Reklaam sulgub sekundi pärast

Spelta- ürgne teravili tänapäeva toidulaual. Lisatud retseptid!

Spelta, ehk teisisõnu tuntud ka kui ürgnisu, on teraviljasort, täpsemalt nisusort, mille toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui tavaliselt nisul. Speltajahu sisaldab võrreldes tavalise nisujahuga poole rohkem proteiine, kasulikke rasvu ning rohkesti kiudaineid, aminohappeid, tsinki, rasvhappeid ja B-grupi vitamiine – ühesõnaga kõike, mida peaks üks korralik jahu sisaldama.

Spelta, ehk teisisõnu tuntud ka kui ürgnisu, on teraviljasort, täpsemalt nisusort, mille toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui tavaliselt nisul. Speltajahu sisaldab võrreldes tavalise nisujahuga poole rohkem proteiine, kasulikke rasvu ning rohkesti kiudaineid, aminohappeid, tsinki, rasvhappeid ja B-grupi vitamiine – ühesõnaga kõike, mida peaks üks korralik jahu sisaldama. Aga mis siis ikka teeb selle jahu nii eriliseks? Vastus on lihtne – õige speltajahu saab ainult mahepõllunduse meetodeid kasutades, ilma väetiste ja tõrjevahenditeta.
Õige speltanisu on välimuselt tavalise nisuga üsna sarnane, aga küpsedes omandab speltatera kergelt põlenud, kuldse läike. Ka maitse järgi tunneb selle kergesti ära. Kui tera suus pisut närida, muutub see närimiskummitaoliseks ning maitse meenutab pähklit. Speltajahu kasutamisel tuleks meeles pidada, et see on täisterajahu omadustega, niisiis tuleks seda küpsetistes kasutada kui täisterajahu. Saia küpsetamiseks see jahu ei sobi, kuna kleepvalgu omadused on speltal kehvemad. Siiski saab sellest suurepärast karaskit, sepikut ning lamedaid leibu ja küpsiseid.

Lõhesalat speltakruubiga
Koostisained
200 g suitsu või grillitud lõhet või forelli
1 väike šarlottsibul
100 g kirsstomateid
1 küüslauguküüs
2 dl speltakruupe
laimimahla
rukkolat
salatilehti
3–4 spl oliiviõli
soola, pipart

Valmistamine
Sega omavahel oliiviõli, hakitud küüslauk ja törts laimimahla ning jäta mõneks ajaks seisma. Rebi salat kaussi ning lisa pooleks lõigatud kirsstomatid, suupärasteks tükkideks lõigatud lõhe ja viilutatud sibul.
Keeda kruupe soolaga maitsestatud vees umbes 15 minutit. Kui speltakruubid on keedetud ja jahtunud, lisa need koos salatikastmega salatile ning sega kergelt läbi. Serveerimisel jahvata peale meresoola ja pipart.
* Proovi ka grillitud broilerifileega

Speltajahust pannkoogid
Koostisained
125 g speltajahu
2 dl piima
1 muna
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
suhkrut, natuke soola
1 spl oliiviõli

Valmistamine
Vispelda omavahel muna suhkruga. Lisa vähehaaval piim ja õli. Sõelu munasegusse varem omavahel segatud speltajahu, küpsetuspulber ja sooda. Sega korralikult läbi, et klimpe ei jääks. Küpseta pannil ilma rasvaineta mõlemalt poolelt kuldpruuniks. Serveeri maasikamoosi või meega.

Karask
Koostisained
5 dl odrajahu
2 dl speltajahu
200 g kohupiima
2 muna
umbes 5 dl piima
125 g võid
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
0,5 dl suhkrut

Valmistamine
Mikserda omavahel kohupiim, suhkur, muna, sulatatud või ja piim. Sõelu jahu läbi ning sega hulka ka sooda ja küpsetuspulber. Ettevaatlikult ja tasapisi lisa jahu kohupiimasegule ning sega korralikult läbi. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud plaadile ning aja spaatliga laiali. Küpseta ahju keskmises osas 175 kraadi juures umbes 30–40 minutit.
* Soovi korral võib taigna peale lisada ka mustikaid või muid meelepäraseid marju.

Kirsikook
Koostisained
125 g võid
100 g nisujahu
100 g speltajahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
1 muna
umbes 4 spl suhkrut
umbes 1 kg kirsse
tärklist ja pealeraputamiseks suhkrut

Valmistamine
Hõõru toasoe või suhkruga ühtlaseks massiks. Lisa muna ja omavahel segatud, sõelutud jahu ja küpsetuspulber. Laota taigen 25 cm läbimõõduga klaasist koogivormi nii, et ääred oleksid kaetud. Küpseta koogipõhi ahju keskmises osas 200 kraadi juures 10–15 minutit, kuni taigen on kuldpruun ning lööb natuke vormist lahti. Võta välja ning laota peale puhastatud kivideta kirsid. Sõelu peale tärklist ja suhkrut. Aseta uuesti ahju ja küpseta veel umbes 10 minutit, kuni kirsid on peal küpsenud.