Reklaam sulgub sekundi pärast

Naudi suve vilju aastaringselt

Kas poleks mitte tore nautida suviseid puu- ja juurvilju ning maitsetaimi ka talvel? Siin on sulle ideid, kuidas tomateid, maasikaid ja mustikaid, basiilikat, hibiski ja puuvilju säilitada.  

Kadri Põldma
[email protected]

Kas poleks mitte tore nautida suviseid puu- ja juurvilju ning maitsetaimi ka talvel? Siin on sulle ideid, kuidas tomateid, maasikaid ja mustikaid, basiilikat, hibiski ja puuvilju säilitada.  

Tomatid

Mõningaid tomateid, selliseid, mis pole eriti mahlakad, saab kuivatada dehüdraatoris ehk köögikuivatis. Tee kuivati alus veidi õliga kokku, nii ei jää tomatid sinna külge kinni. Lõika tomatid viiludeks ja kuivata nad rätiku või paberi sisse ära kuni nad on nahksed ja kuivad. Kuivatatud tomatitel on tugev maitse ja lõhn ning neid on suurepärane kasutada suppides ja kastmetes.

Tomateid võid ka külmutada. Pane tomatid minutiks suurde keeva veega potti. Seejärel aseta tomatid köögikurna ning lase külma veega üle. Nii koorub tomatitelt nahk maha ja nendega on kergem tegeleda. Koori tomatid korralikult ja pane need väikestesse karbikestesse või külmutuskottidesse ning aseta sügavkülma. Saad nüüd tomateid külmast võtta ning neid ka talvel pastade, kastmete, suppide või pajaroogade valmistamiseks kasutada.

Hibisk

Hibiski õied on hea ravivahend esimese ja teise tšakra häirete puhul, nagu nt. neeru- ja suguelundite haigused, mille põhjuseks on palavik vői pitsitus. Neist valmistatakse suurepärast suvist jooki, mis leevendab palavust ja palavikku (8 g őisi lastakse tőmmata 0,5 l külmas vees).  Hibiski őied soodustavad vere ja südame puhastamist nii füüsilises kui vaimses mőttes. Nad parandavad näovärvi, aitavad kaasa juuste kasvule ja on tõhusad menstruaalhäirete korral, eriti kui verejooks on liiga tugev.

Hibisk ei säili värskena just eriti kaua. Lõika selle õied sentimeetristeks ribadeks ning pane suletud kilekottides sügavkülma. Saad neid edaspidi suppides või mujal kasutada. Hibiskiõied sobivad hästi erinevatele toitudele garneeringuks.

Õunad ja virsikud

Täida suur kauss poolenisti veega ning lisa sinna veidi sidrunimahla. Koori puuviljad ja lõika õhukesteks viiludeks. Aseta viilud seniks veekaussi kui kõik puuviljad viilutanud oled. Jahe vesi ja sidrunimahl ei lase puuviljadel tumedaks tõmbuda ning saad rahus viilustada. Kuivata puuviljad rätikusse ning aseta dehüdraatorisse (kuivatisse). Õunad kuivavad 3-4 tundi, virsikud veelgi rohkem. Vaata ise kas lased neil täiesti ära kuivada või võtad nad välja siis kui nad on veel veidi „kummised”. Säilita puuvilju õhukindlas karbis.

Maasikad ja mustikad

Mõlemaid marju saad tervelt külmutada. Enne külmutamist veendu, et marjad oleksid täiesti kuivad. Muidu kleepuvad marjad külmutuses omavahel kokku. Talvel on hea marju hommikusöögihelveste sisse panna.

Maasikatega saad teha nii, et lõikad need viiludeks, segad suhkruga ning paned tunniks ajaks külmkappi. Siis segad need veelkord ära ning paned karbikestes sügavkülma. Suhkrumaasikaid on talvel hea kookide või jäätise peale kaunistuseks panna.

Basiilik

Basiilika on
lootose kőrval üks India pühamaid taimi. See avab südame ja mőistuse, annab armastuse- ja truuduseenergiat. Sisaldab looduslikku elavhõbedat, mis annab puhta teadvuse ürgjőudu.

Puhastava toime tőttu peaks basiilikut leiduma igas peres. Taim neelab positiivseid ja tekitab negatiivseid ioone, päikesevalguse mõjul vabastab osooni.
Basiilik on tõhus higistama ajav ja palavikku alandav vahend gripi ning enamiku külmetus- ja kopsuhaiguste puhul. Parandab toitainete imendumist, tugevdab närvikudet, parandab mälu. Basiilikuteed koos meega vőib kasutada mőistuse selgendamiseks. Lehtedest pressitud värsket mahla kasutatakse naha seenhaiguste raviks.

Korja basiilik, pese ning kuivata. Pane see väikestesse topsidesse ning aseta sügavkülma. Külmemal ajal on sul pasta materjal olemas!