Reklaam sulgub sekundi pärast

NEED VANEMATE VEAD kahjustavad last

Vanemate käitumine teineteise suhtes mõjutab ka lapse heaolu. Huffington Posti sõnul tasuks neid allpool toodud vigu vältida, sest need kahjustavad last.

1. Te ei austa teineteise otsuseid

Esimene näide klassikalisest ebaõnnestumisest. Kõigepealt ütleb üks vanematest, millised kodutööd peab laps ära tegema, et saaks reedel sõpradega välja minna. Siis tuleb teine vanem ja ütleb, et laps ei pea midagi tegema. Muidugi ei pea lapsevanemad kõiges samal meelel olema, kuid suuremas osas oleks hea olla lastekasvatuse ja kodutöödega seotud küsimustes sama meelt. Ehk peaksite eelnevalt läbi rääkima ja tegema ühised otsused, enne kui üks vanematest lapsele midagi lubab.

2. Te ei väärtusta oma suhet

Kui suhe muutub perekonnaks, hõivavad lapsed ära suurema osa ajast. Oma suhet ei peaks aga unustama. Lapsed tunnevad ennast vaimselt palju paremini, kui vanemate suhe on stabiilne ja täisväärtuslik. Kui vanemate suhe on ebastabiilne, on ka lastel käitumisega probleeme ning esineb emotsionaalset stressi. Kuigi see kõlab klišeena, siis teinekord tuleb lastele hoidja võtta ning minna ise kohtingule või väikesele puhkusele.

3. Võistlete teineteisega

Kumb viib lapse lasteaeda? Kes tegi viimati toitu? Kes veetis lapsega toredamalt aega? Suhe ei tohiks iialgi muutuda konkurentsiks, kumb teist on parem lapsevanem. Sellises olukorras kaotavad vanemad lapse silmis oma usaldusväärsuse. Kui paned lapsed ennast partneri arvelt armastama või lubad neil rikkuda partneri esitatud soove, kannatab su pere negatiivsete tagajärgede käes. Sa ajad lapsed segadusse ning nad tunnevad ennast ebakindlana.

4. Sa ei näita partneri suhtes kiindumust välja

See ei tähenda, et partnerid peaksid laste nähes armatsema. Väikesed teod nagu näiteks käest kinni hoidmine, kallistamine ja musitamine on maja üldise õhkonna suhtes väga kasulikud. Lapse turvalisuse tunne kasvab. Samuti õpivad lapsed, milline näeb välja armastav suhe.

5. Te ei riidle kunagi

Sellest punktist ei tohiks valesti aru saada. Tegu on konstruktiivse riidlemisega, mis võib lapsele kasuks tulla. Laste juuresolekul ei tohiks vanem käituda füüsiliselt ega vaimselt ähvardavana. Terve riid ei tee aga paha. Kui te mitte kunagi ei tülitse, arvavad lapsed, et õnnelik suhe ongi selline, kus pole iialgi erimeelsusi. Konstruktiivse riidlemise eesmärk on näidata lastele, et erimeelsustele vaatamata võib suhe olla õnnelik ja turvaline. Parimal juhul õpivad lapsed, kuidas erimeelsuste kaudu saavutatakse ühine eesmärk.

6. Räägid kallima kohta halvasti

Laps ei ole terapeut ega sõber, kellele partneri negatiivsetest külgedest rääkida. Last ei tohi pöörata teise vanema vastu. Lapsel ei pruugi olla võimu ega küpsust keelduda vihakõne ohvriks olemisest, kuid sisimas tunneb ta ennast väga õnnetuna. Kui sul on partneriga suuri probleeme, pöördu spetsialisti poole.