Reklaam sulgub sekundi pärast

STELLA SOOMLAIS – disain, millele joostakse järele! Galerii ja workshop’id

Suve keskpaigas loomeinimeste epitsentris, Telliskivi loomelinnakus avatud Stella Soomlaisi nahatöökojas ja esimeses brändipoes saab mõnusalt tutvuda kohalikus disainimaailmas juba julgelt kanda kinnitanud kaubamärgiga ning stuudio süda – Stella – lubab lahkelt piiluda ka töökoja köögipoolele.

Aastatega üha suuremaks kasvanud töökojas toimetab üheksa meistrit, kes kõik annavad oma panuse täiesti unikaalsete toodete sünniks. Stella Soomlaisi bränd on oma igapäevategemistes keskendunud asendamatutele kottidele nagu käekotid, seljakotid ja portfellid, kuid tootevalikust leiab ka vutlareid, rahakotte ja reisikotte. Kuna stuudio kindel põhimõte on, et mitte midagi ei tohi raisku lasta, siis antakse ka kõige väiksematele üksikuks jäänud nahatükikestele uus elu ning neist saavad toredad kaaslased kõigile disainifännidele prillivutlarite, käepaelade, vööde, järjehoidjate ja võtmehoidjate näol. „Väikesed tükid ärkavad ellu töötubades ja osa neist annetame käsitööringidele. Selliselt püüdleme järk-järgult täielikult jäätmevaba tootmise suunas,” räägib disainer oma panusest.

 

Kokkukruvitav klassika

Kes ei teaks Stella kuulsaid (selja)kotte?! Milline on aga nende lugu? Disainer ise võrdleb oma toorainet väga tabavalt veiniga, mis vananeb väärikalt ja läheb ajaga aina paremaks. „Kõik tooted valmistatakse taimparknahast, mis vanub elegantselt ja aeg toob materjalile omased jooned veelgi paremini esile.” Just seetõttu on need kotid ideaalsed kingitused ja pärandid, mis on kõik loodud Stella väljatöötatud Round 2 taaskasutuspõhimõttel ehk „lahtikruvitava” kotina, millelt ei leia pealeõmmeldud taskuid ega dekoreerivaid elemente. Ikka selleks, et hiljem saaks koti detaile hõlpsalt vahetada ning kasutatud toote materjali uuteks aksessuaarideks disainida. „Lõiked on kavandatud selliselt, et lõikusjoonte sisse on võimalik paigutada väiksemate toodete lõiked. Seega, kui su kott määrdub ja seda pole võimalik enam puhastada või kui oled lihtsalt tüdinud oma vanast kotist, tagasta see meile ja anname sellele uue elu uute toodete näol,” räägib disainer oma nutikast lahedusest ja hetkega saab selgeks, et siin on aukartusest toormaterjali ees iga detail läbi mõeldud.

Nahk hoiab kõik hea endas ja halva eemal, mis teeb sellest ideaalse kotimaterjali.

Stella loodud multifunktsionaalseid kaunitare kannavad mitmed kohalikud stiilsed ühiskonnategelased ja tema disainid püüavad pilke nii sotsiaalmeedias kui ka lihtsalt „oma elu elades”. Kinnitagu seda siis lõbus fakt, mil üks Stella klient tema loominguga üle lahe naabrite juures kunstigaleriis jalutas, kui tajus oma kuklal juba mõnda aega puurivat pilku. Saalist saali „jälitajaks” oli lõpuks galerii turvamees, kes viimaks siiski koti kandjale järele jooksis ja uuris, et kust kohast nii kaunist kotti saab. Ilusa disainiga just nii kipubki olema – see kõneleb iseenda eest ja nii on Stella kotid armastatud nii siin- kui sealpool piiri.

   

Kott rendiks?

Juba sellest sügisest tuleb Stella Soomlaisi bränd välja millegi ainulaadsega – nimelt koti rendiga. „Tahame välja töötada teenuse, mille raames sa ei peagi endale kotti ostma, vaid saad kasutada kotti kui teenust. Nii ei pea sa korraga välja käima suurt summat, saad katsetada erinevaid kotimudeleid ning su nahkkott on alati korras, kuna kottide regulaarse hoolduse eest hoolitseme meie.”

Stella Soomlais stuudios toimuvad ka toredad töötoad juhuks kui soovite koos sõprade või kolleegidega lõbusalt aega veeta ja samal ajal midagi oma kätega teha. Meisterdada saab käepaela, võtmehoidja vms. Töötoas saab piiluda pisut sügavamale naha hingeellu ja valmistada toreda aksessuaari kas endale või kingiks kallile inimesele. Stella ja abilised annavad väärt nõu, kuidas mõtted teoks teha. Võimalik on neid kutsuda ka külla töötuba läbi viima. Töötoa kestus on orienteeruvalt poolteist tundi, millest esimene pooltund on teoreetiline. Töötube on võimalik läbi viia ka inglise keeles.

Täpsem info: [email protected]

Tekst: Triin Tisler

Artikkel ilmus Buduaar talv 2017 ajakirjas 
Stella Soomlais stuudio ja pood asuvad Telliskivi 62 (restoran Peatus kõrval).
[gallery ids="1884519,1884526,1884532,1884538,1884544,1884551,1884558,1884565,1884572,1884580,1884587,1884595,1884602"]