Reklaam sulgub sekundi pärast

TOORPIIM VÕI MAAPIIM: kumba sa tegelikult jooma peaksid?

Piima maitseomadusi kujundab nii rasvaprotsent kui ka valmistamisprotsess, mis iga toote ja ka tootja puhul on veidi erinev, selgitab piimaekspert Elle Must. Kui tarbija peab lisaks rasvaprotsendile oluliseks seda, et piima oleks võimalikult vähe töödeldud, tuleks tema sõnul valida toor- ja maapiima vahel – omad eelised on mõlemal piimatüübil. 

Piima maitseomadusi kujundab nii rasvaprotsent kui ka valmistamisprotsess, mis iga toote ja ka tootja puhul on veidi erinev, selgitab piimaekspert Elle Must. Kui tarbija peab lisaks rasvaprotsendile oluliseks seda, et piima oleks võimalikult vähe töödeldud, tuleks tema sõnul valida toor- ja maapiima vahel – omad eelised on mõlemal piimatüübil. 

"Keskmisest kõrgema, 3,5% rasvasisaldusega piima nimetatakse täispiimaks. 

Mikroorganismid

Toorpiima all peetakse silmas töötlemata piima. See tähendab, et valge joogi biokeemiline koostis on säilinud muutumatul kujul. „Kuid jooja peaks arvestama ka toorpiimas leiduvate mikroorganismide ja bakteritega, mis võivad põhjustada erinevaid haiguslikke seisundeid. Seetõttu on ka näiteks Maaülikooli teadlased soovitanud toorpiima enne tarbimist kuumutada ning mõnes riigis ei lubata pastöriseerimata piima üldse müüagi,“ sõnab Must. 

Igapäevaselt lehmade heaoluga tegeleva Elle Musta hinnangul on toorpiim küll imeline saadus, aga võimalikke riske ei maksa siiski alahinnata.

„Bakterid võivad leida tee piima sisse lüpsi käigus udara ja nisade pinnalt ning ka lüpsjalt endalt. Bakterid levivad ka õhu kaudu – neid võib leiduda torustikus, lüpsi- ja jahutusseadmetel ning lüpsiinventaril,“ selgitas Must.

Piimaeksperdi sõnul võib lõpptarbija talunikku küll usaldada ja ka heades tingimustes ise veenduda, kuid ka siis ei saa 100% kindel olla. „Ka parimates tingimustes peetava looma organismis võivad haigustekitajad juba olemas olla ja need kanduvad kergesti üle ka piimasaagile,“ tõi Must näite võimalikest ohtudest.  

Realiseerimisaeg

Isegi kui lüpsmisel on jälgitud hoolikalt kõiki nõudeid ja piim ei sisaldagi algselt märgatavas koguses mikroobe, peab silmas pidama ka seda, et toitainerikas piim on ideaalne keskkond mikroobide elutegevuseks.

Poes müüdavat maapiima pastöriseeritakse, ent toorpiima mitte. Pastöriseerimistehnikat, mis tähendab lihtsalt lahti seletatuna lühiajalist kuumutamist kõrgel temperatuuril, Elle sõnul kartma kindlasti ei pea.