Reklaam sulgub sekundi pärast

PIKK TÖÖNÄDAL MÕJUB naiste tervisele ootamatul viisil

Hiljutisest uuringust selgus, et naistel, kes teevad üle 55-tunniseid töönädalaid, on suurem risk stressi haigestuda. Ka nädalavahetusel tööl käimine on seotud suurema stressiga, vahendab uudisteagentuur Duodecim.

Journal of Epidemiology & Community Health ajakirja uuringu tulemused põhinevad 12 000 naise ja 11 000 mehe terviseandmetel aastatel 20102012. 

Tulemustest selgus, et need, kes tegid üle 55-tunniseid töönädalaid, põdesid stressisümptomeid suurema tõenäosusega kui need, kelle töönädala pikkuseks oli 3540 tundi. Selline nähtus avastati aga ainult naistel. Ka nädalavahetustel tööl käimine oli seotud suurema stressiriskiga, aga see ilmnes mõlemal sugupoolel. 

Tulemustest ei selgunud, miks pikad töönädalad naiste stressitaset tõstavad, kuid teadlased pakkusid välja mõned töenäolised variandid. Näiteks võib see tuleneda sellest, et naised kannavad ka suuremat vastutust majapidamistööde eest ning seega jääb nende vaba aeg ja puhkus lühemaks kui meestel. 

Varasematest uuringutest on selgunud, et pikad töönädalad on seotud ka riskiga haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse.