Reklaam sulgub sekundi pärast

TURVALISELT SIHTPUNKTI ehk kuidas valida lapsele turvatooli?

Turvahälli või turvatooli valimine ei ole just tuumateadus, kuid siiski võivad äsja lapsevanemaks saanud noori vanemaid ajada segadusse erinevad standardid ning turvavarustusel olevad lühendid. Toome siinkohal teieni lihtsa ja kokkuvõtva ülevaate kõige olulisematest asjadest, mida turvavarustust ostma minnes silmas tasub pidada.

Turvahälli või turvatooli valimine ei ole just tuumateadus, kuid siiski võivad äsja lapsevanemaks saanud noori vanemaid ajada segadusse erinevad standardid ning turvavarustusel olevad lühendid. Toome siinkohal teieni lihtsa ja kokkuvõtva ülevaate kõige olulisematest asjadest, mida turvavarustust ostma minnes silmas tasub pidada.

Kui suur on teie laps?

Hetkel kehtib kaks seadust: esimene neist (i-Size) kasutab lapse pikkust, et klassifitseerida turvatool, ning teine lapse kaalu, et jagada turvatoolid erinevatesse gruppidesse. Seetõttu on sobiva turvahälli või -tooli leidmiseks väga oluline teada oma lapse pikkust ja kaalu.

Tase 1: 0-13 kg, s.o grupp 0+ ehk u 45-75 cm (sünnist kuni 1. eluaastani)
Tase 2: 9-18 kg, s.o grupp 1 ehk u 70-105 cm (u 6. elukuust kuni 4. eluaastani)
Tase 3: 15-36 kg, s.o grupp 2/3 ehk u 100-150 cm (u 3 aastat ja 6 kuud kuni 12. eluaastani)

Kuidas on võimalik turvahälli või -tooli autosse kinnitada?

Turvahällid ja -toolid kinnituvad autosse kas ISOFIX kinnitustega alusel või auto turvavöö abil. Ükskõik kumba meetodit te ka ei kasutaks, peate olema veendunud, et turvatool saab korrektselt paigaldatud. Kõige turvalisemat, lihtsamat ning kiiremat lahendust turvatooli korrektseks paigaldamiseks pakub ISOFIX kinnitus. Auto turvavöö kinnitus pakub painduvust, mis tähendab, et turvahälli või -tooli on võimalik paigaldada kõikidesse autodesse ning samuti ka kõikidele istmetele, mis on varustatud turvavööga. Siinkohal peab ära märkima, et esiistmel kasutades peab olema võimalik kõrvalistuja õhkpadi välja lülitada.

Millal on aeg laps järgmisesse tooli asetada?

Paljud vanemad tõstavad oma lapsed liiga varakult järgmise grupi turvatooli. Iga turvatool on kohandatud täpselt sellesse sobiva lapse omaduste (pikkus, kaal, vanus) järgi, pakkudes kõrgeimat turvalisust ning mugavust. Turvahälli puhul on aeg turvatooliks siis, kui beebi pea ulatub üle turvahälli ääre. Turvatooli grupi 1 puhul siis, kui lapse õlad on 2 cm üle kõige viimase astme õlavöötme avause (olukorras, kus peatugi on kõige kõrgemas positsioonis). 

Grupp 2/3 turvatoolid on kasutatavad kuni 36 kg kaaluva lapse puhul, pärast seda võib laps juba autoistmel istuda ning last võib kinnitada auto 3-punkti turvavööga. 

Mida kujutab endast i-Size turvastandard? 

See on kõige uuem Euroopa turvastandard, mis pakub täiustatud kaitset beebi peale ja kaelale, nii külg- kui ka otsekokkupõrkel. Uue turvastandardiga on kohustatud last sõidutama seljaga sõidusuunas kuni 15. elukuuni. Kui võimalik, siis hoidke oma last alati nii kaua seljaga sõidusuunas kui võimalik. i-Size nõuetele vastavad turvatoolid, mis on varustatud ISOFIX kinnitustega. Kuna ISOFIX aitab vältida olukorda, kus turvatool paigaldatakse valesti, on see tulevikustandard, mille poole püüdlevad kõik tootjad.

Mida veel peaks silmas pidama?

Turvahälli valikul saavad määravaks ka selle kasutaja enda soovid. Osad hällid on üpris rasked, mistõttu on neid üsna tüütu igale poole kaasa vedada. Selle probleemi lahenduseks on võimalik turvahäll adapterite abil jalutuskäru peale kinnitada. Kasutajamugavuse suurendamiseks on võimalik paljudele turvahällidele osta lisaks ka ISOFIX kinnitustega alus. Alus kinnitatakse autosse ning seejärel saab sinna ühe klõpsuga kinnitada ka turvahälli, nii ei pea te iga kord turvavööga tegelema ning samuti väldite võimalust häll valesti paigaldada. 

Ilmunud ajakirjas Buduaar