Reklaam sulgub sekundi pärast

Printsess Liliani ja prints Bertili uskumatu lugu: armastuse nimel lastest loobumine

1943. aastal Londoni klubis aset leidnud kuninglik kohtumine muutis lõplikult sel ajal 27-aastase Lilian Craigi elu.

1943. aastal Londoni klubis aset leidnud kuninglik kohtumine muutis lõplikult sel ajal 27-aastase Lilian Craigi elu.

Vaesest töölisklassist pärit tüdruku tuhkatriinulugu oli aga alguse saanud juba rohkem kui kümme aastat tagasi, kui kaunitar otsustas suurlinna kolida. 16-aastase neiu unistuseks oli saada modelliks ja varsti nähtigi Liliani moeajakirjade Harper's Bazaar ja Vogue lehekülgedel, vahendab Iltalehti.

Enne teist maailmasõda osales ta filmivõtetel, kus kohtus oma esimese abikaasaga. Näitleja Ivan Craig viis Liliani altari ette 1940. aasta septembris, vaid päev varem, kui ta sai kutse sõjaväkke. Üksi jäänud värske proua sattus tööle raadioseadmeid valmistavasse tehasesse.

Noorpaar oli üksteisest eemal olnud kolm pikka aastat, kui Lilian sattus õhtut veetma Londoni klubisse Les Ambassadeurs. Varsti märkas ta, et tundmatu mees jälgib teda.

”Kes see mees on,” küsis Lilian. Klubiomanik John Mills avaldas, et tegu on tema kuningliku kõrguse, Rootsi prints Bertiliga. ”Hah, sellisel juhul olen mina Seeba kuninganna,” oli Lilian vastanud.

Armastus kahe minutiga

Prints Bertili ja Liliani tutvustati omavahel üsna kiiresti. Enne kui lühike kohtumine läbi sai, jõudis Bertil juba naise telefoninumbrit küsida. Lilian väitis hiljem ”Mitt liv med Prins Bertil” raamatu jaoks tehtud intervjuus, et kohtumine ei olnud sugugi armastus esimesest silmapilgust. ”Selleks läks aega kaks minutit,” sõnas ta.

Liliani abielu lõppes sõbralikult, kui Ivan Craig sõjast naases. Armastusloo takistuseks tõusis aga prints Bertili staatus Rootsi troonipärimisjärjestuses. Tema lennuõnnetuses hukkunud venna, kroonprints Gustav Adolfi ainuke poeg, Carl Gustav oli tol ajal alles aasta vanune. Võimaliku tulevase kuninga liit töölistausta ja veel lahutatud naisega ei tulnud kõne allagi.

Keelatud unistus lastest

Prints Bertil tõi armastatud naise siiski enda juurde Rootsi elama ja nad alustasid ühist elu väljaspool avalikkust. Range õukonnaetikett keelas paaril end koos näitamast ja ajakirjandus vaikis delikaatselt suhtest. Lilian elas nagu vanglas.

Aeg oli abieluks küps alles aastakümneid hiljem. 1976. aastal sai Bertil lõpuks kuningas Carl Gustavilt loa abiellumiseks. ”Ma olin õnnest segane. Embasin oma tulevast abikaasat ja hakkasin nutma,” tunnistas Lilian hiljem. 33 aastat kestnud ”salasuhte” tõttu pidi tulevane printsess siiski lastest loobuma. Väidetavalt oli paar lapsi väga armastanud.

”Jumaldan lapsi. Kui näen neid, tahan lastega kindlasti rääkida. Sellistel hetkedel tunnen kerget torget oma südames,” on Lilian avaldanud. ”Kui saime lõpuks loa abiellumiseks, olime laste jaoks juba liiga vanad. Kuningliku pere lapsed olid meile justkui kompensatsiooniks.”

Lilian pole kunagi avalikult tehtud ohvri üle siiski kurtnud.

Printsess Lilian suri 10. märtsil 97 aasta vanusen.

 

Buduaar.ee

[gallery ids="1832716,1832723"]