Reklaam sulgub sekundi pärast

Noor ja hakkaja tartlanna- kolmikute ema Külli!

Külli Saarniit on noor tartlanna, kes sünnitas septembris kolmikud! " Ma olin ehmunud, üllatunud, rõõmus, ärevuses, hirmunud – tunded olid seinast seina" kirjeldab tubli ema oma tundeid, kui alles rasedusest teada sai. Vaatame milline on kolmikute ema päev, mõtted ja soovitused! /Küsitles: Helena-Reet Ennet/

Külli Saarniit on noor tartlanna, kes sünnitas septembris kolmikud! " Ma olin ehmunud, üllatunud, rõõmus, ärevuses, hirmunud – tunded olid seinast seina" kirjeldab tubli ema oma tundeid, kui alles rasedusest teada sai. Vaatame milline on kolmikute ema päev, mõtted ja soovitused!

 

Külli, kuidas Sa reageerisid, kui said teada, et oled lapseootel? Kui vana sa olid?
Kuna rasedus oli oodatud, siis olin loomulikult väga õnnelik. Olin siis 28.

Kuidas reageerisid, kui said teada, et ootad koguni kolmikuid? :)
Ma olin ehmunud, üllatunud, rõõmus, ärevuses, hirmunud – tunded olid seinast seina.

Kuidas reageerisid sellele uudisele sinu lähedased ja tuttavad?
Ema oli esimene, kes sellest teada sai ja arvan, et ta vist oli ikka üsna ehmatunud. Väga tavaline reaktsioon oli aga see, et keegi ei uskunud mind ja arvasid, et ma nalja teen.

Kuidas rasedus kulges?

Oli nii paremaid kui ka kehvemaid päevi. Kuna kolmikrasedus on kõrge riskiga rasedus, siis iga väiksema mure peale jäeti mind haiglasse jälgimisele ja haiglas olin ma ikka päris mitu korda. Ega ma väga vastu ka ei olnud, sest hirm lapsed kaotada, oli suur.

Millest ja millistest nippidest oli kolmikuid oodates kõige rohkem abi ja kergendust?
Mingeid nippe mul küll ei olnud. Arvan, et tuleb olla rahulik ja positiivne, kuigi vahel on see väga raske.

Millal ja kus sünnitasid?

Sünnitasin eelmise aasta septembrikuus, natuke enne 30. rasedusnädalat Tartu Naistekliinikus.

Kui palju lapsed sündides kaalusid ja kui pikad olid?
Preili number 1 kaalus 1350 g ja 40 cm, preili number 2 oli 1220 g ja 38 cm ning noorehärra 1340 g ja pikkust täpselt ei teagi, aga arvatavasti ka kuskil 40 cm.

Kas nad on ühe või erimunaraku kolmikud...hehee...ma ei teagi kudas seda kolmikute puhul küsitakse?
Nad on erimunaraku kolmikud.

Milline näeb välja tavaline päev kolmikute emana?

Hommik algab kell 8 mähkmete vahetuse, pesemise ja söögiga. Enamasti jäävad lapsed tunniks, kaheks magama. Mina kasutan ka seda ära ning üritan natuke tukkuda, kuna ööd on veel üsna rahutud. Kui keegi ärkab enne 12 üles, siis tavaliselt veedab ta selle aja omaette kas mängumatil, lamamistoolis või kiiges. Mina saan ennast sellel ajal korda sättida ja kui veab, siis isegi süüa. Kell 12 on lõunasöök. Peale seda üritan lastega võimelda, jutustada, mängida jne. Kell 16 on õhtuoode. Peale seda väike uinak (muidugi mitte ei maga kõik samal ajal) ja siis, kui abikaasa koju jõuab, on tavaliselt jalutuskäik, mis lõppeb vahetult enne õhtusööki kell 20. Peale seda hoiame lapsi üleval – mängime, teeme massaazi jne ning kell 23 on söömine ja peale seda ööunne. Kella 3-4 on jälle kehakinnitamise aeg.

Kas üldse ja kui palju leiad aega enda jaoks?
Üldiselt ikka vähem ja vähem. Kui ka juhtub nii, et kõik lapsed magavad samaaegselt (seda peaaegu, et ei juhtugi), siis on väga palju muid toimetusi. Aga kui vaja nt. juuksurisse või poodi minna, siis on laste juures abikaasa või tuleb minu ema lapsi hoidma.

On sul vel abilisi peale ema ja mehe?
Tööpäeviti olen ikka üksi ja õhtul on abis abikaasa. Nädalavahetusteti on mul abis käinud ema. Kui vaja kuhugi üritusele minna ja pikemalt ära olla, siis on mul abiks olnud lisaks emale ka vend ja venna elukaaslane. Kui mõni sõbranna on külas, siis ega ta lutipudeli hoidmisest ja krooksutamisest samuti pääse.

Millised toetused on kolmikute emale riigi ja linna poolt?

Riigi poolt said lapsed sünnitoetuse, nii nagu kõik lapsed. Samuti linna poolt sünnitoetus ning Tartu linn toetas kolmikuid 30 000 krooniga. Ja inimesed on pahased, et miks minu laps on kehvem kui mingid kolmikud ja ei saa seda toetust ... Mina ütleksin selle kohta nii, et mina jälle pean oma ühe emapalga eest üleval pidama kolme last, mitte ühte.

Kas võib öelda, et õnn on kolmekordne?

Kindlasti. Ent ka vaev ja mure laste pärast on kolmekordne.

Kas sa soovid veel lapsi?
Võibolla mõne aasta pärast. Eks näis.
Mida soovitad naistele kellel veel ei ole lapsi?
Soovitan kindlasti laps(ed) muretseda, sest lapsed annavad elule ikka hoopis uue mõtte.

Mida soovitad naistele, kes ootavad mitmikuid?

Jõudu, jaksu, rahulikku meelt ja palju positiivset mõtlemist.

 

Pilt: Erakogu (Külli kolm silmarõõmu)

 

/Küsitles: Helena-Reet Ennet /