Reklaam sulgub sekundi pärast

ON AEG OMA LIBIIDOLÜLITI sisse vajutada

Soov partneriga intiimselt aega veeta sõltub sageli meeleolust, ilmast, „päevadest“ ja veel mitmest justkui kontrollile allumatust tegurist. Mida aga ette võtta, et oma ellu sensuaalsust tuua ja intiimsust nautida?

Sageli võetakse libiido tagasimeelitamiseks appi välised trikid, kuid tihti ei anna see väline glamuur ja atribuutika eriti pikaajalist tulemust ning hinge jääb ikkagi tühjus ja igatsus millegi tõelisema ja kõditavama järele. „Heaks” võimaluseks libiido puudumist endale põhjendada on näidata näpuga partnerile, aastatepikkusele suhtele või mingite tegurite puudumisele oma elus. Kuid ka siin tuleb tõdeda, et ikka leidub inimesi, kelle libiido on vaatamata kõigele jätkuvalt plussis, ja neid, kes pidevalt miinuses passivad. Kuid hakkame seda olukorda otsast harutama. 

Psühhoanalüütik Sigmund Freud seostab libiido avaldumist inimese arengufaasidega alates beebi- ja emavahelisest lähedusest lõpetades erootilise armastusega. Tema sõnul on libiido „kõikide nende instinktide energia, mida seostatakse sõnaga armastus”. Kui mõni arengufaas n-ö ebaõnnestub, võib inimene sellesse „kinni jääda” ning oma käitumisega palju pingeid tekitada. Freudi sõnul on libiido inimese identiteedi osa ning tema psüühika alateadlik struktuur.

Psühhiaater Carl Gustav Jungi sõnul on libiido psüühiline energia, mis ei ole seotud vaid seksiga. Libiido on igati normaalne kehavajadus, isu oma loomulikus olekus: janu, nälg, uni, sugutung, emotsionaalsed seisundid jmt. 

Psühhiaater William Reich uskus, et „seksuaalne energia opereerib terves kehas, mitte ainult sugunäärmetes” ehk teisisõnu on seksuaalne energia osa meie sünnipärasest bioloogilisest energiast. 

Kõigi kolme definitsiooni puhul on ühine, et nad märgivad ära psüühika olulisuse libiido arengus ja tema kohalolus meie elus. Libiidost rääkides peetakse sageli silmas vaid füüsilist sugutungi, kuid harva mõeldaks sealjuures seosele psüühikaga. 

Viimase aja uuringud on aga näidanud, et inimese käitumist, emotsioone, reaktsioone, elus hakkamasaamist ja libiidot mõjutavad suures osas hoopis hormoonid, ennekõike siis hormoonide omavaheline suhe ehk hormonaalne tasakaal. 

Üsna tõenäoliselt mõjutavad libiidot nii psüühika kui hormonaalne tasakaal, aga kindlasti veel mitmed tegurid, mida me siin artiklis käsitleda ei jõua või mille peale teadlased alles mõne aasta pärast tulevad. Kindel on aga see, et kui magamistoas kasutatavad välised stimulandid ja atribuutika oma eesmärki ei täida ja endiselt tühja tunde jätavad, tuleb lahendusi otsida muude nippide hulgast. 

Libiido äratamiseks ja tõeliseks vallapäästmiseks peame liikuma välisest särast pisut sügavamale ja mõistma, et nii libiido kui tema takistuste juured asuvad nii psüühikas kui hormonaalses tasakaalus (ja ka need on omavahel tihedasti seotud). Ja nagu ikka – takistuste ületamiseks ei piisa poest järjekordse lelu ostmisest, vaid selle nimel tuleb tegutseda. Mida rohkem on sinu sees ja ümber takistusi – olgu nendeks vanad uskumused, arvamused ja mustrid, mille järgi elad, igapäevasest elutempost ja -stiilist kerkiv stress, vale toitumine, ootused, nõudmised jmt – seda keerukam on libiidol ärgata.

