Reklaam sulgub sekundi pärast

NAINE UUE AMETINIMETUSE TAGA – Triinu Maasik

Triinu Maasiku (27) blogi Fashion Notes By Triinu on üha enam populaarsust kogumas ning tänaseks on blogimisest saanud naise põhitöö. Inspiratsioon, töökus ja positiivne suhtumine on Triinu sõnul peamised tegurid, mis ühel unistusel täituda aitavad. 

Viimase kümne aasta jooksul on erinevaid blogisid ilmuma hakanud justkui seeni pärast vihma. Võib öelda, et maailma on tekkinud täiesti uus ametinimetus ja selleks on blogija. Kas aga igaüks, kes peab oma blogi, võib end ka blogijaks nimetada, või on see pigem privileeg, mis võiks langeda osaks neile, kes blogipidamisega tegelikkuses ka raha teenivad? Kindlasti on teekond eesmärgini pikk ning karikast joovad need, kes sihikindlust ei kaota ja oma hobile seniks truuks jäävad, kuni hobist nende töö saab. 

Triinu alustas blogipidamist juba viis aastat tagasi, täpsemalt 2013. aasta veebruaris. Inspiratsiooni selleks sammuks sai naine inimestelt enda ümber, kes soovisid kuulda ja lugeda tema mõtteid ja soovitusi moevaldkonnas. Teiseks tõuget andvaks jõuks olid loomulikult ka tuntud ja edukad moeblogijad, kellest Triinu toob välja Kristina Bazani (Kayture.com) ja Chiara Ferragni (Theblondesalad.com) blogid. „Soovisin teha midagi sama kvaliteetset nagu nemad,” meenutab Triinu. Kui varasemalt töötas Rapuntsli juustega õnnistatud naine erinevates moega seonduvates ettevõtetes, siis tänaseks on blogipidamisest saanud Triinu põhitöö, mille kõrvalt jagub aga jätkuvalt aega ka erinevate projektide jaoks, millest suurim on tema enda isiklik kalendermärkmike sari Fashion Notes Planner. Triinu sõnul tasuks blogimisega alustada siis, kui veel palgatööl ollakse. „Kindlasti soovitaksin panna kõrvale raha, millega ära elada vähemalt 4-6 kuud ning üritada leida endale nišš, millega kaasneb suur lugejaskond, kes kõikide sinu tulevaste tegemistega tahab kaasa minna. Lisaks soovitaksin leida endale püsivaid koostööpartnereid ja samuti tasustatud koostööpakkumisi, et oleks lihtsam palgatöölt ära tulla. Kui see kõik on juba saavutatud, siis usun, et palgatööga hüvasti jätmine tuleb juba iseenesest.“

Oma eelmise ameti, milleks oli H&Mi Postimaja vaateakende kujundaja ja dekoraator, otsustas Triinu jätta, kui tal terviseprobleemid tekkisid ning ta nägi, et tegelikult on tal võimalik teha seda, mida ta armastab. „Tol hetkel ei olnud see keeruline otsus, aga olla iseenda boss ei ole ka kindlasti lihtne,” tõdeb Triinu. Hetkel tunneb naine, et on alles edukuse poole teel ning edu võtmeks peab ta positiivset mõtteviisi ning järjepidevat tööd. „Ka madalseise on iga inimese elus alati ja ka minul on ette tulnud aegu, kus mõtlen, et milleks ma seda kõike teen. Õnneks olen väga positiivse mõtteviisiga inimene ning lihtsam on näha asju, miks jätkata, mitte miks alla anda.” Viimase aasta jooksul on Triinu meelest Eestisse juurde tekkinud väga palju ägedaid blogisid ja influencer’eid, kuid sellegipoolest ei pea ta konkurentsi väga suureks, vaid usub, et ruumi jagub ning iga lugeja leiab endale selle õige blogi, mida jälgida. 

Vaheldusrikkad tööpäevad ja vabad valikud

Nädalas püüab Triinu oma blogisse teha keskmiselt üks-kaks postitust, kuid kuna sel aastal oli Eesti suvi nii imeline, on Triinu endale arvuti taga istumisest veidi rohkem puhkust andnud. Ideaalis näeks ta ennast aga vähemalt neli korda nädalas blogimas. Triinu päev saab tavaliselt alguse kell kaheksa hommikul, kui esmalt käib ta koeraga tund aega jooksmas või jalutamas ning pärast seda alustab ta oma tööpäevaga. „Iga päev on mul erinev, seega ei ole mul kindlat rutiini tekkinud. Minu tööpäev sisaldab üldiselt e-kirjadele vastamist, pildistamist, piltide töötlemist, blogipostituste kirjutamist ja planeerimist, sotsiaalmeedia haldamist, Fashion Notes Planneri sarja haldamist ning edasiarendamist – see kõik võtab kokku päris palju aega, aga ma ei vahetaks seda tööd millegi muu vastu.” 

