Reklaam sulgub sekundi pärast

Nipid, kuidas palgatõusu küsimiseks valmistuda

Eestlased kipuvad vähesega leppima ega julge oma töö eest väärilist tasu nõuda, kuigi enamasti on firmadel võimalik maksta palju rohkem kui töötaja küsida julgeb. Ole enesekindlam, tee vastavad ettevalmistused ja valmistu palgatõusuks!

Eestlased kipuvad vähesega leppima ega julge oma töö eest väärilist tasu nõuda, kuigi enamasti on firmadel võimalik maksta palju rohkem kui töötaja küsida julgeb. Ole enesekindlam, tee vastavad ettevalmistused ja valmistu palgatõusuks, soovitab Marie Claire.

Tee oma väärtus kindlaks
Uuri järele, kui palju sinu ametikohal töötavatele inimestele teistes sarnastes asutustes palka makstakse.

Uuri firma tausta
Püüa kindlaks teha, mis seisus on su tööandja - kas palgatõus on üldse reaalne või puuduvad selleks lihtsalt vahendid?

Põhjenda
Kui tunned, et oled palgatõusu väljateenimiseks piisavalt teinud, ole valmis vestlusel kõike tehtut ette kandma.

Usu endasse
Kui sa ise usud, et oled palgatõusu ära teeninud, on sul märksa lihtsam oma bossi veenda. Enesekindlus mängib siin suurt rolli.

Õpi läbi rääkima
Ära muutu emotsionaalseks. Kuni su argumendid on põhjendatud ja läbimõeldud, kuni sa suudad jääda rahulikuks, on halvim, mis juhtub, et su boss ütleb "ei". Ära hakka hüsteeritsema ega lahkumisavaldustega vehkima juhul, kui ta keeldub. Jää väärikaks!

Samm eespool
Püüa alati olla bossist sammu võrra ees. Püüa ette näha, missuguseid vastuväiteid ülemus palgatõusu küsimise peale esitab, ja mõtle, kuidas neid ümber lükata.

Kohtu ülemusega
Palgatõusu ei küsita telefonitsi ega meili teel. Lepi ülemusega kohtumine kokku, silmast silma suhtlemine tuleb sellistes olukordades ainult kasuks. Kirjalikult ja ilma inimest nägemata on keeldumine ülilihtne.

Leia toetajaid
Kui su vestlus ülemusega vilja ei kanna, otsi naiskolleegide seast mõttekaaslasi, kes samuti tunnevad, et vääriksid palgatõusu. Minge kõik koos uuesti ülemuse jutule.

Pöördu seaduse poole
Kui  muu ei aita, pöördu ametiühingu poole või otsi abi advokaadilt. Kui oled tõesti alamakstud ja palgatõus mängiks su elus väga olulist rolli, ei saa keeldumisega leppida.

Kas sinu saad oma töö eest väärilist palka? Kas pead palgatõusu küsimist kergeks väljakutseks?