Reklaam sulgub sekundi pärast

TERAPEUT KAIDI LAUR: Ma armastan sind ehk sõnad, millega ei tasu oodata

Kui tihti oled mõelnud, et aega on, homme teen, homme alustan, homme ütlen? Ja seda homset ei tule ega tule. Nii need sõnad jäävadki ütlemata ning unistused täitmata, sest õiget aega ei saabu. Arvame, et meil on arutult aega, et teised inimesed ootavad lõputult ning ideed jäävad saladusteks ja me ise samasugusteks. 

 

 

Kui tihti oled mõelnud, et aega on, homme teen, homme alustan, homme ütlen? Ja seda homset ei tule ega tule. Nii need sõnad jäävadki ütlemata ning unistused täitmata, sest õiget aega ei saabu. Arvame, et meil on arutult aega, et teised inimesed ootavad lõputult ning ideed jäävad saladusteks ja me ise samasugusteks.

Aga aeg liigub edasi, inimesed ei oota, me ise muutume, tunded vahelduvad ning teised teostavad meie unistusi. Ära võta inimesi iseenesestmõistetavalt. Kui sulle keegi meeldib, siis väljenda. Võta ühendust. Kirjuta. Helista. Mine lillede ja veiniga ukse taha. Kui sa kedagi armastad, siis ütle. Maailmas pole kunagi liiga palju „Armastan sind!”. Isegi siis, kui elu on mänginud kätte kaardid, mil teine ei saa sulle samaga vastata, on seda alati hea kuulda. Ja vahel elu jagab uued kaardid. Kui sa armastasid viisteist aastat tagasi ja armastad ikka veel, siis see on sinu armastus, mis väärib õhu kätte pääsemist ning kellegi südamesse jõudmist.

Kui keegi on ilus, siis tee kompliment. Kõvahäälselt või kõrva sosistades.

Ära eelda, et inimesed teavad. Nad ei tea midagi. Neil on omad hirmud. Igaüks maadleb oma vanade hingehaavade ning ebakindlusega.

Kui keegi puges sulle hinge, siis ava end ning näita, kui olulise koha ta sinu sees on võtnud.

Kui tunned kellegi suunas tõmmet, hoia silmsidet. Vaata talle silma. Puuduta oma pehme vaatega teise inimese hinge ning ava talle tee enda omani.

Tunneta kedagi nii, et su sõrmede ja peopesade all lõõmab tuli. Luba sellel tulel hõõguda läbi naha vereringesse, et süda saaks pumbata andmist ja vastuvõtmist ning kehad saaks üheaegselt võtta ja alistuda.

Näita ennast. Väljenda ennast. Riski. Ütle. Tee. Ava.

Ära oota, et keegi teine tuleks või teeks midagi. Tee ise. Ole ise väekam. Need on ju sinu tunded, mõtted, soovid.

Ära lase inimestel sõrmede vahelt libiseda sellepärast, et kardad või keegi on öelnud, et nii ei tohi. Vähemalt proovi. Kirjuta enda lõpp, ära oota kellegi teise lõputut mittemidagit.

Julge olla sina ise. Julge väljendada, mis su sees päriselt on. Olenemata sellest, kas oled naine või mees, noor või vana.

Kui sul on unistus, siis proovi seda füüsilisse maailma tuua. Tee pisike samm unistuse teostumise suunas. Meeldib kirjutada, kirjuta kasvõi üks lause päevas. Oled alati tahtnud joonistada, pane kursustele nimi kirja. Tahad luua oma firma, uuri internetist, mida selleks teha. Unistuste teostamine on sama, mis Legodest ehitamine, tükk tüki haaval.

Sa oled piisav.

Su tunded on õiged.

Sinu mõtted ja ideed on head.

See, mida sa nii hoolega peita püüad, on kellelegi kaunis. Ma tean, kui väga sa tahad näidata ainult seda osa endast, mis tundub õige või millest on räägitud, et nii õiged naised/mehed teevad. Aga ma luban sulle, et kui sa näitad ennast ainult „õigena”, siis sa paned oma arengu kinni ja su hing muutub päev päeva järel kurvemaks.

Näita ennast maailmale sellisena, nagu sa oled. Haavatavana. Eksivana. Vahel rohkem armastavana. Emotsionaalsemana. Vihasena. Unistajana. Süütuna, kes usub, et muinasjutud on päris. Sõdalasena, kes ei lase piire ületada. Vana targa erakuna. Uute maailmade loojana. Ükskõik kellena. Sa oled imeline, kui sa tõelist end vaid avad.

Ära võta inimesi iseenesestmõistetavana. Sa ei taha, et ka sind võetakse iseenesestmõistetavana. Armasta. Imesta. Võta, kui lubatakse, ning anna, kui tahad. Ütle. Ela. Naudi.

Kui avad end sellepärast, et nii lihtsalt on, ilma ootusteta, siis pole sul ka midagi kaotada. Kui sa ütled, et armastad, sest sa armastad olenemata sellest, kas teine armastab sind vastu, kas teine teeb nii, nagu sa tahaksid, või olenemata ajast, siis sa lihtsalt kingid kellelegi midagi erilist.

Ja tead mis, see on kaunis, kui sa saad teada, et keegi siin maailmas arvab, et sa oled i m e l i n e.  Sinu kinkida on see teadmine kellegi vereringesse, et ta on i m e l i n e.

Kui plaanid unistustele vormi anda, siis tee seda ainult enda pärast. Mitte sellepärast, et kellelegi midagi näidata või kelleltki midagi saada. Tee seda sellepärast, et sinu sees on soov. Ole iseenda inspireerija, motiveerija ning ideede teostaja.

Elu juhtub praegu. Sa sündisid olema sina ise, mitte olema täiuslik. Tee seda, mis sinu jaoks on õige, sest ainuke asi, mis sul on ja teistel ei ole, oled sina ise. Ela nii, nagu sina saad ja tahad.

 

Buduaarile Kaidi Laur, terapeut

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar sügis 2015