Reklaam sulgub sekundi pärast

Piprapood soovitab: Idamaine suupiste Gyoza

Pimedavõitu sügis- ja talvekuudel leiame mõnusas soojas köögis uute maitsete katsetamiseks reeglina enam aega kui teistel aastaaegadel. Piprapood ja veebiajakiri perenaine.ee toimetaja Elisa Koor annavad teile seekord veidi keerulisema retsepti järeleproovimiseks.

Pimedavõitu sügis- ja talvekuudel leiame mõnusas soojas köögis uute maitsete katsetamiseks reeglina enam aega kui teistel aastaaegadel. Piprapood ja veebiajakirja www.perenaine.ee toimetaja Elisa Koor annavad teile seekord veidi keerulisema retsepti järeleproovimiseks. Võimalik on valida kergema ja aega kokkuhoidva tegemisviisi või keerulisema ja ajamahukama toimetamise vahel. Mõlemal juhul on lõpptulemuseks lihtsalt väga maitsvad suupisted.

Gyoza
Mõnusaid idamaiseid gyoza’sid võid keeta (sui-gyoza), rasvas praadida (age-gyoza) või pannil pruunistada ning seejärel aurutada (yaki-gyoza).

Ümbrised:
Kergem tee- 1 pakk wonton’i-lehti, mille leiad Piprapoest. Lõika need ümaraks.
Kellel on rohkem aega toimetada, see saab taigna ise valmistada.
120 g jahu
1/8 tl soola
65-70 ml kuuma vett


1. Sõelu jahu kaussi, lisa sool ja kalla vähehaaval peale kuuma vett, kogu aeg kahvliga segades. Ettevaatust, tainas on palav!

2. Sega kuni tainas muutub ühtlaseks palliks. Kui on piisavalt jahtunud, võta käed appi ja mätsi ühtlaseks. Jäta rätiku alla kuni tunniks seisma.

3. Nüüd hakka tainast sõtkuma, vähemalt 5 minutit järjest. Tainas peab muutuma siledaks.

4. Kui soovitud tulemus on käes, rulli tainas käte vahel piklikuks silindriks, toruks, läbimõõduga umbes poolteist sentimeetrit. See "toru" tuleb lõigata 20 ühesuuruseks lõiguks. Kõige lihtsam on seda teha kas poolitades (lõikad toru pooleks, seejärel kummagi poole veel kord pooleks jne.) või kasutades kaalu abi.

5. Iga lõik tuleb seejärel õhukeseks rullida, keskelt võib olla pisut paksem, aga ääred olgu eriti õhukesed. Kaval nipp on kasutada kondiitrirõngast, et kõik tainalapid ühesugusteks ketasteks lõigata. Hoida toidukilesse mähituna, tainas kuivab ruttu.

Täidis:
100 g suuri peeneks hakitud krevette
50 g seahakkliha
1 tl seesamiõli
1 sl sojakastet
2 cm tükk ingverit – riivituna
1 riivitud küüslauguküüs
20 g talisibula valget osa – peeneks hakitult
1/4 tl tšillipastat

Dipikaste:
1 sl sojakastet
1 sl riisiäädikat
seesamiõli
tšillit

1. Sega täidiseained omavahel kokku ning soovi korral lisa pisut soola.

2. Lõika wonton’i-lehed ümmarguseks või kasuta isevalmistatud taignast ringe.
3. Dipikastmeks sega kokku sojakaste ja riisiäädikas ning lisa pisut seesamiõli ja maitse järgi tšillit. Võid ka hoopis tšilliõli kasutada.
4. Aseta iga wonton’i-lehe keskele 1–2 tl täidist ning niisuta kergelt taina äärt sooja veega.

5. Tõsta täidisega tainaleht laualt üles, võttes kinni kummastki äärest ning hoides keskmist sõrme kahe poole vahel, et need omavahel kokku ei kleepuks. Tulemus peaks käes rippudes välja nägema nagu kaarsild või selili D-täht.

Nüüd aga raskeim osa:

6. Vajuta vaba käega ühest otsast tainapooled kokku ning hakka ülespoole liikudes endapoolset tainapoolt tagumise külge voltima. Iga sõrmelaiuse järel tee endapoolse tainapoolega üks volt ja pressi tugevalt tagumise poolega kokku, et jääks nagu plisseeritud seelik.


Yaki-gyoza valmistamisel prae gyoza’d kerges õlis alt pruuniks ning krõbedaks, seejärel kalla pannile kulbitäis vett ning auruta kaane all kuni 10 minutit. Seejärel võta kaas pealt ära ja kuumuta nii kaua, kuni pann on kuiv.

NB! Valmisvolditud ja küpsetamata gyozasid saad säilitada sügavkülmas. Siis on hea pakkuda ka ootamatult külla tulevale armsale sõbrale midagi maitsavat ja erilist.
Kõik kasutatud maitseained, kastmed, äädikad ja õlid leiad Piprapoest Tallinnast, Liivalaia 43 Vaata lisa kodulehelt www.pipar.ee
Goyazad on valmis teinud ja pildistanud kokanduse veebiajakirjast www.perenaine.ee Elisa Koor. 

Head isu!