Reklaam sulgub sekundi pärast

NEED MÄRGID PALJASTAVAD, et su laps on ära hellitatud

Ajakirja Popsugar sõnul võid teinekord oma lapsi ära hellitada nii märkamatult, et sa ise sellest arugi ei saa. Kui allpool toodud märgid tulevad tuttavad ette, oled ka ise oma lapse ilmselt ära hellitanud.

Sa ei avalda lapsele muljet

Kui ütled lapsele, et olete minemas erilisele reisile või kuskile mujale lõbusasse paika, kas su laps vaid kehitab õlgu ja pole eriti innustunud su jutust? Su laps võib olla hellitatud ja peab selliseid asju iseenesestmõistetavaks, sest saab neid liiga tihti.

Ta ei täna

Kas su laps ei oska tänada ega tea viisakusreegleid? Siis pole ta käitumine pelgalt ebasobiv, vaid ka hellitatud.

Nõuab asju, mitte ei küsi neid

Hellitatud lapse märk on ka see, et laps ei küsi ega palu asju, vaid esitab need nõudmisena.

Kohe pisarates

Kas sõna "ei" paneb su lapse nutma? Kui vastus on jah ja sa annad oma lapsele alati järele, peaks seda võtma hoiatusena. Pisarad on lapse viis katsetada, kas vanem annab järele ja ta surub oma tahtmise läbi.

Süütundele rõhumine

Kas su laps rõhub süütundele, sest sul pole nii palju raha, kui teistel vanematel? Ära astu sellesse lõksu, sest sa ei pea ennast süüdi tundma.

Ei taha mängudes osaleda

Hellitatud laps ei pruugi soovida osaleda erinevates mängudes ega tegevustes, sest arvab, et need pole piisavalt huvitavad ja tema jaoks piisavalt head.

Mis edasi?

Me kõik oleme vaid inimesed ja teeme vigu. Kui tunned, et su laps on ära hellitatud, on aeg ta ümber kasvatada. Ära üllatu, kui laps puikleb alguses vastu, seda eriti siis, kui ta on juba vanem ning on harjunud kõike dikteerima. 

Alusta nende näpunäidetega:

Vasta eitavalt ja kui ta küsib uuesti, siis ütle, et sa juba vastasid talle.

Ära pööra tähelepanu tema vihahoogudele.

Õpeta oma laps tööst lugu pidama. Kuid ära anna talle kodutööde eest kogu aeg tasu, ka sulle ei maksa ju keegi nõude pesemise eest. Premeeri pigem ootamatult.

Kui laps käitub hästi, siis kiida ja premeeri teda.

Ära tunne ennast halvasti, kui oled sunnitud lapsele "ei" ütlema. Lastel on parem vigu noorena teha, kui panused on väiksemad, kui täiskasvanuna.

Pea meeles, et kunagi pole liiga hilja oma kasvatusmeetodeid muuta. Kõik me teeme vigu - tähtis on seda tunnistada ja sealt edasi minna.