Reklaam sulgub sekundi pärast

TEADLASED: LIHTNE VERETEST võib näidata Alzheimeri tõbe aastaid enne haigestumist

Teadlased väidavad, et lihtne veretest suudab näidata lausa kuni 16 aastat enne sümptomite ilmnemist, kas inimesel on oht haigestuda Alzheimerisse. 

Möödunud nädalal avaldas terviseajakiri Nature Medicine uuringu tulemused, mille kohaselt vanemate inimeste nn õudusunenägu Alzheimer võib olla aastaid ette diagnoositav. Alzheimer on teatavasti neuroloogiline tõbi, mis ohustab kõige enam 65-70aastaseid inimesi ning põhjustab aju aeglast taandarenemist ja dementsust. Sellega kaasnevad tõsised probleemid mälu, igapäevase toimetuleku ja käitumisega.

Väidetavalt saab lihtsa veretestiga kindlaks teha, kas ja millisel määral on veres tõusnud proteiin nimega NFL. Teadlased usuvad, et kui NFL-i tase on kasvõi pisut tõusnud, siis see viitab närvirakkude hävinemisele, mis omakorda on Alzheimeri peamine tunnus.

Liigselt rõõmustada pole siiski põhjust, sest nüüd tuleb leida ka ravi, mis peatab haiguse süvenemise ja taastab närvirakkude taastootluse. Kahjuks täna ei tea teadlased isegi põhjust, miks Alzheimer tekib. 

 

Allikas: US Today