Kuna Triinu on suur planeerija ja eesmärkide püstitaja, kellele ei meeldi asju juhuse hooleks jätta, siis ka kõik koostöödega seonduvad pildistamised ja sisuloomised plaanib ta üldiselt alati vähemalt näda ette. „Ühe väga hea pildi tagant ei paista igakord välja see kui palju ma sinna sisse enda aega panustanud olen, alustades outfiti valmisest, meigist ning soengu tegemisest, lokatsiooni valmisest ja lõpetades piltide töötlusega“, täpsustab Triinu. Viimasel ajal on Triinu palju pildistanud koos Iti-Pätrik Järvega, keda enamik teab @ItiJ nime alt. „Ta on väga inspireeriv inimene, kellega koos on ägedaid projekte teha väga lihtne, sest meie vaated tihti ühtivad. Igapäevaselt pildistan koos enda andeka abikaasaga, keda samuti fotograafia köidab.“ Ajal, mil Triinu blogipidamist alustas, pidas ta kõige keerulisemaks osaks piltide töötlemist, kuid nüüd ei jõua ta tihti ära oodata, mil peale pildistamist saaks kiiresti arvutisse pilte töötlema asuda. Triinu usub, et ühegi töö juures ei ole midagi väga keerulist, sest kõik teadmised saab endale juurde omandada ja selleks peab ainutl tahtmist jaguma!

Kust tuleb raha?

Inimestele, kes ei ole kursis sellega, kuidas on blogipidamise eest võimalik palka saada, võib see süsteem üsna keeruline näida. Triinu teab aga rääkida, et blogimaailmas saab raha teenida väga erinevatest allikatest, peamiselt aga rahalistest koostöödest erinevate ettevõtete ja brändidega, lisaks tasulised reklaampostitused blogis või Instagramis, vähesemal määral reklaambännerid. „Paljud blogijad kasutavad affiliate marketing platvorme ning lisaks on sul alati võimalus oma platvormil ise midagi müüa, näiteks omanimeline riidebränd, aksessuaarid, jalanõud või ilutooted või mida iganes sa tunned, et sinu jälgijad vajaksid ja osta tahaksid,” valgustab Triinu blogimaailma tagamaid. 

Triinu võtab vastu ainult selliseid koostööpakkumisi, millest talle endale kirjutada meeldiks, mida tema lugejaskonnal oleks tore lugeda või mis sobivad tema endaga hästi kokku. Üks Triinu lemmikkoostöödest sellel aastal oli H&M Eestiga, kui tal oli võimalus üles pildistada ja filmida H&M Exclusive kollektsioon koos Getter Kuusmaaga Ants Laikmaa majamuuseumis, millest sündisid täiesti maagilised pildid ja videod. Triinu unistuste koostööks oleks aga pildistamine ja filmimine mõne maailmatuntud luksusbrändiga nagu Louis Vuitton või Dior.

Tulevikuplaanid

Blogipidamise suurimaks plussiks nimetab Triinu seda, et tal on alati võimalus kirjutada ausalt enda platvormile asjadest, mis talle väga meeldivad. „Mul on võimalus teha koostööd väga ägedate brändidega ning mul on võimalus aega veeta koos kõige ägedamate inimestega.” Miinuseks peab ta aga seda, et tihti suhtuvad inimesed sellesse töösse eelarvamusega, et see ei ole nii-öelda päris töö ning muud peale ilus olemise tegema ei peagi.

Kuigi peamiselt tegeleb Triinu moeblogimisega, meeldib talle väga ka sisekujundus ja võibolla saame lähimas tulevikus hakata paar korda kuus Triinu blogist ka sellest lugema. Moe ja sisekujunduse kõrval on aga ka reisimine üks tema suurimaid kirgesid ning alati püüab ta reisidelt tulles blogisse toredaid kohti ning soovitusi üles märkida. Triinu kõige meelejäävam reis on siiani olnud Gran Canariale 2016. aasta novembris, kui koos abikaasaga sai nauditud mõnusat sooja ilma, seigeldes ringi ümber vulkaanilise saare. Kõige rohkem meenuvad sellest reisist Triinule tõeliselt kaunid vaated kõrgel mägedes, imeilusad pisikesed linnad põhjakaldal ning nende suurepärane AirBnB kodu ookeani serval, kus avanes imeline vaade igaõhtustele päikeseloojangutele ning kus mere loksumine vastu kaljunukke kiiresti magama uinutas.

Triinu praegune suurim eesmärk on edasi arendada Fashion Notes Planneri sarja ning samal ajal unistab ta, et saaks reisida kohtadesse, kuhu siiani pole olnud võimalust minna. „Minu plaan on jätkata blogimist põhitööna, et oma armsaid jälgijaid igapäevaselt inspireerida!”

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar september-oktoober 2018.