Reklaam sulgub sekundi pärast

PROOVI JÄRELE JA ARMU ÄRA: kõige tervislikum hommikusöök!

Hommikusöök on päeva kõige olulisem söögikord ja see peaks olema ka kõige tervislikum. Järgmine retsept on erinevate terviseajakirjade ja toitumisnõustajate poolt valitud maailma kõige tervislikumaks hommikusöögiks ning seda on kasutatud enam kui sada aastat.

Hommikusöök on päeva kõige olulisem söögikord ja see peaks olema ka kõige tervislikum. Järgmine retsept on erinevate terviseajakirjade ja toitumisnõustajate poolt valitud maailma kõige tervislikumaks hommikusöögiks ning seda on kasutatud enam kui sada aastat.

Selle hommikusöögi võttis 1900. aastal esimesena kasutusele toortoitumise usku Šveitsi doktor Maximilian Bircher-Benner oma patsientide raviks ja see on Šveitsis ning Saksamaal tänaseni erineval kujul väga populaarne hommikusöök. Sajandi jooksul on see retsept veelgi täiustunud ja kohandatud tänapäeva levinumate terviseprobleemide ärahoidmiseks.

Miks seda proovida?

- aitab reguleerida ainevahetust ja kiirendab seedimist
- tõstab immuunsust
- tugevdab keha vastupanuvõimet viirustele ja põletikele
- hävitab baktereid
- parandab juuste ja naha seisundit

RETSEPT:

Vaja läheb (kahele):

100 ml värsket õunamahla (seda müüakse aasta läbi kodumaise talutoidu osakondades ja poodides, aga veel parem on, kui seda ise oma õuntest värskelt pressid ja talveks plastpudelitesse külmutad)

1 dessertlusikatäis mett (kui armastad magusat, võid mett rohkem panna)

100 ml maitsestamata jogurtit (kui piimatooted sulle ei sobi, võid selle ära jätta või asendada kookospiimaga)

100 ml täisterahelbeid (võid lisada ka osaliselt kaerakliisid)

1 suurem õun või 2 väiksemat õuna

1 tl kaneeli

½ tl kurkumit

30 tilka taruvaigutinktuuri või ½ tl taruvaiguhelbeid (võid osta ka mett, mis sisaldab taruvaiku)

50 ml Kreeka pähkleid (kontrolli, et pähklid oleks värsked, vanal Kreeka pähklil on mõru maitse ja see rikub kogu toidu ära)

üks kuhjaga supilusikatäis tumedaid rosinaid

maitseks ja terviseks värskeid või külmutatud marju

Kuidas valmistada?

Pese eelmisel õhtul rosinad ja pähklid ning pane koos kaerahelvestega õunamahla sisse ligunema. Aseta segu ööseks külmkappi. Hommikuks on taldrikutäis pisut paisunud ning kaerahelbed on pehmeks läinud. Lisa sinna jogurtit, mett, tükeldatud õunu, kaneeli, kurkumit ja värskeid või külmutatud marju. Sega kõik omavahel läbi ning sõltuvalt maitse-eelistustest võid lisada ka rohkem jogurtit, mett ja marju. Söö igal hommikul.

Kui õhtul müsli komponendid ligunema paned, siis ei võta hommikul ettevalmistamine ka eriti aega. Kui eelistad hommikul teha, siis kasuta ainult kaerakliisid või kiirkaerahelbeid ning lase neil mahla sees seista vähemalt 15 minutit.

 

Tekst: Marge Tava

Retsept ilmus ajakirja Buduaar sügis 2015