Reklaam sulgub sekundi pärast

NÕUSTAJA MARGARITA selgitas, kuidas õppida valusaid teemasid oma hinges vabaks laskma

Suur osa inimestest kipub valusaid teemasid endale hinge koguma. Mure muudkui koguneb ning koguneb ning lõpuks ei osata sellest enam kuidagi lahti lasta. Lõpuks langetakse suurde masendusse, millest välja saamine on aga juba väga raske. Kuidas siis õppida raskustest üle olema ja valusad teemad oma hinges vabaks laskma? Nõustaja Margarita Priskus selgitas, kuidas seda teha. 

Margarita sõnul on valusad teemad kõigil üle terve maailma samad: armastus, perekond, lein, suhted, sõltuvused, raha, töö, tervis, karjäär, kodu, religioon ja uskumused, aga meie ise oleme kõik erinevad. Igaüks meist reageerib murele omamoodi ning vastavalt sellele, millise elu on inimene endale enne sündi siia ilma valinud. 

"Määravad tegurid on: planeetide seis sünnikaardis meie sünnihetkel, meie sünnidaatum e.isiklikud numbrid, eelmised elud ning neis tehtud head ja vead, nimi mille saame (ka nimevahetus), koht kuhu sünnime, olud, kultuuriruum, ümbritsev keskkond, vanemad inimesed, kellega elu jooksul kokku puutume.

Olles vaadelnud aastate jooksul iseenda ja paljude teiste inimeste elu olen tulnud järeldusele, et põhiline murede allikas on hirm, hirm olla mina ise, madal enesehinnang kartes kaaskodanike hukkamõistu, põlgust ja viha, ühiskonna poolt kehtestatud nõudmisi, vaesust, läbikukkumist, haigusi, üksindust.

Üks väga oluline põhjus mis suhete vallas tekitab äärmiselt palju valusaid traumasid on ajast aega ning põlvest põlve kestvad samad käitumis-, suhtumis-, harjumusmustrid - väärad, katkised, hävitavad. Ka võimuvõitlus, kadedus, ahnus, isekus, kõrkus, hirm olla ohver ja õpitud abitus - ohvriks olemise teadvustamata psühholoogiline vajadus, samuti reeglid, traditsioonid, mis ühiskonnas kunagi ehk vajalikud olid, aga nüüdseks iganenud ja ammendunud. Neist hoitakse kramplikult kinni aimamata, et need on kannatuste taastootjad," sõnas Margarita. 

Nõustaja sõnul ei tunnista suur osa inimestest endale oma tegelikke iseloomuomadusi ning tõelist palet - just neid, mis häda toovad. Eitatakse, õigustatakse ennast ja süüdistatakse teisi, vaieldakse põikpäiselt, upitatakse end teise arvelt, toonitatakse, et vanasti oli nii ja nüüd peab ka nii olema või peetakse end vanadest upsakalt targemaks (mõlemapoolne noorte ja vanade järeleandmatus). 

"Raskustest lihtsalt niisama üle olla ei saa, sest tavaliselt kipub see olema murede enda sisse võtmine ja allasurumine, st.püütakse ignoreerida, unustada, nii öelda lahti lasta tekkinud olukorda või surutakse jonnakalt oma tõekspidamisi jõuga peale.

Tihti küsitakse endalt, miks see just minuga juhtus, samas jätkatakse mõttetasandil ikka ja jälle sama valusa olukorra läbielamist, otsitakse süüdlasi. Probleem keerleb pidevalt peas, see teeb järjest rohkem haiget, toidab hirmu, viha ja süütundeid, sest inimene tunneb, et on võimetu tekkinud olukorda lahendama. Vigane muster saab jõudu juurde, võimendub ja hakkab korduma.

Mida rohkem püütakse sellest vabaneda, seda rohkem tuleb uusi sarnaseid situatsioone peale, kiskudes algse haava veel rohkem lahti. Tekib masendus, pettumus, depressioon, tervisehäired, kibestumine, vihast saab vihkamine. Ka käega löömine või asjadega leppimine ei muuda midagi - väliselt see justkui aitab, aga tegelikult on enesepettus/allaandmine, sest hinges möllavad endiselt negatiivsed tunded ja probleem on endiselt lahendamata, sest inimene ei teadvusta, et ise toidab seda olukorda. Vaid leina puhul aitab murega toimetulemiseks leppimine. Vahel mõnda lihtsamat raskust saab leevendada huumoriga, kui inimest on õnnistatud hea huumorisoonega, kuid päriselt oskavad seda vähesed," rääkis Margarita. 

Ta lisab, et muredel, raskustel ja valusatel teemadel on meile sõnum, sestap nad nii visalt meist kinni hoiavadki. "See sõnum on: õpi ennast tõeliselt tundma. Vaatle end, oma iseloomu ja harjumuslikku käitumist, suhtumist, reaktsioone, emotsioone ausalt. Seda ongi kõige raskem teha. Julge seda teha, mis siis kui avastused on valusad. See on ainus väljapääs. Kui oled endaga põhjalikult tutvunud ja teadvustanud saadud info, selgub ka see miks üks või teine valus olukord sind külastas ja mida tahtis sulle öelda. Ainult siis lahkub sõnumitooja kui oled aru saanud, mis eesmärgil ta tuli.

Enda tundmaõppimine ja endaga sõbraks saamine, oskus kuulata ego asemel oma südant võib olla pikk ja vaevaline protsess. Varu kannatlikkust ja siirast tahet ennast ausalt tundma õppida. Leia aega, et olla vaid iseendaga ning mõtiskleda asjade tegeliku olemuse üle.

Eneseteadvustamisel on oluline meeles pidada üldinimlikke kõrgemaid väärtusi. Hea kui on olemas tõeline, usaldusväärne ja tark sõber, kellega rääkida. Seal kus võimu peetakse tähtsaimaks puudub armastus ja seal kus valitseb armastus puudub võimuiha."