Reklaam sulgub sekundi pärast

OLULINE TEADA: Kuidas päike sinu nahka mõjutab?

Päike on kogu elu energiaallikas, ilma selleta ei saaks Maal elu olla. Päike mõjutab palju olulisi funktsioone alates fotosünteetilise elu toimimisest kuni D-vitamiini tootmise stimuleerimiseni inimese nahas. 

Nagu enamiku bioloogiliste protsessidega, peab ka siin valitsema tasakaal – päikesevalgus on hea, kuid piiratult, sest liiga palju päikesevalgust võib olla kahjulik, eriti nahale.

KUIDAS PÄIKE NAHKA MÕJUTAB?

Suurema osa päikesekiirguse mõjust nahale annavad UVB- ja UVA-kiired. Need põhjustavad: 

päikesepõletust

enneaegset naha vananemist

silmade kahjustust

immuunsüsteemi nõrgenemist

fotoallergiate ja -toksiliste reaktsioonide teket 

ning paraku ka nahavähki

Dermatoloogid hoiatavad üha enam nahakasvajate esinemissageduse ja naha DNA-kahjustuse ulatuse seose eest, tuues esile fakti, et üle 90% nahavähi juhtudest on põhjustatud UV-kiirguse poolt. Laialt on tuntud ka tõsiasi, et kõige parem ravi on ennetamine päikesekaitsevahendite abil.

PÄIKESETUNDLIK NAHK 

Päikesetundlik nahk võib esineda mitmel kujul. See võib olla:

väljakujunemata kaitsevõimega (laste puhul)

põletikuline (mitmesuguste nahahaiguste, sh atoopilise dermatiidi, rosaatsea või akne puhul)

kahjustunud (ravimite või dermatoloogiliste raviprotseduuride tõttu) 

või lihtsalt loomu poolest kahvatu jumega

UV-kahjustus ja korduvad päikesepõletused lapsepõlves ning noorukieas tõstavad epiteliaalse nahavähi ning pahaloomulise melanoomi tekkeriski hilisemas elus, mistõttu on väga oluline kaitsta nahka juba varajasest east peale. Lapse nahk vajab turvalist kaitset, et ennetada nahavähi suurenenud tekkeriski tulevikus.

Arstid soovitavad oma nahka regulaarselt kontrollida, et avastada õigel ajal võimalikud muutused nahal või sünnimärkidel. Igasuguste kahtluste korral tuleks kindlasti pöörduda perearsti või dermatoloogi poole.

Lisainfot vaata SIIT.