Reklaam sulgub sekundi pärast

Olivier Bernard vabatahtliku elust Eestis: olin šokeeritud poodides töötavatest inimestest!

Olivier Bernard on 25aastane noormees, pärit Prantsusmaa linnast Lyon. Ühel päeval tuli talle mõte minna tegema välismaale vabatahtlikku tööd. Mõeldes pikalt, kuhu riikidesse kandideerida, tundus lõppkokkuvõttes talle just Eesti kõige huvitavamana. Nüüdseks on ta juba pool aastat Tallinnas viibinud, tegemas enda EVS /European Voluntary Service)  projekti, mis on seotud Youth in Action programmiga ning on finantseeritud Euroopa komisjoni poolt. Tema vastuvõtvaks organisatsiooniks Eestis on Continuous Action, kus Olivier aitab ka igapäevatöös kontoris. Allolevas intervjuus räägib noormees lühidalt, miks just Eesti ning mida on siin elades uut õppinud.

Olivier Bernard on 25aastane noormees, pärit Prantsusmaa linnast Lyon. Ühel päeval tuli talle mõte minna tegema välismaale vabatahtlikku tööd. Mõeldes pikalt, kuhu riikidesse kandideerida, tundus lõppkokkuvõttes talle just Eesti kõige huvitavamana. Nüüdseks on ta juba pool aastat Tallinnas viibinud, tegemas enda EVS /European Voluntary Service)  projekti, mis on seotud Youth in Action programmiga ning on finantseeritud Euroopa komisjoni poolt. Tema vastuvõtvaks organisatsiooniks Eestis on Continuous Action, kus Olivier aitab ka igapäevatöös kontoris. Allolevas intervjuus räägib noormees lühidalt, miks just Eesti ning mida on siin elades uut õppinud.

Miks valisid vabatahtliku teenistuse tegemise paigaks just Eesti?
Valisin Eesti, kuna tahtsin minna Põha-Euroopasse, küll pean tunnistama, et esimesed valikud olid Skandinaavia riigid, kuid ühtlasi tõmbas mind Balti riikide poole. Lõpuks kandideerisin kokku seitsme erineva riigi projekti, kuid kõige huvitavamana tundus Eesti, see tundus kõikidest teistest olevat täiesti erinev!

Mida sa Eesti kohta teadsid, enne kui siia tulid?
Esimest korda kuulsin Eesti kohta Prantsusmaal, kui lugesin kuulsat koomiksit “Tintin,” kus üks peategelastest, piloot Piotr Szut tuli Eestist! Ma olin 6aastane, kui sain teada, et on olemas riik nimega Eesti. Samuti minu õppejõud, kes käis Eestis hiljuti puhkusel, ütles, et see on võrratu paik, eriti meeldis talle Tallinn. Mainis ta ära ka eestlaste Interneti sõltuvuse ning selle, et te kõik olete väga modernsed inimesed. Teadsin ma siia tulles ka, et Skype on siit pärit, heliloojat Arvo Pärti ka.

Kuidas sulle meeldib siin?
Mulle väga meeldib, teie riigil on väga tugev iseseisvuse tunnetus, mis siis, et Eesti nii väike riik on. Hämmastav on näha eestlasi, kes on oma riigi üle nii uhked! Mulle meeldib fakt, et siinsetele elanikele meeldib loodus ning seda on hästi hoitud. Samuti meeldib mulle eesti keel, kuigi see kõlab minu jaoks nii “veidralt,” on see siiski väga eriline. Ma olen äärmiselt õnnelik, et sain võimaluse elada Tallinnas, kuna see on siiski pealinn, väga kosmopoliitne ning enamus inimesi räägivad perfektselt inglise keelt. Mulle meeldib ka fakt, et eestlased on “tantsu ning muusika rahvus, “ kuna nende muusika on neile nii oluline. Teie riigi ajalugu on väga huvitav, väga hea on näha, kuidas eestlased on suutnud hoida enda kultuuri, pärast mitmeid vallutusi ning ajal, kui te ei olnud Vabariik. Meeldib ka teie saun, ma olen aru saanud, et saunas käimine on väga sotsiaalne tegevus siin. Samuti on väga kerge Eestist liikuda siinsetele lähedal asuvatesse linnadesse: Soome, Rootsi, Lätti, Leetu ning Venemaale. Ükspäev sooviksin ma ise omada palkmaja, koos saunaga, kuskil Eesti metsas!

Mida sa arvad eestlastest ning nende elustiilist?
Ma leian, et eestlased on suhteliselt häbelik ning reserveeritud rahvus, mille tõttu suhtlemise algul võib nendega raske olla kontakti leida, kuna neil on oma “personaalne ruum,” kuhu nad ei taha kedagi lasta. Eestlased ei ole kannatlikud ja asuvadseetõttu kohe asja kallale. Kuid nad on lahked ning tahavad sind alati aidata. Isegi kui nad ei näita oma tundeid väga kergelt välja, tean, et nad on usaldusväärsed, ausad ning ma oskan hinnata nende sõprust. Ma hindan väga nende ajalist täpsust, mis vahest küll ajab mind hulluks, sest ma olen endiselt prantslane, ning neile ei meeldi oodata kellegi järgi, nagu olen aru saanud. Tallinn meeldib mulle Eesti juures väga, eriti vanalinn ning väga naljakas on, et iga nurga peal siin võib kohata kuulsaid lauljaid ning poliitikuid, mida Prantsusmaal nii kergelt juba ette ei tule.

