Reklaam sulgub sekundi pärast

NÄPUNÄITEID LAUA KATMISEL – stiilsed lauanõud ja korrektne paigutus

Laua katmine on juba päris vanast ajast pärit kunst ja sellel on omaette reeglid ja põhitõed. Igapäevaselt lauda kattes me tavaliselt ei mõtle sellele. Küll aga siis, kui tegemist on mõne pidulikuma või suurema sündmusega, kus lauale on vaja mahutada rohkem nõusid.

Ilmselt seda teavad paljud, kuidas asetsevad nuga ja kahvel taldriku kõrval, aga kas teame, kuidas asetsevad need siis, kui on vaja panna nii eelroa kui ka magustoidu söögiriistad? Kuidas asetseb klaas? Kuidas aga siis, kui on mitu klaasi, näiteks veini- ja veeklaas? Ja mis kõige tähtsam, kuidas kogu selle paigutamise juures muuta laud ilusaks ja stiilseks?

Sellest pole midagi, kui kõike seda ei tea, sest selliseid asju õpitakse lausa erikoolis. Koduekstra ja Retseptisahtel koos otsustasid selles vallas natuke selgust luua. Laua katmisel pole oluline mitte ainult sööginõude asetus, vaid ka laua üldine look ehk millised lauanõud võiksid sobida sinu lauale.

Mitmekäigulise toidukorra puhul alustatakse nugade ja kahvlite kasutamist väljast sissepoole ehk eelroa söögiriistad paigutatakse väljapoole ning pearoa omad sissepoole, nende vahele jääb paremale poole supilusikas. Magustoiduriistad pannakse aga üles taldriku kohale. Klaaside paigutamisel tasub teada, et kõige paremale poole jääks vee- või mahlaklaas ja sealt edasi sätitakse alkohoolsete jookide klaasid. Kõige vasakpoolsem klaas võiks asuda taldriku keskel. Põhimõte on, et esimese toidukäigu klaas on kõige esimene. 

Sünnipäevadel või tähtpäevadel on kombeks lauale ka lilled panna, kuid tasub ikka meeles pidada, et lilled sobivad laule vaid siis, kui need ei varja kellegi vaatevälja, et saaks suhelda ja luua silmsidet.

Üldiselt soovitatakse soetada omale vähemalt üks kindel komplekt nõusid või serviis, nii jääb üldmulje ilus ja korrektne. Tegelikult siinkohal erand kinnitab reeglit. Kõik oleneb kohast, sündmusest, toitudest jne. Toome teieni mõned näited, milliseid eri stiilis laudu oleme koos Retseptisahtliga kokku pannud.

Kui on plaanis pidada maha üks grillipidu aias, siis ei pea alati toast välja tooma just kõige peenemat serviisi, palju stiilsem on selleks puhuks valida spetsiaalsed lauanõud, mis on enamasti tugevast plastikust ja neid on lihtne kasutada ning hiljem ka puhastada. Eriti moes on sel kevadel värvilised ja erinevatest komplektidest kokku pandud serviisid. Kevadel ja suvel lihtsalt sobib kõik, mis on värviline. Väljas ei pea lauale panema tingimata laudlina, võib kasutada ka plastikust lauakatteid või aluseid, mida on kerge puhastada. Või siis kasutada eri värvi punutud lauakatteid, kõigil ei pea olema ühte värvi!

Kes aga hindab lihtsust ja tagasihoidlikkust ja mitte ainult õues, vaid ka toas, siis võib valida ühes toonis nõud, kuid lisada värvi ja särtsu juurde kaunistuselementidega – laudlina, lillede või küünaldega. Võib ka toimida hoopis vastupidilauanõud on valitud piisavalt kirevad, et need ei vaja enda kõrvale enam ühtegi lisaelementi. Kes otsib aga midagi päris maalähedast ja kodust, siis selleks puhuks sobivad ehtsad valged ilma mustriteta lauanõud, midagi Jamie Oliveri stiilis. Võib katsetada ka midagi itaaliapärast, mis on üsna tagasihoidliku stiiliga, kuid samas soojade värvitoonidega, nii jääb laud rõõmus ning elegantne. 

Nendel, kes otsivad midagi praktilist, kus oleks nii lihtsust kui soliidsust, kuid samas ka stiili ja särtsu, tasuks valida midagi põhjamaade köögist, kus on just natuke seda kõike. Mõnikord võib aga hoopis mõelda kastist välja ja rännata veidi ajas ringi, kattes oma laud muinasjutulise serviisiga. Ka tee või kohvi joomine võib olla kaunilt ette valmistatud, et võtta sellest hetkest maksimum.