Reklaam sulgub sekundi pärast

NÄITLEJA MÄRT VISNAPUU jäi rahast ilma

Endine näitleja Märt Visnapuu kirjutas hiljuti sotsiaalmeediasse mõtlemapaneva loo sellest, kuidas ta arsti juures käies 165 euro võrra vaesemaks jäi. Märt ei saa aru, mille eest ta kõik need aastad makse maksnud on, kui isegi arstiabi niivõrd kalliks on aetud. Oma loo tõmbab ta kokku sõnadega, et eks lollidelt tulebki raha ära võtta. 

"Täna ma jutustan sellise loo. Elas kord mutt, kellel oli metroo... Ma põle suurem asi tippija ja põle ka armastand fbs oma suuremaid emotsioone regulaarselt välja elada, aga täna räägiks küll loo. Käisin 2017 teises pooles perearstil juhilubade tõendit värskendamas. Õde, kes mind uuris, mõõtis ka kaela ümbermõõtu - 45,5 cm, kuid lubatud on 45. Üle selle on risk hingamise seiskumistele ja roolis magamajäämisele. Tuleb minna unearsti juurde uuringutele PERHi. 

Uni on hea äri, tuleb välja. Sealtmaalt kuni jaan 2018 keskpaigani püüdsin saada haigekassapõhist numbrit arsti juurde, aga kõik hinnatud spetsialistid on nii hõivatud, et ei telefonitsi, meilitsi, e-registratuuris ega kohal käies see ei õnnestunud. Kohusetundlik nagu ma olen - asi vaja ära teha, pigistasin hambad kokku ja võtsin tasulise numbri. 55 €, tore. Natuke valus oli (pension, mida saan, on 280 €). 

Läksin 29. jaan arsti juurde. Visiit kestis max 5 minutit ja selle visiidi olulisim lause oli sõna-sõnalt see, mida mulle oli öeldud perearstikeskuses: "Te peate minema uuringule" ja see uuring on tasuline - 55 €. Aga haigekassa, mida ma olen maksnud 26? 28? aastat??? Mida ma maksnud olen? Lisaks ei saa ma mainimata jätta, et arstidele peaks õpetama dialoogi reeglit s.t alul üks räägib ja teine kuulab, siis vastupidi. Halb on inimesega rääkida, kui ta ei kuula su lauset või mõtet lõpuni, vaid valib endale sobiva sõna su lausest ja vastab su jutu sisse sellele. Ka teemast kipub see mööda minema.

Käisin uuringul ja tulin 05.02 arsti poolt määratud vastuvõtule, et saada teada enda poolt kinni makstud uuringu tulemused. Registratuuris teatab meeldiv ja sõbralik proua, et ma pean maksma 55 €, et arsti jutule saada. 3 x 55 € = 165 €, et teada saada, et ma küll norskan, kuid hingamise katkemise ohtu pole. 

Loomulikult - loll ise ju. Miks sa tola maksid. Eks lollidelt tulebki raha ära võtta või mine mujale, näiteks idapiiri taha nagu soovitas hr Laurits. Või lõpetada halisemine ja proovida eneses millegi üle uhkust tunda, et isamaa armas tunduks nagu hr. Vihma soovitas? Iseasi muidugi, kas lollidelt raha äravõtmine on äriplaanina jätkusuutlik. Või riigi tasandil on?

Kui palju on Eestis arste? Ja kui palju töötavaid inimesi? Kui palju inimene peab päevas töötama, et haigekassa suudaks sellist hinda (5 min = 55 € + geniaalne nõuanne) arstidele maksta? Lisaks haigekassa juhi palk 7500 € ja kõik ametnikud? Lisaks kõik muud kulud? Ja pääle meditsiini on Eestis ju ka muid asju ajada? Ma ei viitsi arvutada, põle, näädsa, haridust ka nii palju. Iga loll peaks ka nüüd ju aru saama, et pagulaste usinad töökäed on hädavajalikud!!!!! Ja mets tuleb maha võtta. Ja reilbooltik on möödapääsmatu.

Miks ma seda kirjutan? Ilmselt mitmed asjaolud olid täna sellised ja nüansikesed langesid kuidagi kokku, et tekkis pikema völjetoni isu. Ma ei räägi sellest 165 € ainult. Ma tahaks midagi hoopis muud öelda. Ma ei tea, kas see õnnestus. Kel silmad, see nähku, kel kõrvad, see kuulgu. See on üks episood. Ma ei hakka teid teistega tülitama, on hullemaidki - pikk sisukas elu ju elatud.

Ja lõpetuseks laulgem laululehtedelt: "Mu isamaa on minu arm, ja tahan puhata..."