Reklaam sulgub sekundi pärast

NAISED, PILK SIIA: Kas tunned ära munasarjavähi sümptomid?

Munasarjavähk ei anna endast märku samal viisil nagu näiteks naha- või rinnavähk. Siiski saab seda tuvastada, kui oskad jälgida munasarjavähile viitavaid sümptomeid.

Vaikseks tapjaks ristitud munasarjavähk on naiste hulgas üks kõige ohtlikumaid vähktõve juhtumeid. Igal aastal tekib umbes 400-500 uut vähijuhtumit. Selle hiilivatel märkidel on hea mõte hoida silma peal, sest sellele viitavad sümptomid pole nii üheseltmõistetavad ja kergesti äratuntavad.

"Patsientidel võib olla mitmeid sümptomeid, kuid need ei ole nii täpsed. Seega on neid lihtne eirata," sõnas naiste günekoloogilistele haigustele spetsialiseerunud professor Deborah Lindner.

Kui märke ignoreeritakse või nendele ei pöörata tähelepanu, annab patsient vähile võimaluse rahus areneda. Üldiselt on munasarjavähi esimesed sümptomid märkamatud ja 75 protsenti vähijuhtudest avastatakse alles siis, kui haigus on levinud juba kõhuõõnde.

Kuid millised on siis munasarjavähi tunnused? Haiguse esimesi sümptomeid on lihtne segi ajada teiste probleemidega või lihtsalt ignoreerida, arvates, et tegu pole millegi ohtlikuga. Sümptomiteks on näiteks kõhukinnisus, kõhuvalu, punnis kõht või iiveldus. Samuti tekib täiskõhutunne kiiremini kui tavaliselt, menstruaaltsükli häired, valu vahekorra ajal, väsimus ja kõrvetised võivad viidata munasarjavähile.

Lisaks põhjustab munasarjavähk arenedes vaagnapiirkonna- ja seljavalu. Mõnikord võib ühekordne vaagnapiirkonna valu olla märk munasarjatsüstist, kuid kui valu esineb korduvalt ning esineb ka teisi eelpool loetletud sümptomeid, tuleks koheselt arsti poole pöörduda.

Munasarjavähk on kõige levinum 60-69aastaste naiste seas ja selle risk kasvab vanusega. Kui oled aga noorem ja sümptomid paistavad klappivat, ei tasuks arsti külastamisega viivitada. 

 

allikas: Women's Health