Reklaam sulgub sekundi pärast

Sisekujundaja soovitab: kuidas oma tuba lahedaks muuta?

Sooviksid oma tuba värskendada või muuta? Aga millest alustada? Toon sinuni mõned soovitused ja nipid, mis seda teha aitavad. 

Sooviksid oma tuba värskendada või muuta? Aga millest alustada? Toon sinuni mõned soovitused ja nipid, mis seda teha aitavad. 


1. SAMM: LEIA OMA STIIL

Esiteks tuleks endale selgeks teha, mis meeldib ja mis mitte. Oma tuba peaks olema just selline, kus endal hea olla, mitte mõne sõbranna toa jäljendus või vanemate soovide järgi kujundatud. 

2. SAMM: KOGU IDEID

Vahel on ideesid väga palju , aga ei oska mõtteid kuidagi koondada. Teinekord aga ei taha ühtegi head ideed pähe tulla. Kogu mõtteid ja ammuta inspiratsiooni. Enne kui alustada, tuleks luua mõtetes tervikpilt oma toast, et vältida kaootilist lõpptulemust.

                INSPIRATSIOON:

* SISUSTUSAJAKIRJAD - NII KODUMAISED KUI VÄLISMAISED (näiteks Diivan, Living etc, Elle Decor)

* SISUSTUSBLOGID (näiteks Interiorzine.com)

* PINTEREST

* LOODUS

* MÕNI OLEMASOLEV LEMMIKDETAIL VÕI SISUSTUSELEMENT

(Toa kujundamise/ümbertegemise kontseptsiooni aluseks võib olla mingi lemmikteema – olgu see hiphop, suurlinn, raamat või film.)

3. SAMM: TOO TUPPA UUSI VÄRVE

A) VÄRVI TUBA ÜLE

Kui ruum on eelnevalt värvitud ning vana tapeedi maha võtmist pole vaja, siis kõige lihtsam ja tuntavam viis oma toale uus ning värske ilme anda, on tuba üle värvida.  

Noorematel võiks see olla pere ühine projekt.

Üldtoonid ruumis võiksid jääda rahulikuks ning juurde võib valida mingi endale meelepärane aktsentvärv. Väga erksad ja domineerivad värvid võiksid jääda aktsentvärvideks. Värvide maailmas on võimalused piiritud. 

B) AKTSENTSEIN

Vali toas üks sein, kus pääseks vau-efekt kõige paremini esile ja rõhuta seda kas siis värvi, tapeedi või mõne sisustuselemendiga. 

Omanäolise seina saab disainida kasutades fototapeeti. Kui fototapeedi tegemine tundub liiga keeruline ettevõtmine, siis sisustus- ja ehituspoodides on saadaval väga ägedaid tapeete, mida on samuti võimalik kasutada aktsendina seinas.

Kui on endal hea käsi või mõni hea tuttav kunstnik, võib seinale teha ka seinamaalingu või graffiti.

C) AKSESSUAARID VÕI TEKSTIILID

Kui üldtoonid ruumis võiksid olla pigem rahulikud, siis oma lemmiktooni võib julgelt kasutada nii aksessuaaride kui tekstiilide peal. See on ka üks lihtsamaid viise, kuidas väike muutus toas sisse viia kasvõi mitu korda aastas. Ainuüksi põnevat tooni kardinate ja paari ilupadjaga saab muidu rahulikule või igavaks muutunud toale värske ja uue ilme anda. 

D) VÄHEM ON ROHKEM

Igasugune liialdamine nii värvide kui aksessuaaridega koormab tuba ning tekitab nn müra. Ei tohi unustada, et ajaga koguneb tuppa väga palju erinevaid esemeid (kooliasjad, raamatud, mälestusesemed reisidelt jne), mis kõik lisavad värvi ja üleüldist segadust. 

Ruumis võiks kasutada ideaalis kolme erinevat värvitooni. Heaks lähtekohaks on ka fakt, et valge, must ja hall sobivad alati kõigi ülejäänud värvitoonidega. 

D) VANA MÖÖBLI VÄRVIMINE

Kindlasti on nii mõnelgi aja jooksul tuppa kogunenud palju erinevat mööblit. Vahel pole võimalust uut mööblit soetada või on vana mööbliese armas ja vajab lihtsalt vähe värskendust. Uus värv peale ja ongi toal jälle täitsa uus hingamine. Kui tuba on väike, võiks kasutada pigem heledaid toone. 

Lõpetuseks tuntud tõdetera: mis meeldib ühele, ei pea meeldima ega sobima teisele. Oleme kõik erinevad ja erilised. Äge unustage, et oma tuba on koht, kus just sul peab hea olema. Leia endale sobivad lahendused ja katseta julgesti! 

 

VÄRVIDE MÕJU

Inimesed tajuvad värve erinevalt ning seetõttu ka vajavad enda ümber erinevaid värve. Värvid mõjutavad meid psühholoogiliselt.

POSITIIVNE – tekitavad heaolu, inspireerivad, motiveerivad (omavahel harmoneeruvad värvikombinatsioonid, tasakaalus värvide kasutamine ruumis)

NEUTRAALNE – tekitavad rahulolu, märkamatu harmoonia (pastelsed, heledad toonid)

NEGATIIVNE – väsitavad, häirivad (äkilised ja intensiivsed värvikombinatsioonid. Liiga palju erinevaid toone ühes ruumis)

 

Tekst ja fotod: LILIA KRISTIANSON 

Artikkel on ilmunud ajakirjas Buduaar TEEN talv 2014/15

[gallery ids="2028884,2028894,2028899,2028909,2028918,2028927,2028934,2028943,2028951"]