Reklaam sulgub sekundi pärast

Salakaval klamüüdia

Klamüüdia on tihtipeale nii osavalt peidus, et sa ei pruugi üldse kahtlustadagi, et seal midagi toimub. Inglismaal diagnoositakse klamüüdia pea 51 000 naisel aastas, kuid samas arvatakse, et ligi 70% nakatunutest ei aimagi, et neil selline haigus võiks olla.

Klamüüdia on tihtipeale nii osavalt peidus, et sa ei pruugi üldse kahtlustadagi, et seal midagi toimub. Inglismaal diagnoositakse klamüüdia pea 51 000 naisel aastas, kuid samas arvatakse, et ligi 70% nakatunutest ei aimagi, et neil selline haigus võiks olla.

Kui sul on olnud kaitsmata vahekordi juhusliku või lühiajalise parntneriga või sa  pole oma partneris päris kindel, siis on sul suurt oht saada klamüüdia ohvriks... kuid muidugi mitte ainult klamüüdia - arsti juures peaks käima ja ka kaitsmata vahekordi vältima ka muude haiguste pärast, mis võivad saada sulle saatuslikuks. Siinkohal aga keskendume klamüüdiale.

Vale oleks arvata, et kui paluda arstil teha analüüs mõnele laialtlevinud suguhaigusele, kasvõi igaks juhuks, vaadatakse sind imelikult. Tegelikult näitab nii enda kui ka oma partneri õigeaegne kontroll vaid lugupidamist  ning võib kaitsta paljude ebameeldivate tagajärgede eest. Seejuures on oluline ka see, kus ja kuidas analüüsid tehakse - lihtsate, kiirete ja odavate meetoditega ei pruugi haigust avastadagi, parim on geenitehnoloogiline meetod. Siit on tulnud ka müüt, justkui oleks vanasti inimestel suguhaigusi palju vähem olnud: jah, tänapäeval on kõigil tunduvalt rohkem partnereid ja tihtipeale ollakse hoolimatud, kuid suur osa statistiliste näitajate drastilisusest on ka meetodite arengul paremuse suunas ja inimeste teadlikkuse tõusul. Küll aga võib juhtuda nii, et kui otseseid teatud haiguse sümptomeid pole või pole günekoloogi juurde justkui üldse asja (kord aastas peaks kontrollis käima igal juhul!), avastatakse klamüüdia alles siis, kui organismi hakkab vaevama mõni suurem klamüüdia põhjustatud häda - valulik seks, viljatus, valud alakõhus, reuma vms.

Klamüüdia on levinuim alla 25-aastaste naiste seas ja nendel, kel on viimase aasta jooksul olnud üle kahe seksuaalpartneri. Kui sinu puhul peab paika vähemalt üks asi alljärgnevatest, mine kiiremas korras arsti juurde:

1. Sina või sinu partner on olnud kaitsmata vahekorras kellegi teisega, seejuures ükskõik millal minevikus. Bakter nimega Chlamydia Trachomatis levib sugulise kontakti teel ja võib jääda märkamatuks aastateks. Seega on alati parem karta, kui kahetseda.

2. Sul esineb mõni järgmistest probleemidest: valu alakõhus, veritsus või valu pärast vahekorda, veritsus menstruatsioonide vahepeal.

Need sümptomid võivad areneda mistahes ajal pärast nakatumist, ka aastaid hiljem. Kuid pea meeles, et sümptomite puudumine ei tähenda veel klamüüdia puudumist.

3. Sa käid pidevalt arsti juures selliste probleemidega nagu tsüstiit, tupeseen, ärritatud soole sündroom, selja- ja kõhuvalu, iiveldus. Need kõik võivad tähendada klamüüdia põhjustatud väikevaagna infektsioonhaigust (Pelvic Inflammatory Disease, PID), mis on levinuim 15-24-aastastel naistel.

PID riskifaktoriteks on: abordid, ravimata partnerid, operatsioonid emakal, tupe mikrofloora muutus, vanus alla 25 aasta. Infektsioon haarab emaka, munajuhad, munasarjad ja peritoneumi. 36-50% PID juhtumitest on just klamüüdia põhjustatud. õigeaegne ravi on äärmiselt oluline, kuna PIDi hilistüsistusteks on krooniline kõhuvalu, lastetus, emakaväline rasedus ja vaagna abstsess.

4. Sinu partner kaebab valuliku urineerimise üle. See on üks põhilisi klamüüdia sümptomeid meestel, misjuhul peaksite partneriga mõlemad ennast kontrollida laskma. Tavaliselt aitab infektsiooni vastu 10-päevane antibiootikumikuur, kuid kindlasti peaks ka hiljem kontrollis käima, veendumaks, et haigus on läinud.