Reklaam sulgub sekundi pärast

Taimetoitlane Liis Lass: loomad ei eksisteeri maa peal selleks, et lihunikele tööd anda

Endine miss ning modell Liis Lass, kes hiljuti kolis Jaapanisse, et seal oma õpinguid jätkata ülemaailmselt tunnustatud ülikoolis Nagoya Universtity of Commerce and Business, on olnud taimetoitlane juba pisut rohkem kui kaks aastat. Buduaar uuris, kas Liis plaanib ühel hetkel ka piimatoodetest loobuda ja miks ta üldse lihast loobus.

Endine miss ning modell Liis Lass, kes hiljuti kolis Jaapanisse, et seal õpinguid jätkata ülemaailmselt tunnustatud ülikoolis Nagoya Universtity of Commerce and Business, on olnud taimetoitlane juba pisut rohkem kui kaks aastat. Buduaar uuris, kas Liis plaanib ühel hetkel ka piimatoodetest loobuda ja miks ta üldse lihast loobus.

Kui kaua oled olnud taimetoitlane?

Tänaseks olen olnud taimetoitlane täpselt kaks aastat ja kaks kuud. Otseselt ma järge ei pea, kuid arvutasin selle nüüd spetsiaalselt välja. Olen õnnelik, et selline suund mulle kätte juhatati ja pean seda täna enda olemuse lahutamatuks osaks.


Kas ja millisest lihatoidust täna ikka veel puudust tunned?

Liha söömisest ei tundnud ma puudust ei vahetult peale taimetoitlaseks hakkamist ega tunne puudust ka täna. Taimetoitlaseks pole mõtet hakata, kui ikka liha söömist nõnda suureks naudinguks pead. Mul ei olnud varasemalt ju suitsuvorsti ega foie gras'i vastu samuti midagi - maitses sama hästi kui kartulipuder, kuid otsus lihast loobuda oli pigem eetiline kui esteetiline. Otsustasin, et saan paremat energiat taimedest ja mullast kasvanust, kui varem elus olnud loomadest, lindudest ja kaladest. Tänapäeva toiduvaliku juures ei pea ma normaalseks eelistada vere, vägivalla- ja lisaainetega laetud loomseid tooteid, kui saadaval on lugematus koguses muid alternatiive. Elu peaks olema püha ning loomad ei eksisteeri maa peal kindlasti mitte selleks, et lihunikele tööd anda.


Sa pole loobunud piimatoodetest, kas oled mõelnud ka seda proovida? Miks?

Minu filosoofia ei näe ette piimatoodetest loobumist, kuivõrd nende tarbimine kedagi otseselt ei kahjusta. Olgugi et tegemist on loomse produktiga, siis ei ole piim elusolend ning ühtlasi ei valmista ka lehmalüps loomale märkimisväärseid piinu. Siinkohal eelistan aga väikefarmide orgaanilisi piimatooteid, kuivõrd massiline piimatootmine ja loomapidamise tingimused suurfarmides ei lähe kokku sellega, mida mina normaalseks pean. Märgin aga ära, et puhtal kujul piima joomise kasulikkusesse ma täiskasvanunud inimese puhul ei usu ning pigem tuleks sellega piiri pidada. Piimatoodetest tarbin peamiselt juustu, vahel ka kohupiima ja jogurtit. Ma ei propageeri siinkohal ühtegi toitumistehnikat, sest iga inimene peaks leidma enda kehale ja hingele sobivaima toidu, kuid ainukese soovituse võin siiski tuua ja selleks soovituseks on "tasakaal". Olen üsna kindel, et ületöötlemata kujul mõõdukalt liha, kala ja juurikaid sööv inimene on terve ja rõõmus ning ei pea muretsema ei kehakaalu ega muude tervisehädade pärast.

Karin Karu