Reklaam sulgub sekundi pärast

NELJA LAPSE EMA selgitas, miks ta enam oma lapsi ei vaktsineeri

Vaktsineerimine on teema, mis pea alati kirgi kütab ning inimesed kaheks leeriks jaotab - leidub neid, kes pooldavad vaktsineerimist ja lasevad oma lastele kõik kohustuslikud vaktsiinid teha ning teisi, kes vaktsineerimist mingil juhul ei poolda ning oma lastele ühtegi vaktsiini teha ei lase. Facebookis olevas "Ravimite ja vaktsiinide kõrvaltoimete" grupis selgitas anonüümseks jääda sooviv nelja lapse ema, miks tema enam oma lapsi ei vaktsineeri. 

"Tere. Minu kolmanda lapse lugu. Ta sündis 2010. aasta detsembris ja sai alguses kõik vaktsiiinid, mis ette nähtud olid. Haiglast koju saades oli ta juba rahutu ja nuttis palju, samuti magas halvasti. Umbes pärast 6-nda kuu vaktsiini tekkis kõrvapõletik ja allergia, nii et vajasime emos allergiasüsti. Tookord ei teadnud, et see oli vaktsiinidest.

Soome kolides (laps oli 9-kuune) sai laps sealseid vaktsiine, kuigi hakkasin juba nendes kahtlema. Laps ütles sõnu, kuid pärast 1,2 aastast vaktsiini kadusid kõik sõnad. Siis algasid ajad, kus oli näha, et midagi on valesti - kuna kõne oli kadunud ja seda ei tulnud, oli väljendusviis nutt. Enne neljanda lapse sündi määrati mulle rasedana ja ka kolmandale lapsele gripivaktsiin, kes tol hetkel oli 2-aastane. Sellest ajast on mul endal kaelal lümfid paistes - juba üle 5 aasta, põhjust leitud pole. Olin veel rumal ega suutnud arstide jutule vastu panna.

Kui mu kolmas laps sai järjekordse vaktsiini (difteeria, teetanus, läkaköha ja poliomüeliit (IPV)) veebruaris 2015 ja sama õhtu läksime emosse Soomes, sain ma aru, mida vaktsiinid on mu lapsele teinud. Jalg paistetas üles ja lümfid olid samuti paistes. Emos ei osatud muud teha, kui vereproovi ja seda käisime mitu korda andmas. Mokaotsast öeldi, et millegipärast reageeris laps vaktsiinile teisiti kui peaks ja soovitati edaspidi mitte vaktsineerida. Sellel lapsel on nüüdseks diagnoositud autism, ATH, kõnehäire ja pervasiivne arenguhäire.

Sellest ajast ei vaktsineeri ma oma neljandat last, pesamuna. Kahju, et mõistmiseks nii kaua läks. Nüüd tean, miks mu lastest ükski pole olnud rahulik ja kõhuprobleeme on kõigil olnud ja teise lapsega olime lausa haiglas, kuna nuttis koguaeg ööl kui päeval ja seda peale sündi haiglast koju saades. Uuringute käigus ei leitud midagi, vaid soovitati hommikul ja õhtul anda gefiluse kapslite sisu, siis hakkas laps lõpuks magama ja muutus rahulikumaks."