Reklaam sulgub sekundi pärast

RASEDUSE JA RINNAVÄHI vahel avastati ootamatu seos

Teadlaste hiljutise järelduse peab lisauuringutega asja veel kinnitama, kuid esialgsed uuringud viitavad, et seos raseduse ning laste arvu ja rinnavähi vahel on mitu korda keerulisem, kui siiani arvatud on, vahendab uudisteagentuur Duodecim.

Algselt on arvatud, et naised, kellel on mitu last, haigestuvad ka rinnavähki teistest mitu korda väiksema tõenäosusega, kuid hiljutisest uuringust selgus, et selline väide ei pea tegelikult paika. Risk küll väheneb aastate jooksul, kuid sünnitusele järgnevatel aastatel on risk tunduvalt suurem.

Uuring avaldati ajakirjas "Annals of Internal Medicine" ja see põhineb 15 varasemal uuringul.

Kui tulemused omavahel ühendati ja uuesti analüüsiti, selgus, et risk haigestuda rinnavähki suurenes lausa kahekordselt sünnitusjärgsetel aastatel. Risk oli kõige suurem viis aastat pärast sünnitust, kuid siis hakkas see aastate jooksul vähehaaval vähenema. Imetamine ei mõjutanud tulemusi, kuid risk oli kõige suurem nende naiste seas, kelle suguvõsas esines rinnavähki või kes olid esimese lapse sündides vanemad.

Kui sünnitusest oli möödas 34 aastat, oli seos hoopis vastupidine. Sünnitanud naiste risk haigestuda rinnavähki oli siis juba 5 korda väiksem, kui neil naistel, kes sünnitanud ei olnud.

Teadlaste järeldused peab siiski kinnitama lisauuringute käigus, kuid esialgsed uuringud viitavad siiski sellele, et seos raseduse ning laste arvu ja rinnavähi vahel on keerulisem, kui siiani arvatud on.