Toon järgnevalt välja seitse peamist võimalust oma libiido-aktsia pikaajalise tõstmisega kohe praegu algust teha. Olgu kohe öeldud, et need nõuanded vajavad pisut süvenemist ja oma elustiili revideerimist, kuid kui oled juba proovinud kiireid lahendusi ja need mingil põhjusel ikkagi pikaajaliselt ei toimi, oleks mõttekas hetkeks aeg maha võtta ja oma elu sisulisemalt uurida. Tulemused võivad olla meeldivalt üllatavad nii sulle kui partnerile. 

Millist armastust sa vajad?

Kas oled kuulnud viie armastuse keele teooriast? Selle teooria järgi jaguneb armastus viide erinevasse kategooriasse: armastuse kinnitamine sõnadega, teenivate tegude tegemine, kingituste vastuvõtmine, koos veedetud kvaliteetaeg ning puudutused/füüsiline armastus.

Mis on see, mis sind kõige enam kõnetab? Mis sind tõeliselt leebuma ja sulama paneb? Kas see, mida sa hetkel enda heaks teed ja enda heaks teha lased, ikka vastab sinu tegelikule vajadusele? Võibolla oled sa harjunud endale pidevalt midagi ostma või kaaslaselt kingitusi saama, kuigi tegelikult tead, et kõik need asjad jätavad sind lõppkokkuvõttes üsna külmaks. Järele mõeldes võibolla avastad hoopis, et tõeliselt sulad sa üles hoopis siis, kui keegi sinu heaks mõne asja ära korraldab, olgu selleks siis õhtusöök või turtsuva auto kapoti alla piilumine.

Vähenda stressi oma elus

See nipp kõlab justkui hea klišee, mida meile, naistele, ikka ja jälle soovitatakse ja mille lõksus enamik meist igapäevaselt istub. Pole vahet, kas stressi põhjustajaks on abikaasa, lapsed, töö (või nende puudumine), kehv toitumine, unepuudus, ravimid, kofeiin või haigus. Oluline on mõista, et stress tekitab kehas ärevust, kuid libiido vajab sensuaalset rahu. Seksuaalsus ja ärevus on elava organismi vastassuunalised funktsioonid: sa saad naudingule avaneda või ärevalt kokku tõmbuda. Kahte korraga ei saa. 

Libiidol on justkui lüliti. Stress mis iganes allikast lülitab ta lihtsalt välja. Niisamuti saab seda ka sisse lülitada. Selleks on vaja lõõgastumist, turvatunnet ja head enesetunnet. Sageli juhtub suhtes, et üks pool soovib seksi, kuid teisel poolel pole stressi tõttu selle vastu mingit huvi. See on olukord, kus saad abi esimesest punktist ning palud, et su partner sinu armastuse keelt kasutaks. 

Võta enda jaoks aega

Olles eelmiste punktide abil leidnud oma tõelised vajadused ja stressiallikad, märkad kindlasti, et üllatuslikult on need seotud teiste inimestega. Järjest sagedamini tõdetakse, et naise seksuaalsust mõjutavad kõige enam tema tuju, energia, heaolu ja teised psühholoogilised funktsioonid. Kui leidsid üles stressi põhjused, hakkasid sinu peast tõenäoliselt läbi vilksama mõtted ka nende tegevuste osas, mis stressi leevendavad. Ja tüüpilise naisena suutsid sa koheselt genereerida sada põhjust, miks sa neid tegevusi endale võimaldada ei saa… 

Enamasti on võtmesõnaks AEG. Naistena leiame me alati aega ja tähelepanu kõikidele teistele – oma lastele, abikaasale, kolleegidele. Meie märkmik, telefon ja külmutuskapp on täis meeldetuletusi, mida meil on vaja teha kõikide teiste heaks. AGA SINA ISE? Millal sa viimati broneerisid aja iseendale? Võibolla soovid sa üksindust, kuid võibolla tahad veeta aega koos lapsega või segamatut aega partneriga? 

