Spelta, ehk teisisõnu tuntud ka kui ürgnisu, on teraviljasort, täpsemalt nisusort, mille toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui tavaliselt nisul. Speltajahu sisaldab võrreldes tavalise nisujahuga poole rohkem proteiine, kasulikke rasvu ning rohkesti kiudaineid, aminohappeid, tsinki, rasvhappeid ja B-grupi vitamiine – ühesõnaga kõike, mida peaks üks korralik jahu sisaldama. Spelta, ehk teisisõnu tuntud ka kui ürgnisu, on teraviljasort, täpsemalt nisusort, mille toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui tavaliselt nisul. Speltajahu sisaldab võrreldes tavalise nisujahuga poole rohkem proteiine, kasulikke rasvu ning rohkesti kiudaineid, aminohappeid, tsinki, rasvhappeid ja B-grupi vitamiine – ühesõnaga kõike, mida peaks üks korralik jahu sisaldama. Aga mis siis ikka teeb selle jahu nii eriliseks? Vastus on lihtne – õige speltajahu saab ainult mahepõllunduse meetodeid kasutades, ilma väetiste ja tõrjevahenditeta.Õige speltanisu on välimuselt tavalise nisuga üsna sarnane, aga küpsedes omandab speltatera kergelt põlenud, kuldse läike. Ka maitse järgi tunneb selle kergesti ära. Kui tera suus pisut närida, muutub see närimiskummitaoliseks ning maitse meenutab pähklit. Speltajahu kasutamisel tuleks meeles pidada, et see on täisterajahu omadustega, niisiis tuleks seda küpsetistes kasutada kui täisterajahu. Saia küpsetamiseks see jahu ei sobi, kuna kleepvalgu omadused on speltal kehvemad. Siiski saab sellest suurepärast karaskit, sepikut ning lamedaid leibu ja küpsiseid. Lõhesalat speltakruubigaKoostisained200 g suitsu või grillitud lõhet või forelli1 väike šarlottsibul100 g kirsstomateid1 küüslauguküüs2 dl speltakruupelaimimahlarukkolatsalatilehti3–4 spl oliiviõlisoola, pipart ValmistamineSega omavahel oliiviõli, hakitud küüslauk ja törts laimimahla ning jäta mõneks ajaks seisma. Rebi salat kaussi ning lisa pooleks lõigatud kirsstomatid, suupärasteks tükkideks lõigatud lõhe ja viilutatud sibul.Keeda kruupe soolaga maitsestatud vees umbes 15 minutit. Kui speltakruubid on keedetud ja jahtunud, lisa need koos salatikastmega salatile ning sega kergelt läbi. Serveerimisel jahvata peale meresoola ja pipart.* Proovi ka grillitud broilerifileega Speltajahust pannkoogidKoostisained125 g speltajahu2 dl piima1 muna1,5 tl küpsetuspulbrit1 tl soodatsuhkrut, natuke soola1 spl oliiviõli ValmistamineVispelda omavahel muna suhkruga. Lisa vähehaaval piim ja õli. Sõelu munasegusse varem omavahel segatud speltajahu, küpsetuspulber ja sooda. Sega korralikult läbi, et klimpe ei jääks. Küpseta pannil ilma rasvaineta mõlemalt poolelt kuldpruuniks. Serveeri maasikamoosi või meega. KaraskKoostisained5 dl odrajahu2 dl speltajahu200 g kohupiima2 munaumbes 5 dl piima 125 g võid0,5 tl küpsetuspulbrit0,5 tl soodat0,5 dl suhkrut ValmistamineMikserda omavahel kohupiim, suhkur, muna, sulatatud või ja piim. Sõelu jahu läbi ning sega hulka ka sooda ja küpsetuspulber. Ettevaatlikult ja tasapisi lisa jahu kohupiimasegule ning sega korralikult läbi. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud plaadile ning aja spaatliga laiali. Küpseta ahju keskmises osas 175 kraadi juures umbes 30–40 minutit. * Soovi korral võib taigna peale lisada ka mustikaid või muid meelepäraseid marju. KirsikookKoostisained125 g võid100 g nisujahu100 g speltajahu1/2 tl küpsetuspulbrit1 munaumbes 4 spl suhkrutumbes 1 kg kirssetärklist ja pealeraputamiseks suhkrut ValmistamineHõõru toasoe või suhkruga ühtlaseks massiks. Lisa muna ja omavahel segatud, sõelutud jahu ja küpsetuspulber. Laota taigen 25 cm läbimõõduga klaasist koogivormi nii, et ääred oleksid kaetud. Küpseta koogipõhi ahju keskmises osas 200 kraadi juures 10–15 minutit, kuni taigen on kuldpruun ning lööb natuke vormist lahti. Võta välja ning laota peale puhastatud kivideta kirsid. Sõelu peale tärklist ja suhkrut. Aseta uuesti ahju ja küpseta veel umbes 10 minutit, kuni kirsid on peal küpsenud.
Marju Karin — FOTO: Marju Karin/Instagram Seltskonnauudised “MA OLEN eluaeg peomutt olnud.” Foto Marju Karini minevikust rabab jalust
Amani Kiivikas — FOTO: Amani Kiivikas/Instagram Keha ja vaim “EGA JAH fitnessiga tegelevad naised on … .” Fitmodel Amani Kiivikas näitas tulikuuma vormi
Mineraalid ja testosteroon — FOTO: Unsplash.com Sisuturundus Mineraalid ja testosteroon: hormonaalse tervise toetajad
Kaarel Orumägi — FOTO: Beautiful Me Sisuturundus Kaarel Orumägi: Kuidas ma pooleteist aastaga 40kg alla võtsin, ilma rangete toidukavade ja spordiklubide külastusteta