Reklaam sulgub sekundi pärast

Nädala raamatusoovitus: Charlotte Chandleri „Ingrid“

Ingrid Bergman oli suuremaid ja glamuursemaid Hollywoodi staare, kuni temast sai oma aja kõmulisim näitleja pärast seda, kui rahvusvaheline skandaal ähvardas purustada tema karjääri.

Ingrid Bergman oli suuremaid ja glamuursemaid Hollywoodi staare, kuni temast sai oma aja kõmulisim näitleja pärast seda, kui rahvusvaheline skandaal ähvardas purustada tema karjääri.

Ta oli mänginud peaosa sellistes nüüdseks filmiklassikaks saanud linateostes nagu “Casablanca“, “Nõiutud“, “Kurikuulus“, “Gaasivalgus“, kus tema partnereiks olid olnud Hollywoodi ikoonid Humphrey Bogart, Cary Grant ja Gregory Peck. Charlotte Chandler vahendab Bergmani uues biograafias lugejale oma pikki vestlusi näitlejannaga, avades sündmusi Bergmani silme kaudu ja tuues meie ette lummava, oma elu intensiivselt elanud naise.

Olles staar juba oma kodumaal Rootsis, osutus David O. Selznicki kutsel Hollywoodi saabunud Ingrid Bergman sensatsiooniliseks avastuseks ja temast kujunes publikumagnet. Ingridi elu dramaatilisim sündmus algas filmivõtetel Itaalias, kus puhkes tema kirglik armuromanss filmi režissööri Roberto Rosselliniga. Järgnenud skandaali tõttu sattus Ingrid Hollywoodis põlu alla, ta mõisteti hukka kirikuringkondades, teda häbimärgistati Ühendriikide senati ees ja ta oli sunnitud Ameerikast lahkuma. Ingrid sai mängida ainult Rossellini filmides.

Chandler kirjeldab Bergmani elu temaga seotud inimeste pilgu läbi enne ja pärast skandaali ning skandaali ajal. Intervjueeritavate hulka kuuluvad Alfred Hitchcock, George Cukor, Sidney Lumet, Cary Grant, Gregory Peck, Greta Garbo ja Liv Ullmann. Chandler vestles ka Roberto Rossellini ning Ingridi ja Roberto kaksikutest tütarde Isabella ja Isotta Ingridiga, Rossellini poja Renzo, Ingridi tütre Pia Lindstromi ning teiste Ingridit lähedalt tundnud inimestega. Isiklikud kokkupuuted lisavad Chandleri Bergmani-biograafiale vahetut ehedust.

Ingrid Bergman. Biograafia
Charlotte Chandler
Tõlkija: Anu Lamp
Kirjastus Pilgrim
320 lk

 

buduaar.ee