Reklaam sulgub sekundi pärast

TESTIME: milline on sinu nahatüüp?

Kui nahk näeb välja särav ja puhas, siis üldiselt ei huvita meid, millise nahatüübiga on tegu. Kui aga tekivad probleemid, siis nendele lahenduse otsimiseks on oluline teada, millise nahatüübiga on tegu. Nii rasusel kui ka kuival nahal on omad tugevad ja nõrgad küljed. Kui sa ei tea, milline on su nahk, siis ei oska sa seda ka õigesti hooldada.

Kui nahk näeb välja särav ja puhas, siis üldiselt ei huvita meid, millise nahatüübiga on tegu. Kui aga tekivad probleemid, siis nendele lahenduse otsimiseks on oluline teada, millise nahatüübiga on tegu. Nii rasusel kui ka kuival nahal on omad tugevad ja nõrgad küljed. Kui sa ei tea, milline on su nahk, siis ei oska sa seda ka õigesti hooldada.

Testi oma nahatüüpi nii:

Nahatüübi kindlaksmääramiseks on vaja valget siidipaberit. Puhasta nägu korralikult ja aseta siidipaber minutiks tihedalt vastu nägu. See võiks puutuda kokku nii sinu otsaesise, põskede, nina kui ka lõuaga.

Kui oled hoidnud ühe minuti siidipaberit vastu nägu, siis eemalda see ning vaata, kas mõned kohad on paberil rasvaseks läinud. Kui ei ole, siis on sinu puhul tegu väga kuiva nahatüübiga. Kui nina, lõua ja lauba juurest on paber rasvane, siis oled segatüüpi näonahaga. Kui aga kogu paber on rasvane, siis on sul rasune näonahk. 

Kui näonahk on ärritunud või kahjustatud, siis on keeruline määrata ka nahatüüpi.  Teismelise eas võivad seda tekitada ka vistrikud. Aga üht-teist saab aru ka välisel vaatlemisel. Kindlasti oled sa ka fotodel tähele pannud, et mõne nägu läigib ja teisel mitte – ka see näitab naha rasvasust. 

 

Nahatüübid on järgmised:

Tundlik nahk reageerib igale ärritusele ja emotsioonile ning läheb kas punetama või muutub laiguliseks. Tundlikkus võib olla kaasasündinud või ajutiselt tekkinud näiteks  pingelisel eksamiajal või lihtsalt psüühilise pinge tõttu. Kui varem sul seda probleemi ei olnud, aga nüüd kipub nägu ja muu keha laiguliseks minema, siis kindlasti tasub mõelda ka sellele, kas tegu pole allergiaga. Kui aga laigud või punetus tekib ainult näole, siis võib põhjuseks olla ka vale näokreem või näohooldusprotseduur.

Kuiv nahk on enamasti matt ja pingul ning mõnikord kipub ka kestendama. Kuna nahapooridest ei tule piisavalt rasu, siis on selline nahk väga vastuvõtlik igasugustele ilmastikuoludele: päikesele, külmale, tuulele ja teistele keskkonnamõjudele. Ka kortsud kipuvad kuivale nahale kiiresti tekkima ning seetõttu vajab kuiv nahk juba noorest peale palju niisutamist ja kaitsekreeme.

Seganahk on kõige levinum nahatüüp. Silmade ümbruses ja põskedel on nahk pisut kuivem, nina, lauba ja lõua piirkonnas aga pigem rasusem.

Rasune nahk läigib silmatorkavalt ning sellise nahaga tüdruk võib end mõnikord päris õnnetuna tunda, sest fotodel näeb ta justkui higine välja. Sageli on see nahatüüp ebapuhas, eelkõige rasusemates kohtades laubal, ninal ja lõua piirkonnas. Samas on ka põhjust rõõmustada, sest esimesed kortsud tekivad rasusel nahal palju hiljem ja need naised näevad nooremad välja. Lisaks ei ole rasune nahk ka liigselt tundlik ja vastuvõtlik.

 

Pea meeles!

Kosmeetikatooted kipuvad kiiresti riknema. Seetõttu katsu osta endale üks toode korraga, ning kui see sulle ei sobi, siis katsu see mõnele sõbrannale maha müüa või vahetada.

Kosmeetikatoodetel on alati pakendil kirjas ka nende säilimisaeg, kuid tihti kipub see info maha kuluma. Üldiselt on säilimisajad järgmised:

Näokreem 1 aasta

Vedel meik 1 aasta

Ripsmetušš pool aastat

Päevituskreem 1–2 aastat

Kehapiim 1 aasta

Pruunistav kreem 0,5 aastat

Huulepulk 2 aastat

Puuder 5 aastat või rohkem

Dušigeel 5 aastat või rohkem

 

Artikkel on ilmunud ajakirjas Buduaar TEEN suvi 2014