Reklaam sulgub sekundi pärast

NEED ARGISED ASJAD on sama ohtlikud nagu suitsetamine

Kui soovid elada kaua ja tervena, peaks muuhulgas vaatama, mida taldrikule paned ning piisavalt magama. Suitsetamist peetakse ühehäälselt kahjulikuks, kuid ka need allpool toodud asjad on tervisele ohtlikud.

1. Töödeldud liha söömine

Maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) poolt läbi viidud vähiuuring kinnitas 2015. aastal, et töödeldud lihatooted on sama ohtlikud nagu suitsetamine ja asbest. 50 grammi töödeldud liha päevas suurendas 18 protsendi võrra jämesoolevähi riski. Organisatsiooni sõnul on eriti ohtlikud vorstid, sink ja peekon, kuid ka töötlemata punane liha põhjustab vähki.

2. Kehv toitumine

Kui sinu toidulaud sisaldab suures koguses suhkrutooteid, töödeldud toitu ja küllastunud rasvu, on sul suurem risk igasugustesse haigustesse haigestuda. 2016. aastal avaldatud uuringu sõnul suurendab ebatervislik toitumine enneaegse surma riski isegi rohkem kui alkohol ja tubakas. 

3. Pikaaegne unetus

Ajutine unetus ja muud uneprobleemid on osa normaalsest elust ning nende tõttu ei tasu ülemäära muretseda. Pikaajaline unetus on aga tõsine terviseprobleem, mis uuringute sõnul lisab südameatakkide ja ajuinfarkti riski.

4. Pidev istumine

Vastavalt 2014. aastal avaldatud uuringule suurendab istumine näiteks jämesoole-, munasarja- ja kopsuvähi ohtu. Teadlaste sõnul on nii, et mida rohkem inimene päeva jooksul istub, seda suurem on töenäosus haigestuda erinevatesse vähkidesse. 

5. Üksindus

Vastavalt hiljutistele uuringutele kujutab üksindus inimese tervisele suurt ohtu. Näiteks on üksindus lausa ohtlikum kui ülekaalulisus. Lisaks sellele väidavad uuringud, et üksikutel inimestel on sama suur risk enneaegselt surra nagu suitsetajatelgi.

6. Solaarium

Regulaarne solaariumis käimine suurendab nahavähi riski rohkem kui regulaarne suitsetamine suurendab kopsuvähi ohtu. Solaarium on peamine nahavähi põhjustaja. 

 

allikas: Independent