Reklaam sulgub sekundi pärast

MÕTLEMISAINET NAISTELE: keisrilõikusel on ohtlikud tagajärjed

Keisrilõikused on viimastel aastatel oluliselt sagedasemaks muutunud, kuid vaid vähestel on selge ettekujutus selle mõjust ema ja lapse tervisele. Hiljutise uuringu tulemused annavad mõtlemisainet neile naistele, kes soovivad keisrilõikust ilma meditsiinilise põhjuseta.

Aruandes ühendati ja analüüsiti 80 uuringu andmeid, mis koosnesid ligikaudu 4 miljoni naise ja 900 000 lapse terviseandmetel.

Uuringust selgus, et naistel, kes toovad lapse ilmale keisrilõikega, on tunduvalt vähem probleeme uriinipidamatusega ja emakasiseste krampidega, kuid neil esineb tunduvalt rohkem probleeme tulevaste raseduste ja sünnitustega. Lastel suurendab keisrilõikus aga astma ja ülekaalulisuse ohtu.

Teadlased arvutasid, et ühe uriinipidamatuse ennetamine nõuab 19 keisrilõiget, kuid iga 1500 keisrilõike kohta haigestub üheksa last astmasse. Tulevastes rasedustes esineb aga 1500 keisrilõike kohta 2 platsenta eesasetust, 2 emaka rebenemist, 21 nurisünnitust ja 1 surmajuhtum. Samuti võib keisrilõikus vähendada ka viljakust.

Teadlased loodavad, et uuringu tulemused aitavad arstidel ja emadel keisrilõike riske paremini kaaluda. Paljudel juhtudel on vaja keisrilõige teha selleks, et tagada ema ja lapse ohutus, kuid üha rohkem tahavad tulevased emad keisrilõiget ilma meditsiinilise põhjuseta. Lääne-Euroopas sünnib iga neljas ja Ameerikas iga kolmas laps keisrilõikega. Lõuna-Ameerikas on see näitaja aga veelgi suurem - kuni neli last kümnest. 

 

allikas: Duodecim