Reklaam sulgub sekundi pärast

Suitsetamisest loobumine valmistab rasedatele raskusi

Enamus rasedaid ei suuda suitsetamist maha jätta isegi siis, kui nad pöörduvad abi saamiseks nõustaja poole, kirjutab BBC. Glasgow ülikooli uurijad avastasid, et kuigi suitsetamise kahjulik mõju lootele on üldteada, on enamikul tulevastest emadest suitsetamisest loobumine raske.

Enamus rasedaid ei suuda suitsetamist maha jätta isegi siis, kui nad pöörduvad abi saamiseks nõustaja poole, kirjutab BBC.Glasgow ülikooli uurijad avastasid, et kuigi suitsetamise kahjulik mõju lootele on üldteada, valmistab enamikul tulevastest emadest suitsetamisest loobumine väga suuri raskusi.

Uurijate hinnangul suitsetab Suurbritannias umbes kolmandik rasedatest.

Teadlased analüüsisid meditsiiniväljaandes British Medical Journal avaldatud uuringus 762 vaatlusperioodi ajal rasestunud naise tervisekäitumist.

Kõigile neist jagati tavaomast informatsiooni suitsetamise kahjulikkusest, ent 351 eksperimendis osalenud naisele võimaldati ka nõustavaid vestlusi eriväljaõppe saanud meditsiinitöötajaga.

Uurijad mõõtsid naistel katse käigus organismis nikotiini lagunemisel tekkiva kotiniini taset, et rasedate suitsetamisest loobumise või selle vähendamise väiteid kontrollida.

Teadlased ei tuvastanud kahe uuritud grupi suitsetamiskäitumises olulist vahet.

Nõustamist saanutest loobus suitsetamisest 17 rasedat (4,8 protsenti) ning kontrollgrupi liikmetest 19 (4,6 protsenti).

Suitsetamist vähendas 15 nõustamisgruppi kuulunud naist (4,2 protsenti) ning 26 vaid terviseinfot saanud rasedat (6,3 protsenti).

Uurijate kinnitusel näitab leid, et nõustamine ei ole rasedate suitsetajate arvu vähendamisel eriti efektiivne meetod.

Sageli soovitatakse suitsetajatel halvast harjumusest loobumiseks kasutada nikotiini asendusravi, ent raseduse ajal kasutatakse seda meetodit harva.

Allikas: PM Online