Naudi iseennast

Olles nüüd endale aja broneerinud, tekib järgmine küsimus – mida selle ajaga ette võtta? Kas sa üldse mäletad, mida sulle teha meeldib? Võibolla sa enam ei julgegi mõelda, et ka sinul on oma aeg ja sa saad sellel ajal teha just seda, mida sina soovid. Üldiselt mõjuvad libiidole ja enesearmastusele hästi need tegevused, mis sinus naiselikku kergust, rõõmu ja elevust tekitavad. Näiteks loomingulised tegevused – tantsimine, laulmine, mõne instrumendi mängimine, joonistamine, maalimine. Kindlasti annab korraliku energialaengu looduses viibimine, mediteerimine, ammuigatsetud hobide ülessoojendamine, erinevad veeprotseduurid, lihtsalt olemine. 

Kuid võibolla vajad sa hoopis teistsugust raputust – telkimist talvises metsas, ohtlikku seiklusrada vmt? Kõik naised on erinevad ning erinevad on ka sama naise vajadused erinevatel hetkedel. 

Tunne oma keha

Tänapäevane maailm on oma arengutes äärmiselt huvitav – tänu tehnilistele vidinatele oleme me vägagi teadlikud kõigest, mis ümberringi toimub ja kes parasjagu mida teeb. Samal ajal oleme me täiesti ära lõigatud oma kehast ja tunnetest. 

Kas sa tead, mis sulle meeldib, mis sind erutab ning tõeliselt nautlevaks ja vallatuks muudab? Kas sa naudid oma keha, erutuse kasvu ja julged anduda? Või sa eeldad, et su partner teab sinu kohta kõike? Oma keha tundmine on mitmekordselt kasulik – esiteks oskad sa oma partnerit soovitud suunas ja kiirusel juhtida. Teiseks muudab oma kehast teadlik naine end mehele täiesti vastupandamatuks. 

Libiidot mõjutavad ka muud kehaga seotud probleemid – lekked, tsüklivaevused, voolus, kuiv tupp jmt. Paljud nimetatud probleemidest on seotud hormonaalse tasakaalu, vaagnapõhja toonuse ja enesehinnanguga. Õnneks on olemas harjutused ja treeningvahendid, mis olukorda jõudsalt muudavad.

Hinga! Päriselt ka – hinga!

Hingamine on tänapäeva kiirustavas maailmas üsnagi alahinnatud tegevus. Seda peetakse automaatseks ja eks ta seda ongi – vette hüpates peatab enamik meist hingamise. Võibolla märkad koguni praegu, et oled suures lugemistuhinas hingamise unustanud. Ometi istud sa kuival maal! Ja miks sa siis ei hinga? Hingamine ja libiido käivad käsikäes. Naine vajab erutumiseks aega, rahunemist ja usaldust. Seda kõike võimaldab hingamine. Hakka ennast jälgima – kas sa julged intiimses olukorras hingata või oled vagusi nagu hiireke ja ootad orgasmi? Kui tõded pea igal õhtul, et nii libiido kui orgasm on juba ammu silmapiiri taha kadunud, on viimane aeg hingama hakata. 

Hormonaalne tasakaal

Hormonaalne tasakaal mõjutab naist rohkem kui sa seda arvata oskad. Näitlikult võime rääkida näiteks tassitäiest hormoonidest. See, milline hormonaalne koostis tassis parasjagu on, sõltub elustiilist, stressitasemest, toitumisest ja metabolismist. Iga naine saab oma hormooni-tassi koostist ise mõjutada. Kui tassis on palju stressihormoone, on nii su energiatase kui libiido madalad. Kui tassis on liigselt östrogeeni ja vähe progesterooni, on tulemuseks meeleolu kõikumine, probleemid viljastumise ja tsükliga (liiga vererohke, pikk, sage, valulik vmt), valulikud rinnad, arusaamatud peavalud, kasvajad jmt.

Ole järjekindel ja loominguline

See, mida naine lõõgastumiseks ja iseendasse armumiseks vajab, on iga naise jaoks väga erinev. Kindel on aga see, et sinu erootiline mina ehk libiido saab ärgata alles siis, kui lubad endal olla tõeliselt elus ja see, kes sa tegelikult oled. Head avastamist! 

 

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar oktoober-detsember 2018.

Tekst: Katri Ristal, www.minaolenginaine.ee