Reklaam sulgub sekundi pärast

SOS-pill – kas usaldusväärne abiline?

SOS-pill ehk hädaabipill on hormonaalne vahend, mis hoiab ära soovimatu raseduse. Pillis sisalduv hormoon levonorgestreel hoiab ära või lükkab edasi munaraku vabanemise munasarjast, vältides sel viisil munaraku viljastumist. 

SOS-pill ehk hädaabipill on hormonaalne vahend, mis hoiab ära soovimatu raseduse. Pillis sisalduv hormoon levonorgestreel hoiab ära või lükkab edasi munaraku vabanemise munasarjast, vältides sel viisil munaraku viljastumist. 

Ravimiameti statistika põhjal, mis põhineb 2010.–2013. aasta hulgimüügi andmetel, müüdi Eestis kõige rohkem SOS-pille 2012. aastal (34 921 pakendit) ning kõige vähem 2010. aastal (31 323). Selle aasta esimesel poolaastal müüdud pakendite arv sama statistika põhjal on 15 708 pakendit, mille alusel võib prognoosida aasta jooksul müüdavate pakendite koguarvu samas suurusjärgus. 

Ravimiameti andmetel kasutas Eestis 2013. aastal hädaabipille iga päev ligikaudu 91 patsienti, samal ajal kui regulaarselt kasutatavaid rasestumisvastaseid tablette kasutas igapäevaselt  37 000–38 000 patsienti. Kuna hädaabipillid on raseduse vältimiseks vajalikud peamiselt ootamatutes olukordades (pole jõutud igapäevast meetodit kasutama hakata, igapäevase meetodi kasutamine ebaõnnestus), siis ei saa öelda, et nende igapäevane kasutamine võrreldes teiste ravimirühmadega väga suur oleks.

Purustame viis SOS-pillidega seotud müüti ning asendame need õigete faktidega.

Müüt: Pärast kaitsmata seksuaalvahekorda ei saa ma ennast enam soovimatu raseduse eest kaitsta.

Fakt: Soovimatu raseduse vältimiseks on 72 tunni jooksul pärast vahekorda võimalik võtta SOS-pilli. 

Müüt: SOS-pillid on tervisele kahjulikud. 

Fakt: SOS-pillid on täiesti ohutud, toimides samal põhimõttel kui igapäevaselt kasutatavad rasestumisvastased tabletid. SOS-pillid sisaldavad samu toimeaineid, ainult et neid on kasutatud teatud spetsiifilisel viisil. SOS-pillid on ühed enim uuritud ja ohutumatest ravimitest. 

Müüt: SOS-pillid võivad mõjutada hilisemaid rasestumiskatseid.

Fakt: SOS-pillid ei mõjuta kuidagi võimet hiljem rasestuda. SOS-pill on võrreldav suurema koguse regulaarselt kasutatavate rasestumisvastaste tablettidega. 

Müüt: SOS-pillide kasutamine rohkem kui ühe korra on ohtlik.

Fakt: SOS-pillid sisaldavad samu hormoone, mida regulaarselt kasutatavad rasestumisvastased tabletid ning on sarnased hormoonidele, mida keha toodab. Täpsem uuring selle kohta puudub, kuna SOS-pillide korduv ja tihe kasutamine on üsna haruldane.

Müüt:  SOS-pillid on retseptiravim.

Fakt: SOS-pillid on apteekides müügil käsimüügiravimina ning neid saab osta ilma retseptita.  

Pane tähele! SOS-pilli kui rasestumisvastast vahendit ei tohi segamini ajada abordiks kasutatava ravimiga, mis on täiesti erinev ning mida kasutatakse vaid siis, kui rasedus on arsti poolt diagnoositud. 

Buduaar küsis kommentaari ka Pelgulinna sünnitusmaja reproduktiivmeditsiini keskuse naistearstilt Kai Haldrelt.

Palun täpsustage SOS-pillide turvalisust ja efektiivsust?

SOS-pillide toimemehhanismi aluseks on ovulatsiooni (ehk munaraku vabanemine munasarjast) vältimine. Seega sõltub tõhusus pisut sellest, millises menstruaaltsükli faasis ja kui kiiresti pärast kaitsmata vahekorda pill võetakse. 

Levonorgestreel vähendab rasestumise tõenäosust ühe seksuaalakti kohta 80–90%. Mõnede uuringute kohaselt toimib levonorgestreeliga SOS-pill isegi kuni nelja päeva jooksul pärast kaitsmata vahekorda. Levonorgestreeli tõhusust võib mõjutada mõne teise ravimi samaaegne kasutamine – siinjuures on kindel loetelu, milliste ravimite puhul see nii on. 

SOS-pillidesse ei tohi suhtuda kui püsivasse meetodisse – kokkuvõttes on nende tõhusus ikka väiksem kui püsivamal tõhusal meetodil. Kui tekib vajadus SOS-pilli kasutamiseks, tuleks kohe ka enda jaoks valmis mõelda, ehk on õige aeg meedikut külastada ja hakata püsivat ja tõhusat meetodit kasutama. 

Kas ja missugused võivad olla nende kõrvaltoimed? 

SOS-pilli kasutamisel vastunäidutused puuduvad – see on ka põhjuseks, miks progressiivsetes maades, k.a Eestis on pill saadaval apteegis käsimüügis.

Peamine ebameeldiv (aga mitte tervisele ohtlik) kõrvaltoime on ebaregulaarne veritsus suguteedest, menses algab oodatust varem või hiljem, veritsuse hulk ja kestus võivad tavapärasest suuremad olla. Lisaks võib ette tulla iiveldust, harvem kõhuvalu, rindade hellust, pearinglust. Need nähud on kõik mööduva iseloomuga ja sekkumist ei vaja. 

Pillide kasutamise sagedus on küll tootja poolt määratud, samas ei juhtu midagi, kui peaks esinema vajadus pille sagedamini tarvitada. Uut pilli pole siiski mõtet võtta varem kui 

24 tunni möödumisel esimesest pillist. Korduvkasutamisel tuleb vaim valmis panna, et menstruaaltsükkel häirub veelgi enam ja selle regulaarseks muutumine võib pisut aega võtta. 

Paljude uuringutega on näidatud, et SOS-pillid ei häiri juba olemasolevat rasedust (pole leitud, et pillil oleks ebasoodne mõju loote arengule või raseduse kulule), samuti ei põhjusta SOS-pillid emakavälist rasedust.

Kas kõik naised (olenemata vanusest, tervislikust seisundist jmt) võivad neid kasutada?

Meditsiiniringkondades levib küll diskussioon, et ülekaalulistel on SOS-pilli tõhusus väiksem kui normaalkaalus naistel, kuid hetkel ollakse seisukohal, et see pole lõpuni tõestatud. Ülekaalulised võivad seetõttu vajadusel kindlasti SOS-pilli kasutada. Samuti pole mingeid piiranguid kasutaja vanuse osas. Vajadusel võib SOS-pilli kasutada ka rinnaga toitmise ajal (sel juhul vahetult enne pilli võtmist tuleks laps toita).

Koostas: Annaliisa Köss