise välisfileed

200g suitsupeekonit

 

Maitseainesegu:

2dl hakitud koriandrit

või peterselli

4 hakitud küüslauguküünt

2sl õli

1 tl soola

1 sl musta jahvatatud pipart

 

Viiluta veise välisfilee ja vasarda mõlemalt poolt tugevasti. Sega kokku maitseainesegu. 

Haki peekon ja sega maitseaineseguga. Tõsta segu lihaviiludele, keera rulli ja kinnita bambustikuga. 

Lase enne grillimist paar tundi maitsestuda.

 

Peekonisse mähitud frankfurter

6 frankfurterit või viinerit

6 viilu toorsuitsupeekonit

 

Mähi frankfurterite või viinerite ümber peekoniviilud ja grilli restil.

 

Puuviljasalat

3 pirni

3 apelsini

200g viinamarju

4 kiivit

1 purk (900g) aprikoosikompotti

2 sidruni mahl

 

Nõruta aprikoosid ja säilita kompotivedelik.

Puhasta ja tükelda puuviljad. Lisa kompotileemele sidrunimahl ja vala puuviljadele.

Serveeri vahukoore või jäätisega.

 

 

Allikas: Eesti perepeod

 

Head isu ja kaunist jaaniööd!

 

 

Triin Tisler