Missugune näeb sinu vabatahtlik teenistus siin välja – millega sa täpsemini tegeled?
Hetkel tänu enda vastuvõtvale organisatsioonile Continious Actionile olen seotud projektiga, mis sai alguse Tartu haiglas. Nimelt, tänu sellele käivad nüüd noored haiglas olevatele lastele raamatuid lugemas. Töötan ka kontoris, põhiliselt EVS projektidega seonduvalt ning ka noortevahetustega. Organiseerin enda kolleegidega erinevaid kohtumisi, erinevatel teemadel, näiteks teemal, kus vaatame üle, kuidas on läinud eelmised noortevahetusprojektid. Saadan ka infot Eesti noortele, kes on meie nimekirjas ning kellele võiksid saadud projektid huvi pakkuda. Ma olen kontaktisik noortevahetusprogrammis, valmistan ette pabereid, suhtlen partneritega ning aitan teisi kontoris, et kõik laabuks sujuvalt.

Mõeldes oma tulevikule, kas sa näeksid oma elu Eestis ette?
Hetkel ma seda ei usu, ma leian Eesti oma püsiva elupaigana olevat siiski liiga väikesena. Ma ei välista, et ühel päeval on mul tõesti siin oma majake koos saunaga, kus puhkamas käia.

Kas Eestisse tulles üllatas sind miski selle riigi juures ka?
Ma olin šokeeritud poodides töötavatest inimestest, kuna keegi nendest ei naerata ega tereta isegi! Kindlasti esimene asi oli äärmiselt külm ilm, kuna ma saabusin talvel, siis jah… oli suhteliselt õudne. Näiteks olen ma aru saanud, et eestlastele ei meeldi võõraste inimeste kõrvale istuda, kuna neil on vaja enda ruumi, kus keegi neid ei segaks. Avastasin ka, et siinsed elanikud ei ole kohe üldse mitte religioossed. Ma sain aru, et minu jaoks on Eesti Euroopa riikidest kõige mitte-religioossem.

Miks sa soovitaksid teistele vabatahtlikku tööd?
Ma arvan, et vabatahtlik töö on väga tänuväärne teiste, kuid ka sinu enda jaoks, sa aitad sellega teisi, kuid saad ise nii palju tagasi. Sa saad omandada uusi oskusi, kohtud uute inimestega ning aitad abivajajaid. Näiteks Toidupank, kus saab iga inimene kaasa aidata, see võtab 2tundi sinu päevast, kuid sa aitad selle ajaga palju inimesi.

Mis tööd näed end tulevikus tegevat?Ma ei tea täpselt, kus hakkan elama tulevikus, ma arvan, et tänapäeval peame liikuma palju ringi. Igatahes, pärast EVS projekti loodan leida tööd enda kodulinnas Lyon, mulle väga meeldib see linn. Arvan, et jätkan tööd rahvusvaheliste suhete alal.

Mittetulundusühing Continuous Action - on vabatahtlik, demokraatlikel põhimõtetel tegutsev organisatsioon, mis ühendab endas elukestva õppe, võrdsete võimaluste pakkumise ning vabatahtliku tegevuse arendamisest ja korraldamisest huvitatud inimesi.


Organisatsiooni tegevuse eesmärk on elukestva õppe võimaldamine ja võrdsete võimaluste pakkumine erinevatele sihtgruppidele sõltumata soost, sotsiaalsest seisundist ja vanusest nii Eesti kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Organisastioon teeb koostööd riigi-, mittetulunduslike-, spordi-, haridus-, kultuuriasutustega, ühiskondlike organisatsioonide ja liikumistega, teiste MTÜ tegevusest huvitatud organisatsioonide, ettevõtete ja klubidega nii Eestis kui ka välismaal.

MTÜ Continuous Action tegevuse põhisuunad on:

    * Vabatahtliku tegevuse arendamine, propageerimine ja koordineerimine Eestis ja rahvusvahelisel tasandil;
    * Rahvusvahelise suhtluse ja kontaktide loomine ning arendamine;
    * Koolituste, seminaride, konverentside, sündmuste, treeningute jmt korraldamine;
    * Nõustamis- ja infoteenuste pakkumine;
    * Rehabilitatsiooniteenuste pakkumine;
    * Publikatsioonide koostamine ja väljaandmine;
    * Projektide koostamine, juhtimine ning vastava-alase teenuse pakkumine ja konsultatsioon;
    * MTÜ liikmete praktiliste oskuste arendamine ja silmaringi avardamine;
    * Info levitamine ja jagamine oma tegevuse tutvustamiseks ja põhikirjaliste ning  programmiliste eesmärkide saavutamiseks.

MTÜ Continuous Action on seotud järgmiste programmidega:

Euroopa Noored „Youth in Action” – Euroopa Liidu kodanikuharidusprogramm. Oleme aktiivsed nii pika- kui lühiajaliste „Euroopa vabatahtliku teenistuse” (EVT) projektide saatva ja vastuvõtva/koordineeriva organisatsioonina ning alaprogrammides „noortevahetused” ja „koolitused”.

Leonardo da Vinci – elukestva õppe programmi (2007-2013) allprogramm, mis on suunatud kutsehariduse ja -koolituse edendamisele Euroopas. Selles osalevad 27 Euroopa Liidu liikmesriiki; Norra, Island, Lichtenstein, Türgi ning Horvaatia.

Grundtvig – Euroopa elukestva õppe programmi täiskasvanuhariduse allprogramm. Programmi eesmärgiks on edendada täiskasvanud õppijate ja täiskasvanute koolitajate koostööd partneritega teistest Euroopa riikidest, laiendada täiskasvanute õppimisvõimalusi ning tõsta täiskasvanuhariduse kvaliteeti ja populaarsust Euroopas. MTÜ Continuous Action on Grundtvig programmi raames alates 2008. aastast tegelenud projektiga "STEP". 

continuousaction.ee

 

Buduaar.ee

[gallery ids="1943644,1943654,1943662"]