Reklaam sulgub sekundi pärast

RIIGI INFOSÜSTEEMI AMET hoiatab: internetis liigub kohutav petuskeem

Üheainsa vale emaili avamine võib kaasa tuua tõeliselt ebameeldivaid sekeldusi ning paraku on Eestis taas liikvele läinud uus petuskeem, mis võtab inimese arvutis oleva info enda alla ning nõuab lunaraha. Tegu on emailiga, mida kindlasti avada ei tohiks, vahendab Riigi Infosüsteemi Amet.


Üheainsa vale meili avamine võib kaasa tuua tõeliselt ebameeldivaid sekeldusi ning paraku on Eestis taas liikvele läinud uus petuskeem, mis võtab inimese arvutis oleva info enda alla ning nõuab lunaraha. Tegu on meiliga, mida kindlasti avada ei tohiks, vahendab Riigi Infosüsteemi Amet.

RIA andmetel on liikvele läinud Locky lunavara sisaldava manusega kirjad.

Kasutajate nakatamine toimub e-kirjaga, mis sisaldab manuses .zip faili, mille nime formaadiks on hetkel täheldatud “E 2017-08-09(XXX)“. Meili teemareal võib olla E 2017-08-09 (87).xls/.doc/.jpg. Lisaks manusele võivad e-kirjad mõningatel juhtudel sisaldada veel ka teksti “Files attached. Thanks!"

ZIP faili lahtipakkimisel käivituvad VBS failid, mille tagajärjel kasutaja arvuti ja võrguketas krüpteeritakse ning kasutajale edastatakse juhised lunaraha maksmiseks. Nimetatud meilis ei tohi mingil juhul ühtegi faili avada ning kiri tuleks koheselt kustutada.

Juhul kui sinu või sinu ettevõtte süsteemid on mainitud moel kannatada saanud, tuleks sellest koheselt teada anda Riigi Infosüsteemi Ameti intsidentide käsitlemise osakonnale CERT-EE meiliaadressil [email protected].

Lunavaraga nakatumise ennetamiseks ja tagajärgede leevendamiseks on mõned lihtsad reeglid, mida tasub järgida:

  • kasuta viimast tarkvaraversiooni ning veendu, et kõik uuendused on paigaldatud;
  • tee regulaarselt varukoopiaid, nii ei kaota sa olulisi andmeid;
  • piira süsteemi kasutajate õigusi ehk mida suurem ring, seda suuremad on riskid;
  • koolita oma inimesi ning tõsta nende küberteadmisi.

Täpsemalt saad lugeda siit