Reklaam sulgub sekundi pärast

TEADUSLIKULT TÕESTATUD 10 ASJA, mis teevad inimese õnnelikuks

Me kõik otsime elus õnne ning kuigi igaühe jaoks on asjad, mis toovad rõõmu, erinevad, on üleüldiselt õnnelikuks tegevad asjad nagu tervis ja armastus ühised. Õnne kiputakse taga ajama välistest asjadest, kuid tegelikult tuleb õnnetunne sisemusest ja ei ole lihtsalt tuju või mööduv hoog. Teadlased on avastanud valiku lihtsaid asju, mida oma ellu tuues suudame olla õnnelikumad mitte ainult mõneks hetkeks, vaid jäädavalt ja järjekindlalt.

Me kõik otsime elus õnne ning kuigi igaühe jaoks on asjad, mis toovad rõõmu, erinevad, on üleüldiselt õnnelikuks tegevad asjad, nagu tervis ja armastus, ühised. Õnne kiputakse taga ajama välistest asjadest, kuid tegelikult tuleb õnnetunne sisemusest ja ei ole lihtsalt tuju või mööduv hoog. Teadlased on avastanud valiku lihtsaid asju, mida oma ellu tuues suudame olla õnnelikumad mitte ainult mõneks hetkeks, vaid jäädavalt ja järjekindlalt.

 

1. Rohkem füüsilist aktiivsust

Rohkem trenni ei tähenda igapäevaselt maratonijooksu. Piisab ka sellest, kui lähed väikesele jalutuskäigule, hüppad hüppenööriga või valid lifti asemel trepi, ole lihtsalt aktiivsem. 

2. Rohkem und

Lisaks sellele, et uni aitab kehal eelmise päeva koormusest taastuda ja järgmiseks valmis olla, on uni oluline ka meie õnnetundele. Dr. Ashley Merrymani poolt on teaduslikult tõestatud, et unevaegus mõjutab meie ajus osi, mis takistavad heade mälestuste ja soodustavad halbade meenutamist. Uni mõjutab meie produktiivsust kogu päeva jooksul ning head sooritused toovad ilmselgelt kaasa ka õnnetunde.

3. Koli töökohale lähemale!

Inimesed ei saa tihti arugi, kuidas igapäevaselt tööle ja koju sõitmine nende elu ja õnnetunnet mõjutab. Kui teekond on pikk ja aeganõudev ning liiklus kohutav, on paratamatult tööle sõitmine justkui maapealne põrgu. Tihti üritatakse seda probleemi kompenseerida suure majaga kuskil kaunis kohas, kuid see paraku ei tööta, kui elad töökohast nii kaugel, et sul pole tegelikult isegi eriti aega oma uhkes kodus puhkamiseks.

4. Veeda aega sõprade ja perega!

Sotsiaalsus on õnnelik olemise juures väga suure tähtsusega – isegi introvertidele. Erinevad uuringud on näidanud, et see, kui palju me oma sõprade ja perega aega veedame, omab suurt tähtsust õnnelik olemisel. Oleme õnnelikud, kui meil on pere ja sõbrad ning peaaegu kõik muud asjad, mis me arvame, et teevad meid õnnelikuks, on tegelikult lihtsalt viisid, kuidas rohkem pere ja sõpradega aega veeta, ütleb Dr. Daniel Gilbert.

5. Mine õue!

Kasvõi 20 minutit värske õhu käes viibimist aitab tõsta meie tuju ning arendab mõtlemist ja mälu. Teadlased on isegi avastanud, et on olemas kindel temperatuur, mille juures on õnnetunne suurim – 13,9 soojakraadi.

6. Aita teisi!

Parim viis enda õnnelikuks tegemiseks on teha teisi õnnelikuks. 100 tundi aastas ehk kaks tundi nädalas oleks optimaalne aeg, mida võiks pühendada teiste aitamisele, et enda elu rikastada. Teadlased leidsid uuringute järel, et inimesed on õnnelikumad ostes asju pigem teistele kui endale. Proovi järele!

7. Naerata!

Naeratamine ise teeb tuju juba veidi paremaks, kuid emotsiooniga naeratamisel on meie jaoks uskumatult hea mõju. Võltsnaeratuse mõju on aga vastupidine ja teeb sind hoopis õnnetumaks.

8. Planeeri reisi (isegi kui sa sinna ei lähe)

Kui oled näiteks töö juures stressis ja soovid enda tuju tõsta, proovi oma unistuste reisi planeerimist! Isegi kui sa pead selle reisi edasi lükkama kasvõi järgmisse aastasse, tekitab selle peale mõtlemine alati sinus õnnetunnet.

9. Meditatsioon

Mediteerimine parandab su fookust, meelte selgust ja tähelepanu, mis aitab sul olla rahulikum ja õnnelikum. Paljud on leidnud, et meditatsioon on isegi efektiivseim viis õnneliku elu elamiseks.

10. Tänutunne

Kasvata õnnetunnet ja rahulolu tänulik olemisega, sest see on lihtne strateegia, millel on su elule tohutult positiivne mõju. Võid näiteks pidada päevikut ja üles kirjutada asju, millele oled elus tänulik või mis on juhtunud positiivset ning tunned kindlasti, kuidas nendele asjadele mõtlemine sind päev-päevalt aina õnnelikumaks muudab.

 

Allikas: Collective-evolution.com