Reklaam sulgub sekundi pärast

NAISED RÄÄKISID: mis tunne on olla rase 20,- 30- ja 40-aastaselt

Muudatused kehas, meeleolu kõikumised, iiveldus, rahutud ööd - need on vaid väikesed asjad selle kõrval, kui suure õnne rasedus endaga kaasa toob. Ükskõik millises vanuses naine ka ei oleks, beebiootus toob alati endaga kaasa oma väljakutsed. Erinevates vanuserühmades naised rääkisid, mis tunne oli rase olla ning kuidas beebiootus sujus.

Rase 20ndates

New Yorgist pärit Michelle oli rase 23-, 26- ja 28-aastaselt. Ta rääkis, et tema esimene rasedus oli kerge: naist ei vaevanud hommikused iiveldused ja talle ei tulnud üleliigseid beebikilosid. Kolmanda lapse ootus oli aga kõike muud kui roosiline. Michelle mäletab, et kõik ta kehaosad valutasid. Olukorra muutis halvemaks asjaolu, et beebiootus sattus haruldaselt kuumale suvele.

Lisaks kannatas ta kohutava hommikuse iivelduse ning kõrvetiste käes. Ka jalakrambid hoidsid teda öösiti üleval. Iga rasedus on erinev ning Michelle on suurepärane näide sellest.

Rase 30ndates

New Jerseyst pärit Cathleen oli oma esimest last oodates 31-aastane. Pärast seda oli ta veel uuesti rase 33- ja 35-aastaselt. Cathleen peab end väga õnnelikuks, sest jäi rasedaks üsna varsti peale seda, kui oli beebi tulekuks rohelise tule andnud.

"Kui esimest korda rase olin, diagnoositi mul rasedusdiabeet, mistõttu pidin jälgima ranget dieeti," meenutab ta. Muidu sujusid ta rasedused ilma suuremate raskusteta. Näiteks juuste hõrenemine ja rindade paisumine naeruväärselt suureks olid vaid kerged kõrvalnähud ja ei muutnud beebiootust liiga tülikaks. Kuid üks asi muutis elu väga raskeks.

"Mis puudutab hommikust iiveldust, pidasin naisi, kes selle üle kaeblevad, nõrkadeks. Siis ootasin aga oma teist last ja oksendasin pea iga hommik. Iiveldus kestis kolm kuud."

Rase 40ndates

Denveris asuv Doris jäi esimest korda rasedaks 43-aastaselt. Rasedus ei olnud planeeritud, vaid rõõmus üllatus. Dorisel oli varasemast juba kolm last, kelle ta oli saanud kahe- ja kolmekümnendates aastates.

"Olin väga mures, sest sõbrad, tuttavad ja arstid hoiatasid mind nii vanalt sünnitamise eest," meenutab ta. See osaliselt motiveeris teda raseduse ajal tervislikult sööma ja liikuma. Vaatamata tõsisele iiveldusele, suutis naine end aktiivsena hoida, kuigi mõnikord suutis ta süüa vaid teatud toitu.

"Ma olen väga õnnelik, sest näen oma vanusest noorem välja ning nii ei saanud inimesed mind pahatahtlikult vaadata," sõnas ta. 

 

allikas: Women's Health